פלסטינים בעזה: "עדויות החיילים לא מפתיעות"
בארגונים פלסטיניים אומרים כי עדויות החיילים מעזה לא הפתיעו אותם, וקוראים לגופים בינלאומיים לחקור את התקפות ישראל במבצע "עופרת יצוקה". והחיילים? בינתיים טוען אחד מהם כי דבריו הם עדות שמיעה, שלא ממקור ראשון
בצד הפלסטיני לא נשארו אדישים לעדויות החיילים מהלחימה בעזה על התנהלות לא מוסרית לכאורה, כפי שתועדו בעלון בוגרי המכינה הקדם צבאית באורנים. "אחרי הסיפורים הנוראיים ששמענו מהרצועה, קשה לומר שהעדויות מפתיעות", אמרה אמש (יום ה') ל-ynet דוברת התנועה לשחרור עזה ופעילה בארגונים בינלאומיים למען סולידריות, הוווידה עארף.
לדברי עארף, אין להסתפק בחקירה של צה"ל אלא יש למנות ועדת חקירה בינלאומית שתבדוק את האירועים בעזה. "ניתן רק לצפות שנשמע בקרוב עוד ועוד עדויות וסיפורים כאלו בקרוב", היא אמרה. "כנראה חלק מהדברים שעשו החיילים ברצועה הטרידו את מצפונם
עד כדי כך שהם יצאו. הם בסך הכל אנושיים. לצערי, נראה כי חקירת הנושא נולדה רק כשהעניין הגיעה לתקשורת, ואחרי שהצבא כבר שמע על העדויות".
עארף, שאירגנה בעבר שבעה משטים לרצועה במטרה לשבור את המצור, שהתה בעזה במשך שבוע לאחר מבצע "עופרת יצוקה" יחד עם קבוצה של עורכי דין שביקשו לחקור את התנהלות הלחימה באזור.
"הסיפורים עליהם קראתי מעדויות החיילים דומים למה ששמענו אנחנו", היא ממשיכה. "דיברנו עם משפחה מרובת ילדים משכונת זייתון. האב, אברהים, שמע חיילים מחוץ לבית וביקש מ-18 בני משפחתו להיכנס לחדר פנימי. כמה דקות לאחר מכן, הם שמעו את החיילים צועקים ל'בעל הבית' לצאת, כשברקע נשמעות יריות. אברהים פתח את הדלת באיטיות, עם ידיים מורמות, והבן שלו סיפר כיצד ראה את גופו רועד מיריות ונופל לרצפה.
לדברי עארף, קבוצת עורכי הדין אמורה לפרסם בשבוע הבא דו"ח על הפעילות הצבאית בעזה: "הלכנו לחקור האם היו הפרות של החוק הבינלאומי בעזה, מהם כלי הנשק שהשתמשו בהם במהלך הלחימה, ומה היו האפשרויות לקבלת סיוע רפואי והיבטים נוספים".
עם זאת, היא מדגישה כי מאחר שהתחקיר בוסס רק על עדויות ממקור ראשון של קורבנות ועדים, ולא כלל ראיונות עם חיילים ישראלים, הדבר מונע מעורכי הדין להגיע למסקנה חד-משמעית שבוצעו פשעי מלחמה. "לכל סיפור הרי יש שני צדדים", היא אומרת, "אך אפילו בהתחשב בתירוצים שהצבא ימצא, נראה שעדיין יחשבו המקרים להפרה".
עדות שלא ממקור ראשון
ובתוך כך, התברר כי ייתכן שחלק מהעדויות שפורסמו בעלון המכינה לא היו ממקור ראשון. גורמים צבאיים מסרו ל-ynet כי מבדיקה ראשונית עם אחד המ"כים שמסרו את עדותם עלה שהוא
לא ראה את הדברים בעיניו אלא שמע עליהם בשיחות חברתיות.
לדברי גורמי הצבא, מפקד החטיבה ומפקד הגדוד בהם משרת החייל ערכו עמו בירור בעניין, ושם הוא אמר: "לא הייתי בבית (שהחיילים תפסו - א.ו), שמעתי את זה מחברים, ששמעו מחברים. לא הייתי בבית ולא דיברתי עם הקלע באופן אישי. השיח היה שיח חברי וכך התייחסתי אליו, בטח לא כמשהו רשמי המחייב תחקיר מבצעי".
ראש המכינה, דני זמיר, אמר בתגובה: "אנחנו לא מגיבים לשום טענה, וכך גם החיילים. את כל מה שהיה לי אמרתי לצה"ל. אני מוכן לספוג את זה שצה"ל טוען שזה עדות שמיעה, העברתי לו את כל מה שהיה בידי לבדיקה".