הממשלה תקבל הארכה: עוד 45 יום ללא תקציב
הסכם הקואליציה שנחתם בין הליכוד לישראל ביתנו מעניק לממשלה החדשה 90 יום לאישור תקציב 2009, כפול מהמועד הקבוע בחוק. עוד סוכם על הטבות לחיילים ולעולים
תקציב 2009 שטרם עבר בכנסת יעבור בתוך 90 יום מהשבעת הממשלה החדשה ולא בתוך 45 יום לפי החוק הקיים - המחייב את התפזרות הכנסת והקדמת הבחירות אם התקציב לא עבר בכנסת עד תום התקופה. הכפלת התקופה תעוגן בחוק כהוראת שעה שתעבור בהליך מהיר בכנסת מיד לאחר כינון הממשלה החדשה.
סיכום בעניין מהותי זה נכלל בהסכם הקואליציה בין הליכוד לישראל ביתנו, שנחתם שלשום בלילה בראשי תיבות. לפי ההסכם הממשלה תהיה רשאית להעביר את התקציב עוד השנה במתכונת של תקציב דו-שנתי לשנים 2009/10. כל זה על פי החלטת ראש הממשלה. המעבר לשיטת התקציב הדו-שנתי דרך קבע, ייבחן בין שאר מטרותיה של ועדה ממשלתית מתמדת לבחינת רפורמות בממשל שתקום בהרכב של כל סיעות הקואליציה.
עוד סוכם בין שתי המפלגות שהן יתמכו בתיקון מיידי של חוק משק המדינה, להגבלה נוספת של החקיקה הפרטית בכנסת הנושאת משמעות תקציבית. לפי התיקון, הצעת חוק שעלותה 5 מיליון שקל ומעלה, שאינה זוכה לתמיכת הממשלה, תוכל לעבור בכנסת ב-3 קריאות ברוב של 55 ח"כים במקום של 50 כיום.
רשויות החשמל והגז הטבעי יאוגדו ברשות האנרגיה
בנושאי כלכלה ומשק נוספים, מעבר להסכמה הבסיסית לתמוך בהצעות התקציב וחוק ההסדרים כפי שיובאו לממשלה ולכנסת, הוסכם בין המפלגות על הצעדים הבאים:
* תוקם רשות רגולטורית פנים-ממשלתית לתחום האנרגיה במשק הישראלי, כחלק ממשרד התשתיות הלאומיות. הרשויות הנפרדות הקיימות לחשמל ולגז הטבעי יוטמעו ברשות-הגג החדשה. רשות זו תקבע את מדיניות האנרגיה, תהיה ממונה על מתן הרשיונות ועל קביעת תעריפי השימוש, תגבש את תוכניות הפיתוח ותקבע אמות מידה ופיקוח במשקי החשמל והגז הטבעי.
* תכניות הפיתוח של חברת החשמל יאושרו על ידי רשות החשמל עד הקמת רשות האנרגיה. סמכויות האישור יעברו לידי הרשות החדשה מיד לאחר הקמתה.
* הממונה על תאגידי המים והביוב במשרד הפנים, והמנהל לפיתוח תשתיות ביוב במשרד התשתיות ימוזגו ברשות המים בהקדם האפשרי, ובכל מקרה לא יאוחר מסוף 2009.
* יתוקנו הנהלים של נציבות שירות המדינה לבחירת עובדים כך שהוועדות לאיתור מועמדים למשרות השונות יציעו שלושה מועמדים לפחות להחלטתו של הדרג המחליט, ותהיינה רשאיות לדרג את המלצתן לגבי כשירותו של כל מועמד.
פטור משכר לימוד והקצאת קרקע לחיילים משוחררים
פרק מיוחד בהסכם קובע חבילת הטבות לחיילים משוחררים שהממשלה הבאה מחויבת לעגן בחקיקה. החבילה כוללת את ההטבות הבאות:
* פטור מלא משכר לימוד בכל מוסד אקדמאי, כולל מכללות להכשרת מורים, במענק או בכל דרך אחרת, עד לגובה שכר לימוד שנתי של 8,800 שקל ולא יותר משכר לימוד לשלוש שנים מלאות. הפטור יהיה מדורג ויוקצה במלואו או בחלקו לפי מספר חודשי השירות של החייל ואופי השירות. הטבה זו תמומן מהמקורות התקציביים הקיימים בקרן לחיילים משוחררים, ומבלי לגרוע מהזכויות הקיימים למשוחררים.
* הממשלה תפעל באמצעות נציגיה או בחקיקה להקצות קרקעות לבניה לחיילים משוחררים בדרכים מיטביות לרבות במתן עדיפות במכרזים, בהקצאה ייעודית של קרקעות עבורם באזורים שיוגדרו, ובמתן הנחה במחירי הרכישה. בין היתר הממשלה תפעל כנ"ל למתן קרקעות בחינם או בתנאים מועדפים ביותר באזורי הפריפריה.
* העדפה נוספת יקבלו המשוחררים בקביעת הזכאות לקבלת משכנתאות מסובסדות ברכישת דירה ובלבד שהטבה זו לא תהיה כרוכה בתוספת תקציבית.
* הממשלה תפעל להענקת פטור לחיילים משוחררים מתשלום אגרות מסוימות במהלך השנה הראשונה לשחרורם ובתנאי שביצעו את שירותם הצבאי כחוק. רשימת האגרות הפטורות והיקף הפטור ייקבעו בממשלה תוך 60 יום מהקמתה.
* הממשלה לא תצמצם את רשימה העבודות הנדרשות או המועדפות אשר מזכות את החיילים משוחררים במענק מיוחד של הביטוח הלאומי ואף תפעל להוסיף עבודות נדרשות חדשות לרשימה.
עדיפות לקליטת עולים בשירות הציבורי
ההסכם הקואליציוני מחייב את הממשלה הבאה לתת גם שורת הטבות כלכליות לעולים חדשים תחת עינו הפקוחה של קבינט עליה בראשות שר מטעם ישראל ביתנו. ההטבות כוללות בין השאר:
* הקצאה חד-פעמית של 82 מיליון שקל לקליטת מדענים עולים, למנהל הסטודנטים, ולקליטה בתעסוקה, בקהילה ובהתיישבות.
* הקצאת 2,000 מכסות לדיור בשכירות ארוכת טווח, בסיוע מוגדל של עד 1,500 שקל לחודש במשך 5 שנים. סכום זה כולל את הסיוע שכבר ניתן היום.
* מתן עדיפות לקליטת עולים בשירות הציבורי והגשת סיוע לעולים בהכשרה מקצועית, בתעסוקה וביוזמות עסקיות. ועדת שרים תוקם לקידום הסדרי תשלום הפנסיה לזכאים שאמורים להתקבל מארצות מוצאם.
מטעם ישראל ביתנו ניהל את המו"מ הקואליציוני ח"כ סטס מיסז'ניקוב מי שהיה יו"ר ועדת הכספים והמועמד לקבל את תיק התיירות בממשלה החדשה.