שתף קטע נבחר
 

פריחת הדובדבן ביפן גורמת אלרגיה ליין

המטבע היפני נוטה להתחזק בתקופות של משבר, בנוסף להתחזקות המסורתית המגיעה בחודש האחרון של השנה היפנית - חודש פריחת הדובדבן. התחזקות כפולה זו באה בעיתוי גרוע למשק היפני מוטה הייצוא, הזקוק למטבע חלש

סוף חודש מרס הוא התקופה החשובה ביותר באי היפני - חודש פריחת הדובדבן. פריחתו של העץ מסמלת בעיני היפנים התחלה חדשה ותקווה, ולא בכדי סוף מרס הוא סוף עונת הכספים ביפן, אחת הכלכלות החזקות בתבל. מתברר כי החודש האחרון בשנה היפנית גורם גם לפריחה ושיגשוג של המטבע המקומי.

 

ב-8 מתוך 10 השנים האחרונות היין היפני התחזק בשיעורים של בין 1% ל-5% מול המטבע האמריקני בחודש זה. יתרה מכך, עיקר התחזקותו של היין הייתה בשבועיים האחרונים של החודש - אז נמצאת הפריחה בשיאה, בעיקר בערים המרכזיות של ארץ השמש העולה.

 

"הסיבה המרכזית להתחזקות היין היפני קשורה בעובדה שחברות ביפן 'מסדרות' את דו"חות סוף השנה שלהם בכדי להציג תמונה טובה יותר למשקיעים", מסביר מנהל מחלקת המחקר באיזי פורקס, גילי רגוטקוביץ'. "את עיקר התחזקות המטבע היפני ניתן לקשר למימוש הנכסים של חברות יפניות מעבר לים, שהתוצאה הישירה של פעולות אלו היא התחזקות המטבע המקומי".

 

מהתבוננות על ערך היין מתחילת החודש ניתן להבחין בבירור בהתחזקותו של המטבע היפני מול הדולר. המטבע האמריקני לא הצליח להתחזק מול היין מעבר ל-100 יין לדולר אחד ונחלש. מתחילת החודש התחזק היין היפני בכ-4% מול הדולר.

 

היין היפני נחשב מאז שנות התשעים של המאה שעברה כמטבע בעל אופי הגנתי שנוטה להתחזק בעיתות של משבר כלכלי. בשנת 2008 התחזק המטבע היפני ב-24% מול הדולר וב-30% מול האירו.

 

התחזקות המטבע גרועה למשק מוטה יצוא

התחזקות של המטבע הלאומי מביאה ללא ספק גאווה לנתיני הקיסרות היפנית, גאווה שבצידה גם תמורה אישית. הלא גם אנו בישראל זוכרים היטב את התקופה בה השקל היה המטבע המנצח. הדולר הגיע לשפל של כ-3.2 שקלים, מחירי המוצרים והשירותים הנקובים בדולרים ירדו - והצרכן המקומי נהנה.

 

ואולם, הצד השני של המטבע הוא כמובן הייצוא. כשהמטבע המקומי חזק הייצוא נפגע, והייצואנים מקבלים פחות מטבע זר בתמורה למטבע המקומי שהם משקיעים. הדבר בולט עוד יותר במדינות מוטות ייצוא כשחולשת הייצואנים משפיעה באופן קשה על כלכלת המדינה.

 

"יפן היא משק מוטה יצוא כמו ישראל, אני לא רואה שהכלכלה יכולה להתאושש עם מצב של 80 ין לדולר, יהיה יותר נכון לכלכלה היפנית שער של 100 ין ויותר", אומרת לאונור טורקיאלטאוב - מנהלת מחלקת מט"ח בבית ההשקעות אי.בי.אי.

 

הדבר חמור שבעתיים בתקופה של משבר ומיתון עולמי. בתקופה שבא אנשים מצמצמים קניות ומחפשים מוצר זול, אלו ייתרונות יש למוצרים היפנים? למה לאזרח האמריקני לשלם הרבה יותר עבור מוצר יפני כשהוא יכול לקבל אותו במחיר רצפה MADE IN USA.

 

אז האם מסורת הפריחה תישבר?

"אם מנסים לחקור את סיבת התחזקות היין היפני מול הדולר מתחילת החודש מגלים שאת רוב התחזקות היין היפני ניתן לזקוף לעובדה שהדולר נחלש בעולם כולו כתוצאה מתוכנית הבנק הפדראלי לקנות אגחים לטווח ארוך שפעלה נגד ערכו של הדולר", מסביר רגוטקוביץ'. "בנוסף לכך, רוב התחזקות היין מול הדולר הייתה ביום ההכרזה על הריבית, ה-18 במרס, וביום שלאחר מכן. ביום שישי האחרון התייצב מחירו של המטבע היפני סביב רמות של 96 ין לדולר".

  

באפריל, שנחשב לחודש הקלנדרי הראשון ביפן, נוטה המטבע היפני להיחלש מאותן סיבות הגורמות לו להתחזק בסוף השנה.

 

עם זאת, כיוון שהיין עדיין נחשב לאחד מהמטבעות ההגנתיים בשוק, חזרת הפסימיות לבורסות המובילות בעולם יכולה לחזק את המטבע היפני בתור השקעה הגנתית.

 

"לאור הירידה החדה בריביות בעולם", אומר רגוטקוביץ', "יש אופציות נוספות לציבור המשקיעים המחפשים השקעות הגנתיות, ובחודשים האחרונים המטבע האמריקני נחשב למטבע ההגנתי המוביל, מה שיכול לעדן את התחזקות היין לה הינו עדים בשנת 2008".

 

גם טורקיאלטאוב מאמינה בהיחלשות היין. לדבריה, לכלכלה היפנית פשוט אין הרבה ברירות: "נורא קשה להעריך מה יהיה. עם זאת היין צפוי לשבור את הרמות הפסיכולוגיות של ה-100 כלפי מעלה (ביחס לדולר). בכל המשברים הקודמים, היין התחזק לפרק זמן מקוצר בלבד. אני מאמינה בהתחזקות של הדולר מול היין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שטרות כסף חדשים ביפן
צילום: איי אף פי
פריחת הדובדבן ביפן
צילום: איי אף פי
מומלצים