זעקת מערכת הבריאות: "זה תיק מצורע?"
30 שרים התפזרו על פני מיני חצאי משרדים ושאר יצירי כלאיים, אבל דווקא המשרד השלישי בגודלו, החולש על 24 מיליארד שקל ו-20 אלף עובדים, נותר ללא דורש ויסתפק בסגן שר מיהדות התורה. בינינו, מי רוצה להכניס ראש בריא למיטה חולה
הנה בדיחה שמסתובבת כבר שנים במסדרונות מערכת הבריאות: בזמן חלוקת התיקים, כל מועמד לשר שנכנס ללשכת ראש הממשלה המיועד כדי לשמוע על תפקידו העתידי, נזהר לא להתעטש, כדי שראש הממשלה לא ישיב לו "לבריאות!". אם זה לא היה כל-כך עצוב, אולי היינו צוחקים.
בהמשך היום תושבע ממשלת נתניהו, ונראה שהבדיחה מוצדקת מאי פעם: אף שמדובר בממשלה הגדולה והבזבזנית בתולדותינו, נראה כאילו אחד התיקים החשובים, המבוססים וה"כבדים" - פשוט נשכח. במערכת הבריאות נדהמו לגלות, שבעוד שהשרים מוצאים שמות יצירתיים למשרדים חדשים וכל משרד שני מחולק לשניים או שלושה תפקידים, לתפקיד שר הבריאות לא נמצא דורש, והוא נותר האחרון בחלוקת התיקים. במשרד הבריאות מדווחים על "אווירה קשה של תסכול" ואפילו על עלבון של ממש. "האם זה תיק מצורע?", תהה בכיר במשרד.
את התפקיד צפוי ככל הנראה לאייש בסופו של דבר סגן שר "במעמד שר" מיהדות התורה, שמסרבת לאייש תפקידי שרים מנימוקים אידאולוגיים. יהיה זה ככל הנראה ח"כ משה גפני, אך גם זה לא סופי, שכן גפני עדיין לוטש עיניו לתפקיד הנחשק של יו"ר ועדת הכספים, ורק אם יפסיד בקרב על התפקיד מול ח"כ יעקב ליצמן, יתפשר בלית ברירה על משרד הבריאות.
ממשלת נתניהו השנייה - סיקור מקיף ב-ynet:
- השבעת הממשלה מתקרבת - שלום מתרחק?
- ליברמן: אם נאבד את החוץ, אנחנו בחוץ
- השלושים של ביבי: כך תיראה ממשלת נתניהו
- היום הסוער: ממשלה בחבלי לידה
למה בעצם אף אחד לא רוצה בתפקיד? הרי משרד הבריאות מרכז בידי העומד בראשו עוצמה אדירה: זהו המשרד השלישי בגודלו, המחזיק בתקציבי עתק של 24 מיליארד שקל. הוא גם אחראי על העסקתם של לא פחות מ-20 אלף עובדי ציבור במערכת הבריאות, בהם עובדי בתי החולים הממשלתיים. התשובה היא כנראה, שקשה "לצאת טוב" מהתפקיד הזה: הוא לא "סקסי", אין לו פרופיל תקשורתי גבוה, קשה להפיק ממנו הון פוליטי, ומה שלא תעשה - אנשים ימשיכו להיות חולים ולמות.
בלי השפעה על חוק ההסדרים
בשנים האחרונות ניצב המשרד בפני ניסיונות לקצץ, להפריט שירותים משמעותיים או להעבירם לקופות החולים כמו שירותי בריאות הציבור ושירותי בריאות הנפש. בתקופה זו עומדים בפני המשרד אתגרים שונים, בהם תיאגוד בתי החולים הממשלתיים, כך שלא יהיו עוד בבעלות משרד הבריאות, הפרטת שירותי בריאות הנפש ודאגה לתקציב סל התרופות. שר הבריאות יצטרך גם למהר ולסייע לקופת חולים כללית, שבה מבוטחים כ-60 אחוז מתושבי המדינה, המתריעה כי היא עלולה להיקלע למשבר כספי עקב העלאת תעריפי האשפוז ומשכורות הרופאים.
מכל הסיבות הללו, קיוו במערכת בתקופת המשא ומתן הקואליציוני שהפעם יתמנה לתפקיד שר חזק, שמעוניין בתפקיד, ולא אדם שהתפקיד נכפה עליו. לרגע נראה היה שש"ס התעניינה בתיק ותקבל אותו, ולאחר מכן הוזכר שמו של ח"כ אחר מהליכוד. אבל איש לא ציפה שהתיק החשוב יוותר מוטל כמו חפץ ללא דורש, ולבסוף יאויש על ידי סגן שר "במעמד" שר - מושג ריק מתוכן שמשמעותו היא בעצם "סגן שר ללא שר ממונה".
מבחינת ניהול המשרד, יש לסגן שר (עם או בלי "מעמד") סמכויות בפועל של שר, אך אין לו זכות הצבעה בישיבות ממשלה, הוא אינו חבר בוועדת השרים לחקיקה, והחשוב מכל - אין לו יכולת הצבעה בדיונים על סעיפי חוק ההסדרים, שבהם עלולים לצוץ "שפנים" רבים שבכוחם לפגוע במערכת הבריאות.
"בלי שר חזק, המערכת תידרדר"
במערכת הבריאות מתקשים להשלים עם דחיקתם לקרן זווית. "במשרד שוררת אווירה קשה ביותר", אמר היום יאיר עמיקם, סמנכ"ל הסברה במשרד הבריאות, "אוירה של תסכול ושל תמיהה בלשון המעטה, על כך שלתיק השלישי בגודלו במדינה לא נמצא דורש. 30 שרים, חמישה מהם ללא תיק ושם המשרד של חלקם הזוי - לא נמצא אחד שיתאים להיות שר הבריאות. אני אישית מרגיש נעלב, גם כאזרח המדינה וגם כעובד מדינה. האם זה תיק מצורע? תיק לא חשוב? הרבה אנשים במשרד שותפים לדעתי".
בכיר באחד מבתי החולים הוסיף: "אני מתפלא שאיש לא מעוניין במשרד כזה גדול, שעוסק פרופר בדיני נפשות, ומספיק רק להיזכר בפרשת רמדיה. בלי שר חזק, המערכת תמשיך להידרדר".
מידד גיסין, יו"ר ארגון צב"י (צרכני בריאות ישראל) חושש ששר חלש או סגן שר לא ישמיע את קולם של החולים: "זו שערורייה שאין כדוגמתה. אף אחד לא ישמע את קולם של החולים. הנושא הציג את כל השרים בערוותם. את רובם לא מעניינת טובת הציבור, אלא הכיסאות. זה אמנם לא משרד קל, אבל אתגרי. זה זלזול חמור בציבור החולים ובכלל הציבור".
ח"כ ד"ר רחל אדטו (קדימה), יו"ר שדולת בריאות האשה בכנסת, הספיקה כבר להתריע על המצב בפני ראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו, וכתבה לו כי יש צורך בשר במשרה מלאה לתפקיד. "תיק הבריאות נוגע לכל אחד ואחת משבעה מליון אזרחי מדינת ישראל", כתבה לנתניהו.
"גמלאים וילדים, חולים ובריאים, נשים וגברים, תושבי מרכז ותושבי פריפריה, יהודים ולא יהודים. לתיק זה לא נמצא קונה ומרבית המועמדים אף 'בורחים' ממנו כמו מאש".
"עצוב לשמוע שבמדינת ישראל כל מי שאומר 'העיקר הבריאות' לא באמת מתכוון לכך", מסכם שמוליק בן-יעקב, חבר הנהלת האגודה לזכויות החולה. "אני בטוח שאנשי יהדות התורה יעשו עבודה נהדרת, אבל עצוב שהתפקיד לא מעניין אף אחד. יש תהליך הדרגתי שבו האוצר מצמצם את תפקיד הבריאות, הכללית במצב כלכלי קשה וכך גם בית החולים הדסה, אבל כל האתגרים האלו לא מעניינים איש".