שתף קטע נבחר

כתם צבע

הכי מלכותיים, הכי מעודנים והכי משמחים - זה הזמן לחפש בטבע צבעונים

לא צריך להרחיק לאמסטרדם כדי לפגוש צבעונים. בחודש הקרוב הם מחכים לכם אפילו בכאילו חורף הישראלי. חודש מרץ הוא שעתו הנפלאה של הצבעוני בארץ ישראל, אומרת ד"ר ענת מדמוני, בוטנאית ואגרונומית שעובדת עם הקרן הקיימת והחברה להגנת הטבע ומספרת על חילוקי דעות בין המומחים השונים באשר למגוון המינים של הצבעונים שקיימים בארץ.

 

מדובר בוויכוחים מקצועיים שלמתבונן מבחוץ יכולים להיראות קטנוניים, האם צבעוני השרון ייכלל בתוך תת מין של צבעוני ההרים למשל, או ייאלץ למצוא לעצמו קבוצת השתייכות אחרת. לעומת זאת, צבעוני החרמון או צבעוני המדבר, מעדכנת ד"ר מדמוני, מוגדרים בתור מין אחר ויש ביניהם הבדלים גדולים.


פריחת צבעונים בנחל כפירה (צילום: אלכס קולומויסקי)

 

מה ההבדלים בין המינים?

 

צבעוני החרמון הוא ורוד יותר, הגודל שלו קטן יותר, תפוצתו בחרמון בלבד ולעומת זאת, צבעוני ההרים הוא בעל צבע אדמדם ושחור במרכזו, גדל ביערות ובחורש הים תיכוני, וצבעוני השרון, הוחלט עכשיו סוף סוף שזה תת מין של צבעוני ההרים, ולכן אין הבדלים גדולים ביניהם. צבעוני השרון, אגב, גדל על אדמות של חמרה וכורכר.

 

אם מוצאו של הצבעוני מהאיזור שלנו, ממרכז אסיה, כיצד במאה ה‭16-‬ התגלגל הצבעוני והגיע להולנד והפך לסמלה המסחרי?

 

ד"ר מדמוני: כנראה דרך וינה, כאשר הסולטן הטורקי באותה תקופה נתן פקעות של צבעונים לשגריר האוסטרי בטורקיה, ואלה הגיעו לווינה. משם איכשהו התגלגלו הצבעונים להולנד ושם זיהו את הפוטנציאל של הפרח המדהים הזה, והתחילו לטפח זנים חדשים של צבעונים בצבעים מרהיבים, עד כדי כך שבמאה ה‭17-‬ התפתחה בהולנד הטוליפ מאניה, אותה מכנה ד"ר מדמוני, "הבועה הראשונה שהתפוצצה. אנשים החלו אז לסחור באופן בלתי ניתן לשליטה בפקעות צבעונים על מנת לפתח זנים מיוחדים. מחיר הפקעות הלך והאמיר ואנשים קנו עוד ועוד פקעות של צבעונים, מה שהאמיר את מחירם. למעשה, במונחים בורסאיים שום דבר לא השתנה. קנו פקעות של צבעונים על הנייר, המחירים הרקיעו שחקים ובשנת 1637 התפוצצה בועת הצבעונים, לאחר שנתיים שבמהלכן המחירים של הצבעונים האמירו בצורה מטורפת. אין חדש תחת השמש‭."‬

 


שדה צבעונים בהולנד (צילום: איי פי)

 

בימי שישי בתקופה הקרובה תנסה לפענח ד"ר מדמוני את קסם הצבעונים, כאשר תוביל סיור צבעונים ליער כח. מדובר, היא אומרת, ביער די אלמוני, שהקרן הקיימת דואגת להכניס אליו רעייה. הצאן דואג לחדש את הצמחייה, ובזכות זה היער פורח באופן מדהים ויוצא דופן. הסיבה לכך שהיערנים דואגים שתהיה רעייה ביער, היא לדאוג לכך שלא יהיה תת-יער סבוך, שכן מדובר בחומר בערה גבוה ולכן חשוב שבעלי החיים ירעו במקום. מגיעים אל היער בשעת בוקר, משוטטים בין אתריו ומחפשים את הצבעונים ששרדו בחלקות המרוחקות בהן לא דורכים רגליים רומסות לעתים קרובות מדי.

 

במהלך הסיור עוברים באתר הפריחה של הצבעונים ושל שאר פריחות החורף, מדברים על סוגי העצים השונים הנמצאים ביער: הברוש, האורן והמלחמות ביניהם, וכן תהיה התייחסות לאתרים ההיסטוריים ביער. יחד עם זאת, אל תתנפלו על היער, כדי שלא ייפגעו התנאים הנפלאים שקיימים בו. ההרשמה לסיורים ב"קו ליער‭.1800-350-550 :" ‬

 

איפה הם פורחים עכשיו  

המקומות בהם דווח כבר על צבעונים פורחים הם:

 

  • הרי ירושלים – במדרונות ההר במסלול היורד בנחל כפירה לכיוון עין כפירה.

 

  • הכרמל – סמוך למערת אצבע או בגבעות סביב עין הוד.

 

  • אזור נחל בוקר (שדה בוקר) – עין עריף (החניון העליון של עין עבדת, בשיפולי נחל צין‭.(‬
  • סיורים בעקבות הפרח המלכותי. מחיר: 26 שקל לרכב פרטי. לפרטים נוספים: מוקד רט"ג ‭* 3639 ‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבעוני ההרים
צילום: אלכס קולומויסקי
צבעונים ברמת מגשימים
צילום: שולי אנקונינה
מומלצים