מנכ"ל פועלים היוצא: הממשלה אשמה בהפסדים
צבי זיו האשים את רפורמת בכר בהפסדי החוסכים והענף הפיננסי. "בנק הפועלים הפסיד מהרפורמה הזאת מיליארד שקלים", אמר זיו, אך הוסיף שאינו מעוניין בביטול הרפורמה; לדבריו הבעיה היא בנזק שנעשה לציבור
כנס מרכז קיסריה לשוק ההון שמתקיים היום (ב') במרכז הבינתחומי בהרצליה מציג תמונה לא מחמיאה במיוחד של בכירי ענף הפיננסים בכל הנוגע לנטילת אחריות. לאחר שיו"ר כלל פיננסים, אביגדור קפלן האשים את הממשלה באחריות למשבר וניער מעליו ומעל עמיתיו את הביקורת על אופן התנהלות ענף הביטוח והפיננסים, גם המנכ"ל היוצא של בנק הפועלים, צבי זיו המשיך באותו קו. זיו מצא כבר את האשם האמיתי: רפורמת בכר.
"רפורמת בכר היתה החלטה שלא פעלה לטובת הציבור. הרפורמה הוציאה את הכסף ממקום מאוד מסודר שהם היו בו למקום הרבה פחות שקוף ומסודר. כיום, כל אזרח צריך להיות מומחה לפנסיה, למרות ש-90% מאזרחי המדינה אינם יודעים לנהל את החסכון הפנסיוני שלהם", אמר זיו.
הגופים המוסדיים (חברות הביטוח וקרנות הפנסיה הפרטיות שהופרדו מהבנקים- ת.ג) אינם ערוכים לאחריות שהוטלה עליהם ונוצר מצב שבו אם אנחנו מייעצים ללקוח להעביר את הפנסיה שלו ממגדל למנורה הוא לא יכול לעשות זאת. מה יכולים האזרחים לעשות? הדבר הכי גרוע, למשוך את הכסף ולשים אותו מתחת לבלטות. בנק הפועלים הפסיד מהרפורמה הזאת מיליארד שקלים" (יותר מההפסדים שהבנק הציג לאחרונה בדו"חות שלו – ת. ג).
מצד שני
ואולם, שלא במפתיע, נראה כי זיו לא היה רוצה שמסקנות ועדת בכר יבוטלו מחר בבוקר כאשר נכסי חסכונות הציבור נמצאים במצב כל כך גרוע. לדברי זיו: "לא היינו רוצים בחזרה את הנכסים שנלקחו מאיתנו בוועדת בכר, זאת לא הבעיה כרגע, הבעיה היא הנזק שנעשה לציבור".
זיו, שדיבר בפאנל של בכירים במשק שהשמיעו דברים קשים על המשבר הכלכלי ניצל את ההזדמנות גם להצהיר על מה בעיניו אינו בעיה חשובה. לדברי זיו: "אני שמח שהמפקח על הבנקים אינו חושב שהצד הצרכני של פעילות הבנקים הוא בעיה גדולה, בצדק לדעתי.
"יש לנו פוליטיקאים שחושבים שהשתלחות בעמלות הבנקים תביא להם תועלת פוליטית, והם צודקים מבחינתם. להשתלח בעמלות זה הדבר הכי קל, למרות שלמעשה עמלות הבנקים הן לא בעיה אמיתית אלא סוגייה פופוליסטית שיצרו פוליטיקאים. כך גם לגבי המנטרה שהפוליטיקאים מפיצים, שכולם אומרים אותה למרות שאף אחד לא באמת מאמין לה, כאילו אין תחרות בענף הבנקאות. למעשה, שוק עם מעט מתחרים גדולים הוא יכול להיות הרבה יותר תחרותי משוק עם הרבה מתחרים", אמר זיו.