האם מותר לתקן מכשיר שמיעה מקולקל בשבת?
שאלה:
האם מותר לתקן מכשיר שמיעה מקולקל בשבת?
תשובה:
תיקון מכשיר מקולקל יש בו משום איסור" מכה בפטיש", כלומר גמר מלאכה, והוא אסור בשבת. לכן אסור לתקן בשבת מכשיר שמיעה שהתקלקל.
במקרים בהם השמיעה נחוצה מחמת פיקוח נפש, לדוגמא כאשר יש חשש שיהיו אזעקות או התראת "צבע אדום" ומי שלא ישמע את האזעקה מסתכן בנפשו, כמובן שמותר לעשות את כל הנדרש בכדי לאפשר לשמוע את האזעקה, שפיקוח נפש דוחה שבת.
בשתל קוכלארי הבטריה אינה מחזיקה לאורך כל השבת ויש צורך להחליפה במהלך השבת. החלפת בטריה במכשיר השתל הקוכליארי אינה נחשבת תיקון, ויש מקום להקל בה מכמה סיבות. מקובל היום להחמיר בהפעלת מכשירים חשמליים שאין בהם יצירת חום, מטעם איסור דרבנן של סגירת מעגל. בשתל קוכלארי, המעגל שהוא עיקרו של המכשיר, הוא העברת האותות החשמליים אל השתל, העברה זו נעשית בהשראה אלחוטית ללא סגירה של מעגל חשמלי של חוטים. נכון שיש מעגלים רבים אחרים שנסגרים עם החלפת הבטריה, אבל הם אינם עיקר פעולתו של המכשיר.
מלבד זאת, חכמים התירו איסורי דרבנן ואיסורי מוקצה מסוימים מפני "כבוד הבריות", ואין לך "כבוד הבריות" וכבוד שבת גדול מזה שהאדם אינו חרש ויכול לשמוח בשבת ולקיים את מצוות היום, קידוש ותפילה וקריאה בתורה וכו'.
החלפת בטריה אין בה משום "מכה בפטיש" שכן אין בה גמר מלאכה אלא תחזוקה שוטפת, כמו פתיחה וסגירה של ברז מים במערכת הידראולית. לכן לצורך מצווה ושמחת שבת, ומפני כבוד הבריות, מותר להחליף את הבטריה במכשיר, ועדיף לעשות זאת בשינוי מהדרך הרגילה בימות החול. (משיב: הרב דרור ברמה)
יש לכם שאלה? רבני צהר עונים לשאלותיכם בפרוייקט החדשו"ת של ynet.
מומלצים