קצב: חבל התלייה שלי - חבל ההצלה של מזוז
יותר משעתיים וחצי עמד הנשיא לשעבר במתנ"ס בקריית מלאכי ותקף בעיקר את היועץ המשפטי: "המערכת היתה נחושה להפליל אותי בכל מחיר, אני עומד בפני מתקפה תמנונית". על א' ממשרד התיירות, אמר: "שמעו אותה אומרת שאם תצטרך לשקר כדי להפיל אותי, תעשה זאת". גם התקשורת לא יצאה נקייה
"אני מאשים", גירסת הנשיא לשעבר: מול קהל תומך בקריית מלאכי יצא הערב (יום ה') הנשיא לשעבר במתקפה חריפה וארוכה נגד היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. "חבל התלייה שלי הוא חבל ההצלה של מני מזוז", אמר קצב והחליף את מושא ההאשמה מנאומו הקודם, אז היו אלה כלי התקשורת.
הנאום, שהיה מתוכנן להימשך כ-40 דקות, ארך יותר משעתיים וחצי, כשיועציו של הנשיא מעבירים לו פתקים בבקשה שיסיים - אך הוא לא נענה להם. את דבריו הוא חתם במילים "הנשיא השמיני של מדינת ישראל לא יורשע בפלילים", ולאחר מכן לא הסכים לענות לשאלות עיתונאים. הוא מיהר לצאת מן האולם באמצעות מאבטחים אך אחיו, ליאור, הבטיח שבשבוע הקרוב הנשיא לשעבר יתראיין ויענה לכל השאלות.
פרשת קצב - ההתפתחויות האחרונות:
- שוב: הנשיא לשעבר קצב יואשם באונס
- יועצו של קצב: מזוז נכנע ללינץ' הציבורי
- משרד המשפטים: מקורבי קצב מטעים
- נעם קצב: ה"נאורים" רמסו את אבא
בדבריו תקף קצב באופן אישי את המתלוננת המרכזית בתיק נגדו, א' ממשרד התיירות: "היא נכשלה כישלון אדיר במשרד התיירות. אי אפשר היה לסבול אותה, היא חיפשה כל דרך לפגוע בי. שמעו אותה אומרת שהיא תגיד שהטרדתי אותה, ושאם תצטרך לשקר כדי להפיל אותי, היא תשקר". על א' מבית הנשיא אמר שבמשטרה נסגרו נגדה תיקים הקשורים בעבירות חמורות.
במהלך הנאום גם התעמת קצב עם העיתונאים שלום ירושלמי ורינו צרור. הנשיא לשעבר טען כי ירושלמי רודף אותו, וצרור נחלץ להגנת הקולגה. בעקבות העימות, ירושלמי הוצא מהאולם בליווי מאבטחים ואילו צרור יצא בכוחות עצמו.
הנשיא לשעבר אמר כי היועץ המשפטי הפך ל"חוקר, השופט והתליין", וטען כי המתקפה המשפטית נגדו היתה "התפרצות היסטרית של שנאה ורוע, שכללה הדחת עדים, תדרוך ולחץ על עדים, במטרה להפליל את נשיא המדינה... במשך תקופה ארוכה אני עומד בפני מתקפה תמנונית". הוא הזכיר כי בהחלטה להגיש נגדו כתב אישום באונס, מזוז סירב לקבל את עמדת מפכ"ל המשטרה, שסבר שאין להאשימו בעבירות חמורות.
בניסיון להשחיר את פניו של מזוז אמר קצב כי היועץ המשפטי לממשלה ביקש להוציא צו איסור פרסום על מסמך שכלל את שמות המתלוננות נגדו, שלטענתו הן למעשה מעלילות עלילות. בהקשר זה קצב תקף גם את כלי התקשורת שלא התעקשה על הסרת הצו, "וזאת מכיוון שגם התקשורת חששה שהעלילה נגדי תתברר כחסרת בסיס".
קצב סיפר על תחילת הפרשה, כאשר פנה למזוז והתלונן באוזניו על נסיון סחיטה כנגדו מצידה של א' מבית הנשיא. "אני מצטער שפניתי למני מזוז, הוא פעל בפזיזות ובהתלהבות", אמר. "תוך שלושה ימים הוא חושף את הסיפור לתקשורת, למרות שתפקידו מחייב לשמור על סודיות, ותוך 5 ימים מקים צוות חקירה מיוחד שנועד לבדוק את הרכילויות והשמועות שיש ברחוב נגד משה קצב".
בתגובה לקביעתו של מזוז בעבר כי אין ראיות לנסיונות סחיטה כנגדו, טען הנשיא לשעבר כי בידיו קלטת שבה נשמעת א' מבית הנשיא בקולה, האומרת לו כי אם ישלם לה 220 אלף דולר - תשמיד את החומרים שבידיה. בהמשך הזכיר כי היא הודרה מכתב האישום, "כשגם מזוז בעצמו אומר שהיא שקרנית".
הנשיא לשעבר הלין גם על התארכות ההליכים המשפטיים. הוא אמר כי ברור היה לו שביטול עסקת הטיעון תוביל למשפט, ולאחר שבחר בכך היו פרשנים שקראו למזוז למשוך את ידיו מהתיק בשל מעורבות יתר. אלא שמזוז סירב, בטענה שכך הפרשה תימשך עוד חודשים. "אם כך, מדוע עברו מאז תשעה חודשים?" שאל קצב.
"זרקו עליי פצצת אטום"
את נאומו פתח קצב בנימה אישית: "אני ניצב לפניכם גאה, אך מושפל. אני עומד לפניכם מרוסק וכואב, אך נחוש - אני לא נכנע. אני נחוש לא להרים ידיים, ונחוש להילחם על חשיפת כל האמת". הוא הביע ביטחון מוחלט כי בסופו של דבר ההיסטוריה תשפוט אותו לטובה.
קצב טען כי במשך כמעט שלוש שנים נערך לו משפט רחוב חסר תקדים בהיקפו. "המערכת היתה נחושה להפליל אותי בכל מחיר, גם במחיר של עבירה על החוק", אמר, "במשך 32 חודשים שפכו את דמי, רמסו את זכויותיי וכבודי, סרקו את גופי במסרקות של ברזל. מסע הלינץ', האיום והרדיפה לא נפסקו. זרקו עליי פצצת אטום וריסקו אותי". בהתייחסו לתחושותיו הקשות בתקופה הזו ביקש הנשיא לשעבר לומר שהוא לא נשבר, אך מפיו יצאו המילים "לא התאבדתי". עוד לפני שסיים את המשפט - תיקן את עצמו.
קצב מגיש "כתב אישום" (צילום: צפריר אביוב)
הוא טען נגד התקשורת שהיתה "חד-צדדית וממוקדת". לדבריו, גם לאחר שסוכם איתו על עסקת טיעון "שאין בה שום נגיעה אסורה, שום אמירה פסולה", הוא המשיך לספוג ביקורת קשה. "חשבתי שיגידו 'משה קצב, הוכחת את חפותך', אבל כלי התקשורת והיועץ המשפטי לממשלה המשיכו לשפוך את דמי, בלינץ' השיסוי". הוא אמר כי כשראה שכך הם פני הדברים, נסוג מהעסקה והחליט להוציא את האמת לאור בבית המשפט.
קצב הדגיש כי מלכתחילה לא הוא ביקש להגיע להסדר, אלא הפרקליטות פנתה אליו שכן "מזוז היה זקוק לעסקה כדי להציל את כבודו". הוא טען כי חומר החקירה מלא בשקרים, עדויות שזוהמו, והתערבות גסה של פוליטיקאים ועיתונאים. "הכל נשען על רכילויות ושמועות בלבד, ללא שום ראיה ושום בסיס", אמר. נוכח הדברים אמר כי הוא ממליץ למדינות טוטליטריות להאשים את יריבי השלטון באותן עבירות שהוא מואשם "כי כך לא צריך עדויות, וזה יותר חמור ממעשי רצח ויותר חמור ממעשי שחיתות".
הנשיא לשעבר הדגיש כי לא הוגשה נגדו כל תלונה, וסיפר שהיו מי שאמרו כי עדיף היה לשלם את דמי השתיקה, שלכאורה נסחטו ממנו. "זה אולי היה מונע מהפרשה להתפוצץ, אבל אז לא הייתי ממלא את תפקידי בצורה אחראית וממלכתית", טען.
בדבריו גם פנה לציבור וביקש שלא להרשיע אותו מבלי לראות את חומר החקירה. "אנא אל תיתנו לדעות הקדומות לקחת את מקום ההגינות וההוגנות של שיקול הדעת", אמר. "הקפדתי על כל תו בחוק, הייתי חדור בתחושה של שליחות".
אווירה אוהדת בעיר
עשרות מתושבי העיר הגיעו לאולם הכנסים שבו נערכת מסיבת העיתונאים כדי להביע תמיכה בו. לאולם הגיעו יועצי התקשורת של קצב ובני משפחתו, בהם אחיו ליאור ובניו.
בין משפחת קצב לצוות היועצים התגלע ויכוח בנוגע לשאלה האם לאפשר לעיתונאים לשאול שאלות בתום הנאום. האווירה בעיר מגוריו של קצב תומכת ואוהדת. בעיר נתלו כרזות גדולות עם תמונתו של הנשיא השמיני של מדינת ישראל, שתחתיהן הכיתוב: "קצב, אנחנו תומכים בך ומאמינים בך".
במקביל, שיגרה לשכתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מכתב לפרקליטיו של קצב, בו היא דוחה את טענותיהם על הדלפות מהתיק. "אנו דוחים על הסף האשמות אלה, המהוות נדבך נוסף במערכה יח"צנית-תקשורתית המנוהלת בימים האחרונים נגד גורמי משרד המשפטים ומערכת אכיפת החוק, ומשולבת בהצפת כלי התקשורת בחלקי מידע וראיות סלקטיביים, במטרה לפגוע באפשרות לנהל הליך משפטי תקין", נמסר מלשכתו של מזוז.