81% מההפצצות מהאוויר בעזה - חימוש מדויק
אידיליה בין ה"כחולים" ל"ירוקים", השקעה חסרת תקדים בחימוש מדויק והפעלת כלי טיס בלתי מאוישים בגובה נמוך מאוד. חיל האוויר מסכם את "עופרת יצוקה" ומסתכל קדימה. צפו בצילומים חדשים של ההפצצות ברצועה
81 אחוזים מהפצצות שהטיל חיל האוויר במהלך מבצע "עופרת יצוקה" בעזה נשאו חימוש מדויק. כך מסר אתמול (יום א') קצין בכיר בחיל, שסיכם לאחרונה את פעילותו במסגרת המבצע - וכבר חושב קדימה: על האתגרים הבאים, שכוללים התמודדות עם איום ממשי על בסיסים.
לדברי הקצין הבכיר, היקף השימוש בפצצות מדויקות שהוטלו בעזה ב-22 ימי הפעולה גדול בלמעלה מפי שניים מזה שנרשם במלחמת לבנון השנייה. "השימוש בחימוש מדויק יקר יותר ומורכב יותר, אבל לנו היה ברור שאחנו רוצים לפגוע באופן מדויק ביעדים שלנו - ולא בשום דבר אחר", הסביר.
כחודשיים אחרי מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה, מתחילים בצה"ל לסכם ובעיקר להתכונן לעימות הבא, בין אם ברצועה או בחזית הצפונית.
במסגרת דיון סיכום של חיל האוויר, בו השתתפו גם גורמים מחילות היבשה עמם התקיים שיתוף פעולה נרחב, עלתה בין היתר המסקנה לפיה בסיסי חיל האוויר ייאלצו להתמודד ביתר שאת בעבודה תחת אש.
"כאשר אנחנו מסתכלים על עימות אפשרי בעתיד מול החיזבאללה או סוריה, צריך לקחת בחשבון שהבסיסים יהוו יעד לתקיפה", הסביר הבכיר. "יש להם מגוון רחב יותר של טילים מאשר לחמאס ויש להיערך לאפשרות הזאת גם פיזית וגם מנטלית".
מסוק מפציץ בעזה (צילום: AFP)
בחיל האוויר, שהיה גורם דומיננטי במבצע, וצבר יותר מ-20 אלף שעות טיסה בסך הכל, מדגישים את שיתוף הפעולה עם הכוחות הקרקעיים, שתרם רבות להישגים המבצעיים. מפקדי החטיבות על הקרקע היו למעשה אלה שהפעילו את הטייסים ואישרו את התקיפות.
היבט נוסף מרכזי שעלה בסיכום החיל הוא הפעילות הרחבה של כלי הטיס הבלתי מאוישים שנתנו בין היתר תמונת מודיעין בזמן אמת לכוחות.
"הפעלנו את כלי הטיס הבלתי מאוישים גם באופן שבעבר לא נוסה באופן מלא, הן בתנאי מזג אוויר מורכבים וגם בטיסה בגובה נמוך מאוד", סיפר הקצין.
הן בנושא הקצאת כלי הטיס הבלתי המאוישים והן בנושא מסוקי הקרב, נוצר קשר בין נציגי חיל האוויר למפקדי היבשה עוד טרם תחילת המבצע - כדי שהפעילות המבצעית תהיה אפקטיבית יותר. קצינים בחיל האוויר סיפרו כי שיתוף הפעולה בין ה"ירוקים" ל"כחולים" היה הדוק באופו שלא נראה שנים רבות בצה"ל.