שתף קטע נבחר

שחפת בישראל: זינוק בקרב הפליטים והמהגרים

400 חולי שחפת נרשמו ב-2007 בישראל, עלייה קלה ביחס לשנה הקודמת. כחמישית מהחולים - פליטים ומהגרים, עלייה של פי שניים מ-2004

שיעור חולי השחפת בישראל רשם בשנה האחרונה עלייה קלה. כך עולה מנתונים שמפרסם משרד הבריאות לרגל יום השחפת העולמי שמצוין היום (ג'). במהלך 2007 התגלו בישראל כמעט 400 חולי שחפת חדשים (5.5 חולים ל-100 אלף נפש), לעומת 386 חולים חדשים ב-2006 (5.4 חולים ל-100 אלף נפש). כמעט חמישית מהחולים הם פליטים ומהגרים.

 

לאחר שמשנת 2003 שיעור התחלואה בשחפת נמצא בירידה, חלה, כאמור, בשנה האחרונה עלייה קלה. אחד האתגרים בתחום הטיפול ובדיקות השחפת הוא הקליטה של אוכלוסיית הפליטים והמהגרים שמגיעה לישראל מאזור סודן, שנחשב לאזור שבו שכיחות השחפת גבוהה יחסית.

 

מעבודה שעשו ד"ר אלכס לבנטל וד"ר זהר מור ממשרד הבריאות עולה כי בשנת 2004 היו 10 אחוזים מחולי השחפת אנשים שאינם תושבי ישראל. מאז עלה מספרם ובשנת 2007 היו 18.1 אחוז מהחולים (כ-70 חולים) מקרב מי שאינם תושבים.

 

הערכת החוקרים היא כי בישראל נמצאים 200 אלף מהגרי עבודה, בעלי ומחוסרי אשרה, המבוטחים בביטוח בריאות חלקי או שאינם מבוטחים כלל. המהגרים יכולים לקבל שירות וטיפול ללא תשלום בתשעת המרכזים לטיפול בשחפת שמפעיל משרד הבריאות ברחבי הארץ.

 

"גם באין מדיניות ברורה, אין מערכת הבריאות יכולה להתעלם ממספר גדול של תושבים חסרי מעמד וביטוח רפואי המתדפקים על שעריה בעיתות מצוקה", כותבים עורכי המחקר ומציינים כי הטיפול מטיל עלות גבוהה על המדינה: "משרד הבריאות ממשיך לשאת בעלות של 800 אלף שקל למימון אשפוזם של חולי שחפת שאין ברשותם ביטוח רפואי".

 

משרד הבריאות מקיים היום כנס ארצי בנושא "מהגרים מבקשי מקלט-אתגרים חדשים, בריאותיים וחברתיים בישראל".

 

ד"ר דניאל שם טוב, ראש המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות ציין כי שיעור החולים שאינם תושבי ישראל מקרב חולי השחפת עלה עוד ב-2008: "מדובר בהגירה של אנשים שבאים מאזורים אנדמיים לשחפת או למחלות אחרות. יש בקרבם מספר מקרים לא מעטים של שחפת. הוכח בעולם המערבי שברגע שמתמודדים בצורה נבונה ופתוחה עם שחפת מונעים הדבקה ומונעים עלויות גבוהות יותר".

 

שחפת היא מחלת ריאות חיידקית , הנחשבת למדבקת מאד וגורמת לכמעט 2 מיליון מקרי מוות בשנה בעולם. ב-1993 הכריז ארגון הבריאות העולמי על מחלת השחפת כעל מצב חירום עולמי.

 

הטיפול בשחפת הוא טיפול אנטיביוטי אותו נוטל החולה במשך שישה חודשים ברציפות. הפסקה או אי-השלמת הטיפול המלא עלולים לגרום לחידוש המחלה ולהמשך הפצת חיידקי השחפת. טיפול בלתי סדיר מביא להתפתחות זנים עמידים לתרופות וסיכון להפצתם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחפת. עלייה במספר החולים בקרב הפליטים
צילום: gettyimages imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים