מחר: נתניהו יבקש ארכה מפרס, וימתין לברק
בעקבות ההתפתחויות מול יו"ר העבודה, אהוד ברק, מבקש ראש הממשלה המיועד לאפשר לו לפתור את ההתנגדות מבית. נתניהו יבקש מפרס ארכה של 14 יום כדי להרכיב ממשלה. גורמים בעבודה: יש פיצול אידאולוגי, אך אין לאן להתפלג
ראש הממשלה המיועד, בנימין נתניהו, יבקש מחר (יום ו') מנשיא המדינה, שמעון פרס, את הארכה המותרת בחוק להמשך הרכבת הממשלה. זאת כדי לאפשר ליו"ר העבודה, אהוד ברק, להציג לפני ועידת מפלגתו ביום שלישי את הצעתו לפתוח במו"מ רשמי עם הליכוד.
החוק קובע כי בתום 28 הימים הראשונים הניתנים לראש הממשלה המיועד לנסות ולהרכיב ממשלה, הוא זכאי ל-14 ימים נוספים. התקופה הראשונה מסתיימת מחר, אולם בשל סוף השבוע יכול נתניהו להמתין עד יום ראשון לפגישה עם הנשיא.
נתניהו עצמו שוחח ונפגש בימים האחרונים עם חברי כנסת בעבודה וניסה לשכנע אותם לתמוך בכניסת העבודה לממשלה. מוקדם יותר נפגש עם מזכ"ל העבודה ח"כ איתן כבל שהבהיר לו, כי הוא לא יתמוך בהצטרפות העבודה לממשלה בראשותו. נתניהו נפגש גם עם ח"כ פרופ' אבישי ברוורמן, אולם גם ברוורמן מתנגד לכניסת העבודה לממשלה.
"אין לנו לאן להתפלג"
בתוך כך מתכנסים הערב להתכנס בבית מפלגת העבודה חברי הכנסת המתנגדים להצטרפות לקואליציה. לפגישה הוזמנו גם ראשי ערים של העבודה ובראשם גם ראש העיר תל אביב, רון חולדאי. מי שלא ישתתף בפגישה הוא פרופסור ברוורמן, שהבהיר עם זאת כי הוא תומך בהליכתה של העבודה לאופוזיציה.
למרת הפילוג הרעיוני בסיעת העבודה, בכירים במפלגה מעריכים שגם אם ועידת המפלגה תאשר פתיחת משא ומתן עם הליכוד, הרי שבפועל 13 החברים של הסיעה יישארו מאוחדים בסיעה אחת. חברי הכנסת דניאל בן סימון, שלי יחימוביץ' ואחרים אמרו כי יקבלו את החלטת המוסד העליון של המפלגה באופן דמוקרטי, למרות התנגדותם העזה להצטרף לקואליציה.
"יש אולי פיצול אידיאולוגי בינינו, אך אין לאן להתפלג", אמרו גורמים בעבודה. בן סימון הדגיש גם כי הוא ינהג באופן חד משמעי על פי החלטות הוועידה ויישאר במפלגת העבודה ולא ייתן ידו לפילוגים.
לשכת ברק הודיעה על מכתב שקיבל יו"ר העבודה מחמישה ראשי מחוזות העומדים מאחורי עמדתו שיש להיכנס לקואליציה. מדובר במזכיר מחוז חיפה של המפלגה ישראל סביון, ח"כ לשעבר ליאון ליטינצקי, יו"ר מחוז העולים במפלגה, מזכיר המחוז הדרוזי פאהים גאנם, הדסה רוסו מזכירת מחוז המושבים ומזכיר מחוז ירושלים חיליק בר.
עיכובים במו"מ הקואליציוני
בשבוע שעבר נשמעו גורמים בליכוד אופטימיים, והעריכו כי כבר השבוע ייחתמו כל ההסכמים הקואליציונים עם הסיעות השונות ואז יוכל נתניהו להציג את ממשלתו. עם זאת, המגעים עם מהשותפות העתידיות לקואליציה נתקלו בחילוקי דעות שעיכבו את הסיכומים האחרונים.
לקראת סיום 28 הימים שניתנו לנתניהו לשם הרכבת הממשלה חתם יושב ראש הליכוד עד כה על הסכם רק עם ישראל ביתנו. במקביל, חידשו בכירי הליכוד וש"ס את המשא ומתן הקואליציוני ביום שלישי האחרון: הצדדים דנו במשך כשלוש שעות, אך לא חתמו על הסכם.
גורמים בש"ס אמרו ל-ynet כי לא הושגה התקדמות משמעותית בפגישה, ונציגי המפלגות ימשיכו בדיונים בימים הקרובים.
על אף הניסיון להאיץ את המשא ומתן עם מפלגות הימין, המצב במגעי הליכוד עם האיחוד הלאומי והבית היהודי עדיין לוט בערפל. בבית היהודי מתקיימים מאבקים פנימיים סביב הדרישה מהיו"ר דניאל הרשקוביץ לפרוש מן הכנסת אם יתמנה לשר, כדי לאפשר לחבר מפלגה נוסף להתמנות לחבר כנסת. ח"כ אורי אורבך תיווך בין הצדדים בניסיון לפשר.
גם עם האיחוד הלאומי המשא ומתן מתנהל בעצלתיים. באשר ליהדות התורה ההערכה היא כי הסיכומים שיושגו עם ש"ס בנוגע לתקציבי הישיבות ומוסדות הלימוד התורניים יספקו גם את המפלגה החרדית האשכנזית.