מתנת החג של עובדי פרי הגליל: 'מעבדות לחירות'
מכירת המפעל סוכמה, חרב הפיטורים הוסרה, והעובדים בחצור הגלילית יכולים להתפנות בראש שקט לניקיונות חג הפסח - ולפתיחת בקבוקי השמפניה. "אנחנו יוצאים לדרך חדשה אופטימיים", הם אומרים
"חג הפסח מסמל את יציאת עם ישראל מעבדות לחירות - וזו גם ההרגשה שלנו"
- כך אמר הבוקר (יום ב') מוטי חזיזה, יו"ר ועד העובדים במפעל "פרי הגליל" בחצור הגלילית. הסיכום הסופי אמש בין הבנקים לאיש העסקים זכי שלום על מכירת המפעל לרשת "חצי חינם" שבבעלותו, שמה קץ לתקופה קשה ומורטת עצבים שעברה על מאות העובדים תושבי חצור ויישובי הגליל העליון, שחרב הפיטורים שהתנוססה מעל ראשם הוסרה כמה ימים לפני חג המצות.
העובדים התכנסו הבוקר בחדר האוכל של המפעל להרמת כוסית לחג, ולרגל חתימת ההסכם. "זו אסיפת העובדים הכי מאושרת שהיתה לי כאן מאז שהתחלתי לעבוד", אומר חזיזה. "יש פה אנשים שנמצאים במפעל 30 ו-40 שנה, ועמדו להיזרק לרחוב ערב החג. הפכנו לסמל ולספינת הדגל במאבק החברתי שהוביל יו"ר ההסתדרות עופר עיני".
"אסיפת העובדים הכי מאושרת שהיתה לי כאן" (צילום: אביהו שפירא)
פרט לעובדים הקבועים, צפויים להצטרף למפעל כ-400 עובדים זמניים. "כך הפכנו ממקום שעמד לפשוט את הרגל בשל ניהול כושל לדוגמה ומופת להרבה מפעלים בארץ", אומר חזיזה.
מימי אסוס, עובדת ותיקה במפעל, היתה נרגשת במיוחד. "עכשיו אפשר להתפנות בראש שקט לניקיונות חג הפסח ולדעת שיהיה כסף לקנות אוכל ובגדים לחג עבור הילדים", אמרה. "הטלפון שלי לא מפסיק לצלצל. בני משפחה וחברים שעברו איתי את התקופה הקשה מתקשרים לברך ולשמוח על מכירת המפעל המוצלחת. אני יכולה להבטיח שנמשיך לעבוד במרץ ולהוכיח שהמאבק לא היה לשווא".
לצד הרמת כוסיות היין האדום נמזגה גם השמפניה, אותה שמרו העובדים בצד לימים שמחים. אילנה עמיר עובדת המפעל זה 16 שנה ואם חד-הורית, סיכמה: "בתקופה האחרונה נאלצו הילדים שלנו להתמודד עם אמהות ואבות מתוחים, כעוסים, שברגע אחד הפכו מאנשים מאושרים לאנשים עצובים ומדוכדכים. אני מקווה שהגורל של מפעלים נוספים שנקלעו לקשיים יהיה דומה לשלנו, כשלצד אנשי העסקים, גם המדינה תסייע לפריפריה. אנחנו יוצאים לדרך חדשה אופטימיים, ומאמינים כי מעכשיו נהיה בכותרות רק על דברים שמחים - ולא על הפגנות ומאבקים".