דיכטר: מדובר בדרעק של הדרעק של המחבלים
בראיון ל-ynet אמר השר לביטחון פנים כי "המוטיבציה של חמאס לשחרר את אסיריהם במצולות, בעוד ששלנו בשחקים". שר האוצר בר-און הוסיף: "מדובר בארכי מרצחים, אנשים שהם חיות אדם, שרה"מ מוכן לשחרר. אז האם זה כישלון? איזה מדד זה?"
השרים אבי דיכטר ורוני בר-און לא חוסכים במילים כדי לתאר את אכזריותם של הרוצחים אותם התכוונה לשחרר ישראל, ומתעקשים שממשלת ישראל לא נכשלה: "אנחנו לא פיספסנו", אמר ל-ynet השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, שכיהן בעבר כראש השב"כ, "המחיר בסופו של דבר נקבע באסירים שישראל תהיה מוכנה לשלם ובאיכות, אם אפשר לקרוא לזה ככה, כי מדובר בדרעק של הדרעק של המחבלים".
"אני לא יודע מה זה להכות על חטא בפרשת גלעד שליט, לכן איני מכה על חטא וחושב שצריך להמשיך במאמץ להחזיר את גלעד הביתה", אמר דיכטר.
יממה לאחר ישיבת הממשלה המיוחדת, בה קיבלו השרים עדכון מהשליח לקהיר עופר דקל ומראש השב"כ יובל דיסקין, אמר השר דיכטר: "ברור לי שמבצע 'עופרת יצוקה' היה מנוף שהיה צריך לעשות בו שימוש גדול יותר כדי להחזיר את גלעד שליט הביתה. אמנם גלעד לא היה יעד של המבצע, אבל שחרורו היה 'ביי-פרודקט' שלו. הוא היה צריך להיות מנוף הרבה יותר רציני להאצה של המשא ומתן להשבת שליט. היינו צריכים לנצל אותו יותר טוב ולא ניצלנו מספיק, עכשיו נצטרך מנופים אחרים. המעברים הם מנוף אחד מתוך סדרה של מנופים, שאנחנו הנמצאים בעסק הזה יודעים להפעיל אותם. איני רוצה לומר דבר על סיכולים ממוקדים או כל שיטה אחרת, מדובר בעניינים מקצועיים".
הוא מאשים את התנהלות חמאס במיסמוס, שהוביל לשהייתו של שליט בשבי במשך כשלוש שנים: "צריך להבין שבכל משא ומתן מול חמאס ומול ארגוני הטרור האחרים - המוטיבציה שלהם לשחרר את אסיריהם היא במצולות, בעוד ששלנו כדי להביא ולו לשחרור חייל בודד אחד היא בשחקים. אלו פערים שקשה לנו כישראלים לתפוס אותם.
"הבעיה היתה שלאורך ציר הזמן, כפי שהוצג אתמול בסקירה בישיבת הממשלה, ניצבו מהצד של חמאס פונקציונרים שאינם בעלי סמכות החלטה, רק בעשרת הימים האחרונים נוצר מצב שבו ישבו בקהיר אלה שמקבלים את ההחלטות ולכן ניתן היה להתקדם. לכן, אם יש פספוס הוא נובע מהמצב שיצר חמאס, ולא מההתנהלות של ישראל. בסופו של דבר הדיון לצערנו הוא מול אנשים שערך חיי אדם בעינהם הוא על הקרשים, לכן אני מציע שלא להכות על חטא כי לא פיספסנו וניסינו לנצל כל הזדמנות כדי להחזיר את גלעד הביתה. המאמץ חייב להימשך".
דיכטר מדבר על הקווים האדומים שראש הממשלה קבע במשא ומתן לשחרור שליט: "בישראל יש 8,500 מחבלים בכלא, מתוכם 2,500 אנשי חמאס. לא סביר שנקבל רשימה של 450 ואם לא נהיה מוכנים לעמוד ברשימה שלהם אז נכשלנו. זאת לא משוואה בינארית, זה לא מסכימים או לא מסכימים. כל משא ומתן כזה, והיו כאלה רבים מעסקת ג'יבריל, מהחזרת המחבלים ממארג' א-זוהור ובכנסיית הקבר - מדברים על שמות האסירים ועל אופי הרחקתם, ולא מקבלים רשימה של חמאס ככזה 'ראה וקדש'. למדינת ישראל יש את הכללים משלה, אלא שמשא ומתן לא התנהל כאן, ולכן ישראל לא צריכה להרגיש שפיספסה".
בר-און: לא נכשלנו. הצבנו קווים אדומים
"מדינת ישראל לא נכשלה בהחזרת גלעד שליט, המאמץ נמשך", אמר שר האוצר רוני בר-און, בראיון ל-ynet. "האתוס הישראלי לא נפגע ולמדנו על כך בסקירה שקיבלנו בישיבת הממשלה עם האחראים על המשא ומתן, עופר דקל וראש השב"כ, יובל דיסקין".
"ראש הממשלה עשה הכל כדי להחזיר את גלעד הביתה", אמר השר בר-און. "קיבלנו סקירה מקיפה על כל רגע מהרגע שהוא נחטף. למרות המידור המסוים, אני יודע שהוא עשה מאמצים כבירים להביא את גלעד. העובדה שישראל הסכימה בהתחלה להיענות לשחרורם של 80 טרוריסטים של חמאס ועתה היא מסכימה על 325, יותר מפי ארבעה, מעידה על כך שראש הממשלה עשה כברת דרך ארוכה - גם מבחינת הערכים האישיים שלו".
על האסירים אותם ישראל הסכימה ישראל לשחרר, אמר שר האוצר: "מדובר בארכי מרצחים, אנשים שהם חיות אדם, שראש הממשלה הזה וממשלת ישראל הנוכחית היו מוכנים לשחרר בתמורה לגלעד שליט. אז האם זהו כישלון? איזה מדד זה? האם צריך לתת להם את כל מה שהם תובעים? הצבנו קווים אדומים".
בר-און מאשים את חמאס בכשלון המשא-ומתן: "ממשלה צריכה לעשות הכל כדי להחזיר את גלעד שליט הביתה, אבל עדיין לא יכול להיות מצב שתהיה מדינה שאין לה קווים אדומים. הבעיה אינה אצלנו, הבעיה אצל חמאס שהקפיץ את המחיר".
הנוכחות באוהל המחאה שינתה את התמונה
הוא גם התייחס לחבריו לממשלה, שביקרו במאהל של משפחת שליט: "בעניין זה אמרו סגן ראש המוסד, ראש השב"כ, ראש אמ"ן ועופר דקל - שנוכחות אישי ציבור ושרים הם שהעלו את המחיר שתבע חמאס. לא מדובר רק באהוד ברק, היו גם אנשים שלנו. מה, מופז לא היה? אלי ישי לא היה? בוז'י הרצוג לא היה? זה לא שהיתה להם ביקורת, אלא שהם נשאלו על ידינו והם הסבירו שזה מה ששינה את תמונת המצב".
שר האוצר התייחס גם לגישה של חמאס במשא-ומתן. "אנחנו נושאים ונותנים עם חיות אדם ציניות, שאין להם שום התחשבות בנו, שום התחשבות בגלעד שליט ומשפחתו, וגם לא באסירים שלהם", אמר בר-און. "אי אפשר להיענות לכל הדרישות שלהם. מהו סרגל ההצלחה?
לתת כל מה שדורשים ממך? בעיני זה סרגל לכישלון. איזו מין ספקולציה זאת? נתנו 325 אסירים טרוריסטים מהגרועים שבגרועים וזה לא נגמר מבחינתם. לא אמרנו שזה המספר הסופי, אמרנו להם - תוסיפו 125 נוספים כדי שתשלימו את הרשימה ל-450 מרשימה אחרת. הם לא רצו. למדינה צריכים להיות קווים אדומים".
בר-און אמר בתום דבריו שהוא מחזק את ידיה של משפחת שליט, ואינו מבקר אותה ואת האזרחים שתמכו במאבק לשחרור גלעד, "אי אפשר לומר שאין קו שבר במשא ומתן בין ההצעה הסופית שלנו לבין מה שהחמאס תובע. יש פער, ואני לא מאמין שייסגר בשלושת ימי העבודה שנותרו לממשלה הזאת. הממשלה הבאה תצטרך להמשיך בכך ומדינת ישראל תגיע למקום שבו תוכל להחזיר את הילד, אבל לא בכל מחיר. מדינה צריכה לשמור על ביטחון אזרחיה, כשהיא שוקלת שחרורם של טרוריסטים מרצחים. אני מבין את משפחת שליט האצילה הראויה לכל מילת שבח, אבל בסופו של יום - מדינה צריכה לעמוד על עקרונותיה".
גלעד שליט נחטף לרצועת עזה לפני 997 ימים.