משפטן: קצב ינסה לשכנע שהוא נרדף וכבר נשפט
פרופסור עמנואל גרוס הביע ספק אם בנאום קצב היו פרטים שיכולים להשפיע על בית המשפט. "עורכי דינו ינסו לשכנע שהוא כבר נשפט על-ידי הציבור ושמזוז רודף אותו שרירותית". מומחה לתקשורת: אי אפשר "להיכנס ברגליים" של כל המדינה
האם נאום ה-"אני מאשים" של משה קצב יעניק לו נקודות זכות או יפגע בו בבית משפט? ומה השפעתו של הנאום מבחינה תקשורתית? המשפטן פרופסור עמנואל גרוס סבור כי קיים ספק גדול אם בנאומו של קצב היו פרטים שיכולים להשפיע על בית המשפט.
"אין בדבריו הרבה חידוש. אני מניח שפרקליטיו ינסו לעשות שני מהלכים: האחד - לשכנע את בית המשפט שצריך לבטל את כתב האישום, מכיוון שקצב כבר נשפט כביכול על-ידי התקשורת ואין לו שום סיכוי למשפט הוגן. והשני - לשכנע שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, רודף את קצב באופן אישי ומנצל את כוחו באופן שרירותי. מאחורי קצב עומדת סוללה של פרקליטים. למרות שמדובר בלקוח מיוחד, אני בספק אם הם יתנו לו להתבטא בצורה שתפגע בו משפטית".
פרשת קצב - ההתפתחויות האחרונות:
- שוב: הנשיא לשעבר קצב יואשם באונס
- משרד המשפטים: הנאום - ביטוי לאובדן עשתונות
- יועצו של קצב: מזוז נכנע ללינץ' הציבורי
- נעם קצב: ה"נאורים" רמסו את אבא
- בעקבות הנאום: יועצי קצב התפטרו מתפקידם
לדברי גרוס, המפסיד העיקרי מנאומו של קצב הוא הצדק. "העובדה שאנשי ציבור משתמשים בכלי התקשורת ובכיכרות העיר על-מנת ליצור דעת קהל אוהדת מהווה סכנה להליך המשפטי. הדברים הללו עלולים להיקלט גם על-ידי השופטים עצמם, הם הרי בשר ודם. האיסור בחוק הקיים לגבי סוב-יודיצה חל רק משעה שעוצרים חשוד או משעה שמגישים נגדו כתב אישום. מכיוון שנגד קצב טרם הוגש כתב אישום אלא רק נמסרה הצהרה בנושא, הוא אינו עובר עבירה פורמלית. יש להרחיב את האיסור ולהקדים אותו להתייחסות לחומרי חקירה כבר מהשלב בה נפתחת החקירה".
"דברי קצב יחזרו אליו כבומרנג"
ד"ר יריב בן-אליעזר, מומחה לתקשורת מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, סבור כי נאומו של קצב יחזור אליו כבומרנג. "הוא בעצם אומר 'אוי יו יו, כולם נגדי' - מזוז, המשטרה, התקשורת, אנשי הרוח, הפוליטיקאים - כאילו הייתה מזימה של כלל אזרחי מדינת ישראל להתנפל על הילד הקטן מקריית-מלאכי ולהפליל אותו. יועצי התקשורת שלו מנסים להעביר את המשחק לזירה אחרת מאשר זו המשפטית, בתקווה לשכנע את השופטים שמדובר במזימה, קנוניה ורכילות. הם מקווים שדעת קהל אוהדת כלפיו תוכל להשפיע על בית המשפט במודע או שלא במודע".
אך האם מדובר באסטרטגיה מוצלחת? בן-אליעזר סבור שלא. "אשתמש בקלישאה מעולם הכדורגל: קבוצה שבועטת ברגליים מרגישה שהיא הולכת להפסיד במשחק. לא יכול להיות ש"תיכנס ברגליים" של כל המדינה. קצב נכנס בפראות בכולם ולהערכתי זה יחזור אליו כבומרנג. הכול יחזור עליו בהפוך על הפוך. אתה לא יכול לקומם את כולם בגלל שאתה מרגיש רדוף. אני בטוח שחלק מדעת הקהל תגלה כלפיו אהדה, אבל השאלה היא 'אז מה'? זה עלול להשפיע פה ושם אבל לא זה מה שיגזור את דינו. חפותו או אשמתו תיקבע בבית המשפט ולא במסיבת עיתונאים".
בניגוד להבטחות כי לעיתונאים יתאפשר לשאול שאלות, הוברח קצב על-ידי מאבטחיו מדלת צדדית בתום מסיבת העיתונאים. אחיו של הנשיא לשעבר, ליאור קצב, הבטיח כי בשבוע הקרוב יתראיין קצב ויענה לכל השאלות.
"הוא לא יתחמק משום שאלה ולא חושש מאף שאלה, אני מציע לכולכם להתאזר בסבלנות. הוא יענה בצורה מנומסת לכל השאלות. צריך להבין שבמשך שנתיים וחצי הוא שמר דברים בבטן", אמר.
מי שעוד לא ראה בעין יפה את נאומו של הנשיא לשעבר, היו יועצי התקשורת שלו מוטי מורל ורונן צור, שהודיעו על התפטרותם. השניים נימקו את המהלך ב"הבדלי גישות מהותיים בין הצוות לקצב, ביחס לניהול מסיבת העיתונאים". שני היועצים ציינו כי כי לא יוכלו להמשיך ולתרום ברמה המקצועית לקצב. "אנו מאמינים בחפותו המלאה ומאחלים לו זיכוי מלא כפי שאנו מאמינים שמגיע לו", מסרו השניים.