אלי רייפמן: "אני מפחד רק מאמא שלי"
במסגרת דיון על הבקשה להכריז על רייפמן כפושט רגל, הוא אישר כי יש לו נכסים רבים שאינם רשומים על שמו. במהלך הדיון הצהיר רייפמן: "זאת זכות להלוות כסף משלי נרקיס". השופטת אלשייך: "הוא ביזה את בית המשפט"
בית המשפט המחוזי בתל אביב דן הבוקר (ג') בבקשה להכריז על איש העסקים אלי רייפמן, בעל השליטה בחברות ההיי-טק מטריקס ואמבלייז, כפושט רגל. זאת בשל החובות שצבר רייפמן, בין השאר, לשוק האפור. הדיון הסתיים ללא הכרעה, והשופטת, ורדה אליישך, הודיעה כי תמסור את החלטתה בקרוב.
ילד הפלא שירד מנכסיו
- איתן אלדר נסוג מעסקת אמבלייז
- רייפמן: "אני תקוע כאן במקום להביא כסף מחו"ל"
- נפתלי שני זכה לרוב סוחף באסיפת אמבלייז
רייפמן אישר בדיון כי יש לו נכסים רבים שאינם רשומים על שמו. משמעות הדבר היא שלנושים יהיה קשה לפרוע את חובותיו. במהלך הדיון התברר כי בחודש שעבר חילק רייפמן באמצעות עורך דינו שלושה מיליון דולר לשבעה נושים, שאת זהותם סירב לחשוף. לדבריו, הוא מוכן לחשוף את זהותם בפני בית המשפט, אך לא מעוניין לחשוף את שמותיהם לתקשורת.
רייפמן נשאל האם הוא מרגיש מאוים מבעלי החוב שלו ואמר: "אני מרגיש מאוים רק מאמא שלי, שאמרה לי לא לבוא לבית משפט בג'ינס".
במסגרת החקירה אישר רייפמן כי לאחר שניתן נגדו צו האוסר על שינוי בנכסיו, נרשם שעבוד לטובת העבריין יגאל ג'רבי. אך אמר שלא הוא ביצע את השעבוד. לדברי רייפמן, השעבוד נעשה מיד לאחר שקיבל את ההלוואה מג'רבי בסוף חודש פברואר. "אני לא רושם שעבודים, אני קיבלתי מג'רבי ב-26/2 הלוואה. כל הטכנאוּת לגבי הסכמים אינה בידי בשום צורה, לא הייתי חולם לבזות את בית המשפט", אמר רייפמן.
השופטת אלשיך אמרה כי אלו דברים שבית משפט ש לא יכול להתעלם מהם. "יש החלטה של בית משפט - אז לא מבזים אותה. הוא כבר הודה שביזה".
מצא דרך להחזיר את החוב?
לפני יומיים פורסם ב"כלכליסט" כי רייפמן מצא סוף סוף דרך להחזיר את 20 מיליון הדולרים שהוא חייב למלך השוק האפור, שלי נרקיס. רייפמן, המעביר מדי יום שישי שיעור בקבלה לקהל של מאות תלמידים, אמר בשיעור האחרון כי בקהל יושבים "שני מכובדים מחדרה", כהגדרתו, המוכנים לשלם את חובו לנרקיס.
מאוחר יותר התברר כי אחד מהם הוא העבריין קותי זיני. עוד נודע כי רייפמן, המחזיק ב-15% מאמבלייז, שעבד באחרונה את מניותיו גם ליגאל ג'רבי, דמות מוכרת בעולם התחתון, אף שבית המשפט אסר עליו לבצע שינויים באחזקותיו באמבלייז.
מי שהחשיב את עצמו בעבר לגאון עסקי וכעת מסובך עם גורמים פליליים ופליליים למחצה עושה כעת כל מאמץ כדי לשלם את חובותיו - הנאמדים בלפחות 40 מיליון דולר - ולהיחלץ מהתסבוכת שבגללה כמעט ואיבד בשבוע שעבר את השליטה באמבלייז.
ל"כלכליסט" נודע כי רייפמן מנהל מגעים מתקדמים למכירת אחזקותיו בחברת המתכת הפולנית הוטה פוקוי (Huta Pokoj) שבה הוא שולט (21.74%) עם בוריס בנאי (40.38%). לפי הערכות, רייפמן ובנאי שותפים גם במחצבות בדרום אפריקה ובנמיביה - תחום פעילות נוסף שממנו מנסה רייפמן לצאת, כדי לכסות את חובותיו.
לקראת הנפקתה של הוטה פוקוי בבורסה הפולנית ב-2007 אמד הבנק האיטלקי יוניקרדיט את שווייה של החברה ב-700 מיליון דולר. בסופו של דבר בוטלה ההנפקה, וכיום מבקש רייפמן 81.5 מיליון דולר על חלקו היחסי בחברה, המשקף לה שווי של 375 מיליון דולר (חלקו של בנאי מסתכם ב-151.5 מיליון דולר). גורמים זרים דיווחו כי אחת הקבוצות המתמודדות על רכישת השליטה מידי רייפמן ובנאי מורכבת ממשקיעים ערבים.
האוליגרך מיהוד
הוטה פוקוי, שהיא האחזקה הפרטית הגדולה ביותר של רייפמן, מייצרת פלדה במפעל בקרקוב. לפני שלוש שנים ביצע רייפמן הנפקה פרטית של איגרות חוב, תמורתה שעבד את מניותיו בחברת הפלדה, ועמד בחובו.
בנאי, מומחה בתחום המתכות זה יותר מ-20 שנה, הוא אוליגרך רוסי לשעבר שבשיאו החזיק נכסים בשווי של מאות מיליוני דולרים. הוא נקלע לקשיים בעקבות עימותים פנימיים ברוסיה בסוף שנות התשעים, ורייפמן סייע לו בסכום שהיקפו איננו ידוע. בתמורה קיבל איש העסקים הישראלי את האחזקה בהוטה פוקוי. כיום נע בנאי בין נמיביה, סין וארצות הברית, ואף יש לו בית ביהוד.
הנריק סלאביק הוא נשיא הוטה פוקוי, ש-85% מהכנסותיה מגיעות מהשוק המקומי. בשנת 2007 הגיעה החברה לשיאה, עם הכנסות בגובה של כ-430 מיליון דולר, רווח נקי של כ-27 מיליון דולר והון עצמי של 47 מיליון דולר (נכון לסוף דצמבר של אותה שנה).
הערכת השווי של יוניקרדיט צפתה שהכנסותיה של הוטה פוקוי יגיעו ב-2008 ל-440 מיליון דולר ושהרווח הנקי יסתכם ב-44 מיליון דולר. לגבי 2009 העריך הבנק האיטלקי שההכנסות יאמירו ל-1.5 מיליארד דולר ושהרווח הנקי יגיע ל-300 מיליון דולר. עם זאת, ברור שהמשבר הכלכלי טרף את הקלפים ופגע בביצועי החברה, אשר אינה מפרסמת תוצאות מעצם היותה חברה פרטית. אם יצליח רייפמן למכור את החברה הפולנית, הוא יוכל להתחיל להחזיר את חובותיו.