מותו המזהיר של כוכב ענק
החוקר הישראלי ד"ר אבישי גל-ים והחוקר האמריקני פרופ' דגלאס ליאונרד מציגים: תמונות נדירות של סופר נובה - כוכב במסה של 50 מסות שמש, המסיים את חייו בפיצוץ אדיר
לפניכם תמונות ראשונות מסוגן של כוכב מתפוצץ. הכוכב, שמסתו 50 מסות שמש, נלכד בתצפיות שערכו ד"ר אבישי גל-ים ממכון ויצמן ופרופ' דגלאס לאונרד מאוניברסיטת סן-דייגו. התצפיות נערכו באמצעות הטלסקופ "קק" (Keck), המוצב בהוואי וטלסקופ החלל "האבל".
מדובר בתופעה הנקראת סופר נובה, שהיא השלב האחרון בחייו של כוכב מסיבי מאוד (יותר משמונה מסות שמש). "תהליך מותם הקטסטרופלי של כוכבים, יוצר בוהק כה גדול שניתן להבחין בו מכל פינה בגלקסיה" אמר ל-ynet ד"ר אבישי גל-ים. "התהליך כולל טמפרטורות גבוהות, דחיסויות עצומות, שדות מגנטיים חזקים ואינטראקציות עתירות אנרגיה בין חלקיקים. אלו תופעות הנמצאות בחזית המחקר, בתחום האסטרופיסיקה באנרגיות גבוהות, ולחקר התופעות הללו השלכות על נושאים מגוונים, מהיווצרות העולם ועד לחקר היקום".
הליבה מתכווצת והשכבות מתפזרות בחלל. סופר נובה בהתרחשות (התמונות באדיבות ד"ר אבישי גל-ים)
כל כוכב מסיבי עשוי שכבות שכבות, וחלקיו השונים מפעילים זה על זה כוח כבידה שאינו מתאזן. מה שמונע מכל המערכת הזו לקרוס היא האנרגיה הנפלטת מליבת הכוכב. אנרגיה זו נוצרת בתהליך של היתוך גרעיני, בו הופך מימן להליום.
ברגע שכוכב נוצר, גם נחתם גורלו. מסת הכוכב מכתיבה את פרק הזמן שייקח לו לכלות את מלאי המימן בליבתו. מרגע שמלאי זה אוזל, אין עוד אנרגיה שתאזן את כוח הכבידה שמפעילים חלקי הכוכב זה על זה והוא קורס אל תוך עצמו.
לאחר ששכבות הכוכב קורסות בזו אחר זו, מתחיל התהליך הנקרא סופר נובה. בתהליך זה מתכווצת ליבת הכוכב וההליום שנוצר בהיתוך המימן עובר סדרה של תהליכי היתוך משלו. האנרגיה העצומה הנפלטת בתהליכים הללו, גורמת לכוכב לבהוק בעוצמה אדירה לפרק זמן קצר מאוד, ומכאן הפתגם: "הכוכבים הבהירים ביותר, נשרפים הכי מהר".
הסופר נובה נמשכת מספר חודשים, ואחריה שכבות הכוכב מתפזרות בחלל, חוברות לחומרים אחרים ויוצרות כוכבים חדשים. ליבת הכוכב מתכווצת והופכת לחור שחור, שהוא נושא אחר ומרתק בפני עצמו.