שתף קטע נבחר

 

ועידת אפגניסטן: קלינטון לא תפגוש השליח מטהרן

בסוף החודש תתקיים בהולנד ועידה בינלאומית לשיתוף פעולה בנושא אפגניסטן, שבה ישתתפו נציגים מארה"ב ואיראן. במחלקת המדינה טוענים כי לפי שעה אין להילרי קלינטון תוכניות לקיים פגישה בארבע עיניים עם השליח מטהרן. עדיין לא ברור מי תשגר איראן לכינוס

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אינה מתכוונת להיפגש בארבע עם עיניים עם השליח האיראני לוועידת האו"ם המיוחדת לשיתוף פעולה בינלאומי בנושא אפגניסטן ופקסיטן. בוועידה, שתתכנס בסוף החודש, עתידים להשתתף בכירי ממשל מארצות הברית ואיראן.

 

ממשל אובמה מעוניין לערב את הרפובליקה האיסלאמית במאמצים לפתור את הבעיות הצבאיות הקשות באפגניסטן, שכן לאיראן ולאפגניסטן יש גבול משותף ואינטרסים חופפים. קלינטון יזמה את הכינוס הבינלאומי בעת מפגש של שרי החוץ של נאט"ו בבריסל. מטרת הוועידה היא להדק את התיאום ושיתוף הפעולה הבינלאומי בענייני אפגניסטן ופקיסטן. מזכירת המדינה החדשה חשבה שנוכחות האיראנים בוועידה היא חשובה ולכן הוחלט להזמינם. 


קלינטון ושר החוץ של בחריין בוושינגטון, היום (צילום: AP)

 

כלי תקשורת רבים בארה"ב טוענים כי עצם ההזמנה מהווה שינוי מדיניות בהשוואה לזו שנקט הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש. אולם בפועל גם ממשל בוש קיים פגישות עם בכירים איראנים בנושאים ספציפיים. לדוגמה, שגריר ארה"ב בעיראק לשעבר ריאן קרוקר נועד בבגדד עם עמיתו האיראני. הפגישה נערכה בשיאה של המלחמה בעיראק ועל רקע טענות ארה"ב כי איראן מעורבת באופן פעיל בהריגת חיילים אמריקנים.

 

לאיראן, מדינה מוסלמית שיעית, יש עניין בבלימת התחזקות הטליבאן, אל קאעידה ויתר המוסלמים הסונים הקיצונים באפגניסטן ובפקיסטן. הממשל בטהרן כבר הודיע שהוא שוקל בחיוב את ההזמנה לוועידה. אולם גם אם איראן תשתתף בכינוס, עדיין לא ברור באיזה דרג. לכן קלינטון אינה רוצה להתחייב מראש למפגש דו-צדדי.

 

דובר מחלקת המדינה, רוברט ווד, אמר כי לפי שעה אין כוונה לקיים פגישה פנים על פנים. אולם הוא הבהיר כי הממשל אינו שולל על הסף את האפשרות הזו שקלינטון תחליף ברכות מנומסות או תלחץ את ידו של הנציג האיראני

בדיונים. "למיטב ידיעתי, אין תוכנית לקיים פגישה בין שתי המשלחות", אמר ווד והוסיף כי "זו לא וועידה על יחסי ארצות הברית-איראן אלא על אפגניסטן והמצב באזור הזה. בזאת עלינו להתמקד".

 

בוושינגטון שבו והדגישו כי אין קשר בין הזמנת איראן לכינוס בהאג לבין הרצון לפתוח במגעים ישירים בין שתי המדינות. שרי החוץ וההגנה של בריטניה, דיוויד מיליבנד וג'ון האטון, נפגשו היום בוושינגטון עם עמיתיהם האמריקנים כדי לתאם עמדות לקראת הוועידה בסוף החודש. לאחר מכן נפגשה קלינטון עמיתה מבחריין, שייח אחמד בין אחמד אל-כליפה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מתחייבת. קלינטון
צילום: רויטרס
שולח נציג. אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
מומלצים