אופ"ק מותיר את תפוקת הנפט על כנה
אך ינסה להגביר את הציות למכסות התפוקה שנקבעו בדצמבר. לעומת זאת, רוסיה, מפיקת הנפט הגדולה בעולם מחוץ לאופ"ק הודיעה על קיצוץ בתפוקת הנפט. בנוסף, מסרה רוסיה כי היא מעוניינת לשלוח משקיף קבוע לקרטל הנפט
קרטל הנפט אופ"ק החליט היום (א') להותיר את רמת תפוקת הנפט הנוכחית על כנה. שרי הנפט של מדינות הקרטל, שמתכנסים היום בוינה, אמרו כי ישמרו על רמות התפוקה הנוכחיות, אך ינסו למנוע מחלק מהמדינות החברות להפיק מעבר למכסות שלהן. 11 מהחברות בקרטל שכפופות למכסות תפוקה עוברות ביחד את המכסות שלהן בכ-800 אלף חביות ביום.
עוד נמסר היום כי רוסיה מעוניינת לשלוח משקיף קבוע לקרטל הנפט אופ"ק, וכן מתכוונת לקצץ בתפוקת הנפט. סגן ראש הממשלה הרוסי, איגור סצ'ין, אמר את הדברים בפגישת המדינות החברות בקרטל בווינה.
מאחר ורוסיה מחשיבה מאוד את עצמאותה, לא סביר שהמדינה תצטרף לקרטל אופ"ק כחברה מלאה. רוסיה היא מפיקת הנפט הגדולה בעולם מחוץ לאופ"ק,
והשנייה רק אחרי סעודיה. המדינה היא גם מפיקת הגז הטבעי הגדולה בעולם. סצ'ין אמר לסוכנויות ידיעות ברוסיה שמוסקבה "תחשוב על" הצטרפות לאופ"ק רק אם הקרטל יישם את כל ההסכמים שעליהם חתם עם המדינה, אך לא הוסיף פרטים לגבי ההסכמים האמורים.
סימנים להידוק שיתוף הפעולה בין רוסיה לאופ"ק צפויים להשפיע על אספקת הנפט ועל המחירים. שיתוף פעולה מוגבר מעורר חששות כבדים בקרב המדינות צרכניות הנפט, בעיקר באירופה, שהרגישו את כוחה של רוסיה לאחר שזו הפסיקה את אספקת הגז הטבעי למדינות רבות בעקבות סכסוך עם אוקראינה על מחיר הגז.
סצ'ין פירט בפני הקרטל מגוון רחב של רעיונות לתמיכה במחירי הנפט, בהם קריאה לקיצוץ בתפוקה. למרות שסצ'ין טען כי רוסיה מילאה תפקיד בקיצוצי התפוקה האחרונים של אופ"ק, אנליסטים אומרים שהתפוקה הרוסית יורדת בגלל מחסור בהשקעות בתשתיות, ולא בגלל מדיניות מכוונת.
התפוקה הרוסית רשמה בשנה שעברה את הירידה הראשונה בעשור האחרון, וממשיכה לרדת. סצ'ין אמר שבינואר-פברואר 2009 ירדה התפוקה ב-1.9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
צעדים נוספים שפירט סצ'ין לתמיכה במחיר היו חוזי אספקה ארוכים יותר, מדדים מתוחכמים יותר והגדלת המאגרים במדינות מפיקות הנפט. לדבריו, "אנחנו צריכים לראות יותר יציבות בשוק הנפט".
קיצוץ נוסף או ציות למכסות?
אופ"ק הודיע על קיצוצים בתפוקה בספטמבר ובדצמבר בסך של 4.2 מיליון חביות ליום מאז ספטמבר. נראה שהקיצוצים הללו סייעו לייצב את מחיר הנפט סביב 40 דולר לחבית, לאחר שצנח ביותר מ-100 דולר לחבית משיא שנשבר ביולי 2008.
המדינות החברות בקרטל שקלו לבצע קיצוץ תפוקה נוסף של בין 500 אלף ל-1.5 מיליון חביות ליום, אך החשש הוא שקיצוץ בתפוקה עשוי אולי להעלות את המחירים בטווח הקצר, אך הוא גם עלול לפגוע במדינות שסובלות מהמשבר הכלכלי הגלובלי, ולהוביל לירידה נוספת בביקוש.