בכיר טליבאן לשעבר: רוצים שלום, אך חוששים
מפקד בכיר לשעבר בטליבאן, שחצה את הקווים וכיום משמש כמושל בדרום המדינה, סבור כי "95 אחוזים מהטליבאן מעוניינים בפיוס". עם זאת טוען, "הממשלה אינה חזקה מספיק כדי לערוב לשלומם". להערכתו, אם הצבא יתחזק, רבים יערקו
רוב אנשי הטליבאן האפגני מוכנים להניח את נשקם, אך חוששים שייהרגו בגין עריקות משום שהממשלה אינה יכולה להבטיח שלומם - כך אמר היום (א') מפקד בכיר לשעבר בטליבאן, מולה עבד אל-סלאם, שכיום משמש כמושל באזור העיירה מוסה-קאלה, במחוז הלמנד שבדרום אפגניסטן.
"תשעים וחמישה אחוזים מהטליבאן מעוניינים בפיוס עם הממשלה, אם ניתן לערוב לביטחונם", אמר אל-סלאם בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס. "אך הממשלה של אפגניסטן אינה יכולה להבטיח את שלומם. אם הם יערקו לצד של הממשלה, לוחמי הטליבאן האחרים יהרגו אותם. הם נאבקים על חייהם", הסביר המושל.
לדבריו, על הממשלה להבטיח לשמור על החמושים המעוניינים בשלום, אך רוב החמושים סבורים כי אין היא חזקה מספיק לשם כך. "בטליבאן בוחנים את המצב הביטחוני. כרגע, הממשלה לא חזקה מהם בהרבה. כשהיא תתחזק, הם יהיו מוכנים לעבור לצד שלה", אמר אל-סלאם, בעבר מקורבו של מנהיג הטליבאן, מולה מוחמד עומאר.
"אל תכריח אנשים להתפלל"
אל-סלאם סיפר כי היה מקורב מאוד לעומאר, אך השניים הסתכסכו לפני כעשור ומאז לא היה ביניהם כל קשר. "הייתי קרוב מאוד אליו. הוא היה חבר קרוב. שנתיים לפני ההתקפות ב-2001, אמרתי לו 'אתה מכריח אנשים להתפלל וזו לא דרך טובה להתייחס לאנשים. תניח להם לנפשם'. אך הוא לא הקשיב לי ולכן ניתקתי את הקשר עמו".
העיירה מוסה קאלה, שעליה מופקד המושל, נחשבת לאחד ממעוזי הטליבאן באפגניסטן. בשנים הראשונות לאחר הפלישה למדינה, בעקבות פיגועי 11 בספטמבר ב-2001, כמעט שלא נכנסו לשם כוחות זרים. כוחות בריטים החלו לפעול שם באמצע 2006, אך נסוגו באותה שנה אחרי תקיפות יומיות מצד החמושים. בדצמבר 2007, אחרי שכוחות אפגנים כבשו מחדש את העיירה, מונה אל-סלאם לתפקידו.
ביום שישי פרסמה ארצות-הברית את מדיניות החדשה ביחס לאפגניסטן, בתגובה להתחזקות הטליבאן ולאלימות שגבתה בשנה האחרונה את חייהם של יותר מ-5,000 בני אדם, בהם 2,100 אזרחים. שמונה שנים אחרי שהדיחה את הטליבאן מהשלטון, ארה"ב מתכוונת לשגר עוד 21 אלף חיילים, שיתגברו את כ-70 אלף החיילים הזרים שפועלים במדינה האסיאתית.
לפי סקר שנערך בחודש שעבר בארה"ב ואשר פורסם היום ברשת CNN, רק 47 אחוזים מהציבור תומכים בהמשך המלחמה באפגניסטן, לעומת 51 אחוזים שמתנגדים. רק 31 אחוזים מהאמריקנים סבורים כי ארה"ב מנצחת במלחמה באפגניסטן, לעומת 50 אחוזים שסבורים כי היא מנצחת בעיראק - השיעור הגבוה ביותר בחמש השנים האחרונות.