מפגיני כל העולם מתאחדים בלונדון
התרגלנו לראות אותם בשולי כל ועידה כלכלית בינלאומית, ועשרות אלפים מהם כבר זורמים לבירת בריטניה, שם תתכנס השבוע ועידת ה-G20. גם אנחנו רוצים לפתור את המשבר הכלכלי, הם מסבירים ל-ynet, אבל לא באמצעות הקפיטליזם שגרם לו
הם הפכו בשנים האחרונות לחלק מהנוף הקבוע של כל ועידה כלכלית בינלאומית גדולה - מפגיני השמאל:
צעירים משולהבים שמייצגים ארגונים סביבתיים, איגודי עובדים, תנועות חברתיות, ארגוני אנטי-גלובליזציה, קבוצות אנרכיסטיות ושאר ירקות. מעין קואליציה אנטי-ממסדית רחבה שמצליחה לייצר בכל פעם מחדש הפנינג המוני שמשלב בין מחאה חברתית נוקבת למסיבת רחוב פרועה. לא מעט פעמים זה נגמר בהתנגשויות אלימות ועימותים עם המשטרה המקומית.
במהלך הימים הקרובים צפויים להגיע ללונדון מנהיגי המדינות המשתפות בפסגת ה-G-20, וכמיטב המסורת, גם את הועידה הזו ילוו רבבות המפגינים מהארגונים השונים, שמתנגדים לפתרון קפיטליסטי למשבר הכלכלי - ומציעים מגוון פתרונות אחרים. "אנו כורכים את בעיית האקלים עם הצורך בגדילה והתרחבות של מדינות העולם, מסבירה ל-ynet שרה ג'נקינסון מארגון "Stop Climate Chaos Coalition" שחבריו השתתפו בסוף השבוע בהפגנות לקראת הוועידה. "היינו רוצים חלק מעוגת הכספים על שולחן הדיונים ב-G-20, לטובת השקעה בקידום בנייה ירוקה, למשל".
פיטר מקדונלד מלונדון נוטל חלק בפרויקט "Climate Camp 09", הנוקט בגישה סביבתית מעט שונה. חברי הקבוצה מגדירים את עצמם כ"מי שרוצים לנקוט בפעולה נגד שינויי האקלים ונמאס להם מהרטוריקות הריקות של הממשלות". עצומה שהפיצו בפייסבוק והופצה גם בבלוגים שונים ובאתר אינטרנט שהקימו קוראת לכל מי שמזדהה עם סדר היום שלהם להגיע ב-1 באפריל לקמפינג מחאתי בן 24 שעות בלונדון.
"הרעיון הוא ליצור קשר בין משבר האקלים למשבר הכלכלי העולמי", הוא מסביר. "המנהיגים מנסים להחזיר את הכלכלה למסלול, אבל אנחנו חושבים ששני הדברים קשורים, ואי אפשר לדון באחד מבלי לשקול את השני".
מפגינים על רקע הביג-בן, בשבת האחרונה (צילום: רויטרס)
המחנאים בחרו שלא להפגין מול מקום הכינוס, ויתמקמו מחוץ לבורסת הסחר במכסות פליטה (European Market Exchange). "אנו טוענים כי מנגנון הסחר במכסות פליטה לא עובד, ולמעשה דומה למשבר הכלכלי", אומר מקדולנד. "כלומר, משתמשים באותו שוק כלכלי-קפיטליסטי
שנכשל כדי לנסות לפתור את בעיית האקלים. כשם שנדרש שינוי בגישה הכלכלית, כך נדרש שינוי בגישה לבעיית שינוי האקלים".לדבריו מקום ההפגנה נבחר "כדי להדגיש שיש משבר גדול בלגיטימציית השוק הכלכלי הקפיטליסטי, וזו הזדמנות לשינוי. איננו יכולים לחזור לאותו מודל של צמיחה אלא לשנות את המצב למשהו שמאפשר לנו לחיות בעולם טוב יותר". עד כה אישרו את הגעתם לאירוע המחנאות המחאתי כ-16,000 בני אדם, אולם לדבריו רבים נוספים צפויים להגיע.
בהמשך להפגנתם של אנשי הסוכנות למיגור העוני Action Aid בסוף השבוע האחרון בלונדון, צפויים להשתתף בהפגנות קרבות על רקע הוועידה גם אנשי ארגון הגג הבינלאומי למלחמה בעוני, Oxfam.