מסוכן שם בחוץ: צב היבשה פגש מכסחת דשא
תאונה מבצעית קשה אירעה בנובמבר שעבר לצב יבשה מצוי בחצר הביתית של משפחה מקריית-עקרון.
"בני המשפחה ככל הנראה אספו את הצב מהטבע והחליטו לגדל אותו כחיית מחמד לכל דבר", אומר שלומי פרי, המטפל בחיות בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן.
"יום יומיים לאחר שהם כיסחו את הדשא לקראת החורף, הצב נמצא בשטח הגינה, כשהוא פצוע ומדמם, עם חור גדול בשריון שלו".
פרי מציין כי לבית החולים מגיעים צבים רבים הסובלים מתאונות, חלקם נדרסים על ידי רכבים בטבע, נפגעים על ידי חיות ובבית החולים מנסים לאושש את מצבם.
"זו תופעה נפוצה שאנשים מגדלים צב יבשה מצוי בבית, למרות שהחוק להגנת חיות הבר אוסר החזקה או סחר בערכי טבע מוגנים".
איסוף הצבים בטבע פוגע למעשה בערך טבע מוגן והוצאתם משטחי המחייה הטבעיים שלהם, אובדן שטחי המחייה בעקבות הפיכתם לשטחי חקלאות ומגורים, וצמצום בשטחים הפתוחים בישראל מעמידים את צבי היבשה מתת המין הצפוני בסכנת הכחדה בשנים האחרונות.
לאחר שאספה את הצב הפצוע, המשפחה יצרה קשר עם בית החולים ודאגה להביא אותו לטיפול רפואי. "כשהוא הגיע אלינו, החלק העליון בשריון שלו היה חסר, הוא נפצע גם ברגליו האחוריות, כך שהדבר גורם לו לקושי רב בתזוזה, אבל הוא צב עקשן ביותר", מסביר פרי.
השריון מחלים באיטיות (צילום: רועי גזית)
השיקום של זוחלים מצריך לא רק סבלנות רבה, אלא גם פרק זמן ממושך להחלמה. פרי מורח כל מספר ימים משחות מיוחדות על השריון השבור של הצב, מסיר טפילים טורדניים, ובדרך גם מעניק חיבה לזוחל הקטן, שזכה לשם "צבּי".
"יש חיות שמגיעות לכאן וחוזרות לטבע לאחר תקופה קצרה, אבל איתו כבר יש לי קשר מיוחד", הוא צוחק. "השיריון שלו מתחדש לאט לאט ואני מאמין שבעוד מספר חודשים, נוכל להשיב אותו לטבע, כי למרות שהרגליים האחוריות שלו משותקות, הוא מצליח לזוז, להתחפר ולהגיע למזון בלי בעיה. זה פשוט לוקח לו יותר זמן. בינתיים, הוא משמין אצלנו בנחת".
- רוצים עוד? בואו לבקר בבלוג - "בית חולים לחיות בר"
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322