ארה"ב: האם ה-MRI ייכנס לבית המשפט?
אב מסן-דייגו, המואשם בהתעללות מינית בבתו, מגייס לעזרתו את מכשיר ה-MRI. סנגוריו יהיו הראשונים בהיסטוריה, לבקש מהשופטים לקבל בדיקת MRI כראייה לכך שהאב דובר אמת
מכשיר ה- fMRI (דימות תהודה מגנטי) עומד לערוך כניסה היסטורית אל אולם בית המשפט. האתר Wired מדווח כי תושב סן דייגו, המואשם על ידי הרשויות בהתעללות מינית בבתו, פנה לחברה העורכת בדיקות fMRI על מנת שתוכיח כי הוא דובר אמת. זו הפעם הראשונה שבה סנגורים מגישים בדיקת fMRI כחומר ראיות במשפט, המשמש לקביעת מהימנות דבריו של עד או נאשם.
עוד בנושא:
מכשיר fMRI עוקב אחר זרימת הדם לאזורים פעילים במוח. ההנחה העומדת מאחורי זיהוי השקרים היא שהמוח חייב להתאמץ יותר כשאנחנו משקרים, והאזורים המבצעים את הפעולה המאומצת צורכים אפוא יותר דם. אזורים כאלו "מוארים" בזמן הסריקה. במהלך מחקר על שקרים, מוארים בעיקר אזורים המעורבים בקבלת החלטות.
בארה"ב קיים חוק משנת 1923 ("חוק פריי") הקובע ששופטים רשאים לקבל שיטה מדעית כחומר ראיות, אם מדובר בשיטה המקובלת באופן כללי על רוב המדענים העוסקים בתחום. הגדרה מעורפלת זו, די בה כדי לאפשר לשופטים בסן דייגו לקבל בחודש הבא את בדיקות ה- fMRI כראייה בתיק. עם זאת יש יסוד להניח כי הם ימנעו מלעשות זאת, אם מתחשבים בעובדה שהפוליגרף הומצא ב-1921 ועד היום הבדיקה באמצעותו מקובלת כראייה רק בבתי המשפט של מדינת ניו-מקסיקו.
החברה אליה פנה הנאשם, No Lie MRI, ממוקמת בעיירה טרזנה שבקליפורניה. נציגי החברה טוענים לאחוזי הצלחה של 90% בזיהוי שקרנים, אך סרבו להגיב לפרסומים אודות האפשרות ששיטתם תיכנס לשימוש בבתי משפט.
מתגובותיהם של מדענים בתחום קשה לומר שקיימת הסכמה כללית בנוגע ליעילות הטכנולוגיה. "בחנתי את כל המאמרים שפורסמו בתחום הזה" אמר הנק גרילי, שעומד בראש המכון לחוק ומדעי הטבע בסטנפורד. "ובאופן אישי לא הייתי נותן לטכנולוגיה הזאת מעמד של ראייה משפטית. אנחנו פשוט לא יודעים מספיק על השיטה הזאת כדי להכיל אותה על מקרים משפטיים".
הנוירולוג ג'ון ונמטר מאוניברסיטת ג'ורג'טאון דווקא נרגש לקראת האפשרות שה-fMRI יכנס לבתי המשפט. "בהחלט מדובר בשיטה שתמשיך להתפתח ולהשתכלל" אמר החוקר. "אני לא בטוח שאנחנו מוכנים עדיין, אבל אולי המבחן השיפוטי יועיל לשיטה הזו, שנבחנה עד עתה רק ברמה התיאורטית".
האם ה-MRI יתליח היכן שהפוליגרף נכשל?