לפני החג: המדינה הבטיחה סיוע, העמותות מחכות
ועדת שרים אמנם המליצה להגדיל את הסיוע לעמותות המספקות מזון לנזקקים, אך הנושא נפל בין הכסאות. עמותת "לתת" מאיימת לעתור לבג"ץ, משרד הרווחה טוען כי "חייבים פתרון מיידי" ובאוצר מתעקשים: "חלוקת מזון איננה הפתרון"
להבטחות שניתנו אין מחיר - ואיש לא פודה אותן. חג הפסח מתקרב ובעמותות המספקות מזון לנזקקים כבר מרגישים את הלחץ. מספר הפונים הולך וגדל, בעוד שמספר התורמים קטן מיום ליום. המפעלים נסגרים וחברות היי-טק הנתונות במשבר תורמים פחות. הממשלה, שהבטיחה להגדיל את הסיוע לעמותות, לא מקיימת את ההתחייבות ומשרדי הרווחה והאוצר מגלגלים את האשמה זה על זה.
עמותת "לתת" הבטיחה אתמול (יום ג') כי תגיש עתירה נוספת לבג"ץ בדרישה לחייב את המדינה לספק ביטחון תזונתי לאזרחיה. "לתת" הגישה עתירה דומה עוד ב-2007, שבה טענה כי זו אחריות המדינה לממן ולחלק מזון למשפחות נזקקות. לעתירה הצטרפו שישה אזרחים התלויים בעמותות כדי לשרוד.
בעקבות הגשת העתירה הקודמת החליט שר הרווחה, יצחק הרצוג, להקים ועדה בין-משרדית שתבדוק את נושא אחריות המדינה להבטחת תזונה
בסיסית לאזרחיה. במרס אשתקד הגישה הוועדה דו"ח מפורט שבו נכתב בין היתר כי יש להגדיל את הסיוע לעמותות המחלקות מזון ל-30 עד 50 מיליון שקלים.
ועדת השרים לענייני רווחה אישרה את הדו"ח ולכן הוחלט ב"לתת" למשוך את העתירה. אולם מאז גילתה העמותה, לטענתה, כי דבר לא השתנה ומסקנות הוועדה לא יושמו. מנכ"ל "לתת", עו"ד ערן ויינטרוב, אמר כי "לאור המצב החדש אנחנו שוקלים שוב להגיש עתירה לבג"ץ. אולי רק בדרך כזו ניתן להכריח את המדינה לעזור ל-200 אלף משפחות שחיות ללא ביטחון תזונתי".
לאחר שוועדת השרים אישרה את הדו"ח, שר האוצר, רוני בר-און, הגיש ערער והנושא הובא לדיון בממשלה. שם הוחלט שעל משרדי הרווחה והאוצר להיות "ילדים גדולים" וללבן את הסוגייה ביניהם. אולם בינתיים, הזמן עובר, המשרדים כלל לא דנים בנושא ומעדיפים להפיל את האשמה זה על זה. במקביל, מספר הנזקקים רק גדל, עסקים שנהגו לתרום הקטינו את תרומותיהם ובעמותות נאלצים לפנות שוב לציבור, שגם הוא ברובו נאלץ להדק את החגורה.
"מה ישימו הנזקקים על השולחן בחג?"
ויינטרוב אמר ל-ynet כי "למרות היוזמה המבורכת, התוצאה מאכזבת. התהליך תקוע, המדינה שקועה בחוסר ודאות פוליטי ולא ברור מה יחליט שר הרווחה החדש שייכנס. החברות בשוק קורסות ותורמות פחות, המדינה לא מתפקדת והציבור שוב יצטרך להתגייס ולתרום כדי שלנזקקים יהיה מה לאכול ומשהו לשים על השולחן בחג. המשבר הכלכלי הביא לפער גדול בין מספר הנזקקים לכמות התרומות, והפער הזה רק גדל".גורמים במשרד הרווחה אמרו כי השר הרצוג מנסה לפעול כדי להתחיל ליישם את הדו"ח לפני שיסיים את תפקידו. בתגובה הרשמית מהמשרד נמסר כי כי "למרות שוועדת השרים החליטה לאמץ את עיקרי הדו"ח ולמרות שהוחלט עם משרד האוצר להגיע להסדר, לא חלה שום הקדמות משמעותית. בפועל, למשבר הכלכלי יש השלכות קשות על היכולת של עמותות מזון לסייע לנזקקים. לא ניתן להתעלם מהנושא והדבר מחייב פתרון מיידי".
ממשרד האוצר נמסר כי "מדינת ישראל דוגלת במדיניות רווחה ולא במדיניות סעד. אנו מאמינים כי הכלים הנכונים לחיזוק שירותי הרווחה ואוכלוסיות נזקקות הם כלים שעליהם החליטה הממשלה ומשרד הרווחה, כמו הגדלת קצבאות הזקנה, תוכניות לילדים בסיכון ועוד. אנו סבורים כי חלוקת מזון אינה מהווה פתרון".