שתף קטע נבחר

ניו יורק: המנוע פועל והרכב עומד? שלם 250 דולר

בניו יורק יוצאים למלחמה נגד נהגים המשאירים את מנועי המכוניות פועלים בהילוך סרק - ועומדים במקום, במיוחד מחוץ לבתי ספר. חוק עירוני חדש, שמטרתו להאבק בזיהום האוויר המיותר הזה, ייכנס בקרוב לתוקף ויכלול גם קנס לא קטן.

 

על פי החוק שהיה קיים עד כה, הותר לנהגים להשאיר את המנוע פועל בהילוך סרק למשך שלוש דקות. החוק החדש קובע כי הזמן המותר הוא דקה בלבד. מי שעבור על החוק צפוי לקנס של 250 דולר, ועבריינים סדרתיים עלולים להידרש לשלם עד 2,000 דולר קנס.

 

בארצות הברית אין חוק פדרלי (כלל ארצי) האוסר על השאר המנוע פועל בהילוך סרק אולם ב-30 מדינות ובעשרות ערים קיימים חוקים וחוקי עזר בנושא. ברוב המקרים קוצץ הזמן המותר מחמש דקות לשלוש דקות, כך שהחוק הניו יורקי החדש הוא הנשכני מכולם. 

  

אך האם מישהו באמת אוכף את החוקים הללו? לא ממש. גורם רשמי בעירייה אמר כי בשנת 2002 נרשמו 325 דו"חות בעיר; בשנת 2007 נרשמו 526 דו"חות, רובם לרכבי דיזל - כלומר משאיות, אוטובוסים ומוניות, ולא למכוניות פרטיות. באופן כללי, אוטובוסים הם תורם משמעותי לתופעה, והיו בעבר תלונות על הסעות תלמידים שהמתינו ליד בתי הספר במשך 20 דקות ויותר כשמנועם פועל.

 

ראש עיריית ניו יורק, מייקל בלומברג, רוצה לשנות את המצב. כדי לעורר את המודעות לחוק החדש הוא מתכנן מסע פירסום ברדיו ועל גבי שלטי חוצות. במקביל מקווה העירייה להשתמש במוקד העירוני כדי לאפשר לתושבים להתלונן על עבריינים. בעירייה אמרו כי קיבלו בשנתיים האחרונות יותר מ-4,000 תלונות בנושא זה.

 

כמה זיהום אוויר פולט רכב שפועל בהילוך סרק? על פי דו"ח של הקרן להגנת הסביבה (EDF), מכונית או משאית פולטת 130 אלף טונות של פחמן דו-חמצני בשנה כשהיא עומדת עם מנוע פועל. כלי רכב אלה פולטים גם 940 טונות של תחמוצות חנקן, 24 טונות של חלקיקים נשימים ו-6,400 טונות של חד-תחמוצת הפחמן.

 

מזהמים אלה קשורים למגוון רחב של מחלות נשימה ובעיות בריאות, והשפעתם על ילדים חמורה אף יותר. על פי מחלקת הבריאות של עיריית ניו יורק, אסתמה היא הסיבה הנפוצה ביותר לאישפוז ילדים מתחת לגיל 14 בבתי החולים בעיר, והיא הסיבה העיקרית שבגינה מחמיצים הילדים ימי לימודים.

 

יוזם החוק, חבר מועצת העיר ג'ון ליו, אמר כי מטרתו אינה רק למנוע מחלות נשימה בקרב הילדים אלא גם להפחית באופן כללי את זיהום האוויר בעיר, ולעורר את המודעות לנטייתם של נהגי העיר שלא לכבות את המנוע בזמן המתנה.

 

"באזור עירוני צפוף ומסוגר, אין מקום לגזים שכאלה להתפזר אלא דרך החלונות ולתוך הכיתות ובתי הספר", אמרה רבקה קליין, מארגון שנאבק באסתמה בקרב תלמידים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
אילוסטרציה
צילום: עופר מאיר
מומלצים