התפוקה התעשייתית בארה"ב בשפל של 7 שנים
הפדרל ריזרב מדווח כי התפוקה ירדה בפברואר ב-1.4% לעומת ינואר, וב-11.2% לעומת פברואר 2008. עוד דווח היום כי סך זרימות ההון מחוץ לארה"ב הגיע בינואר לשיא של כ-150 מיליארד דולר
התפוקה התעשייתית בארה"ב צנחה זה החודש הרביעי ברציפות בפברואר לשפל של שבע שנים. על כך דיווח היום (ב') הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי של ארה"ב).
מהנתונים עולה כי התפוקה התעשייתית במדינה צנחה בפברואר ב-1.4% לעומת ינואר. אנליסטים צפו לירידה של 1.3%. התפוקה היתה נמוכה ב-11.2% בפברואר לעומת החודש המקביל אשתקד. בינואר צנחה התפוקה ב-1.9% לעומת דצמבר.
"המספרים החודשיים אינם סדירים, אבל המגמה היא בבירור כלפי מטה", אמר איאן שפרדסון, כלכלן בכיר בהיי פריקוונסי אקונומיקס. לדבריו, "לא ניתן לראות עדיין הקלה, לנוכח הגידול במלאים והצניחה בייצוא". בשבוע שעבר דיווחה ממשלת ארה"ב על צניחה חדה בגירעון המסחרי, בעיקר בגלל ירידת מחירי הנפט על רקע המשבר הגלובלי. הייצוא האמריקני ירד ביותר מ-5%.
מדד התפוקה התעשייתית של הפד עלה בפעם האחרונה באוקטובר אשתקד, וירד מאז ב-6.8%. עוד נמסר מהפד כי מדד ניצול הקיבולת התעשייתית צנח ל-70.9%, נמוך ב-10% מהממוצע שנרשם בין השנים 1972 ל-2008, ודומה לשפל היסטורי שנרשם בדצמבר 1982.
תפוקת המגזר היצרני, ללא כרייה וחשמל, ירדה בפברואר זה החודש הרביעי ברציפות. בחודש שעבר נרשמה ירידה של 0.7% בתפוקה לעומת חודש קודם, וירידה של 13.7% לעומת החודש המקביל אשתקד. בינואר ירדה תפוקת המגזר היצרני ב-2.7% לעומת דצמבר.
נתון מדאיג נוסף שפרסם היום משרד האוצר האמריקני הוא שסך זרימות ההון מחוץ לארה"ב הגיע לשיא של 148.9 מיליארד דולר בינואר. עם זאת, סין ויפן, המחזיקות הגדולות ביותר של אג"ח אמריקני, הגדילו את אחזקותיהן באגרות החוב של האוצר.
למרות הכל: ברננקי אופטימי
למרות הנתונים הקשים, יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי שומר על אופטימיות, וסובר כי המיתון עשוי להסתיים אפילו השנה, אם הממשלה תצליח בחיזוק המערכת הבנקאית. ברננקי אמר את הדברים אתמול בראיון נדיר לתוכנית 60 דקות של CBS.
ברננקי הדגיש כי הסיכוי לסיום המיתון השנה והשתרשות ההתאוששות ב-2010 תלוי במשימה קשה ביותר, והיא לגרום לבנקים לחזור ולהעניק הלוואות ביתר חופשיות, ולגרום לשווקים הפיננסים לחזור להתנהלות נורמלית יותר. לדבריו, "ראינו התקדמות מסוימת בשווקים הפיננסים, אבל עד שלא נגיע ליציבות ולפעולה נורמלית של השווקים, לא נראה התאוששות".
לדברי ברננקי, "יש לנו תוכנית. אנחנו עובדים עליה. ואני אכן חושב שנצליח במשימה ונראה את המיתון מסתיים עוד השנה". יו"ר הפד אמר כי הוא מאמין שארה"ב הצליחה למנוע את הסיכון לצניחה לשפל. עם זאת, לדבריו, גם אם המיתון יסתיים השנה, האבטלה תמשיך לעלות ליותר מהרמה הנוכחית, שעומדת על 8.1%.