אובמה: תומך ביוזמת השלום הערבית מ-2002
הנשיא האמריקני נועד עם מלך סעודיה בשולי פסגת ה-G20 בלונדון והדגיש כי הוא תומך ביוזמה הערבית - המציעה כינון שלום מלא בין ישראל למדינות ערב תמורת סיום הכיבוש
מסר מלונדון למזרח התיכון: נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, נועד הלילה (יום ו') לראשונה עם מלך סעודיה, עבדאללה, בבריטניה. הבית הלבן מסר כי שני המנהיגים דנו בין היתר בשלום עם ישראל ואובמה הביע את תמיכתו ביוזמת השלום הערבית מ-2002.
אובמה ועבדאללה נפגשו בלונדון בשולי פסגת המדינות העשירות G20. דובר מטעם הנשיא האמריקני מסר כי הם דנו בעיקר בנושאים כלכליים ובמלחמה בטרור. "שני המנהיגים ביקשו לחזק את מערכת היחסים הארוכה והחשובה בין שתי המדינות", נמסר.
אחרי בחירתו של אובמה לנשיא ארה"ב קרא לו הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו-מאזן), להטמיע את תוכנית השלום הערבית מיד עם כניסתו
לתפקיד. היתה זו הפעם הראשונה שבה נשיא הרשות קורא לנשיא אמריקני לאמץ את התוכנית.
אולם בינתיים, נראה כי הממשלה החדשה בירושלים אינה ממהרת לאמץ את יוזמות השלום השונות. שר החוץ הטרי, אביגדור ליברמן, הצהיר עם כניסתו לתפקיד כי ישראל אינה מחויבת להבנות שהושגו בוועידת השלום האחרונה. "יש הסכם אחד שמחייב את ישראל וגם אותנו... וזה לא אנאפוליס. אנאפוליס מעולם לא אושרה בממשלת ישראל... ההחלטה שמחייבת אותנו היא החלטה 1515 של מועצת הביטחון, של האו"ם, שהיא בעצם מפת הדרכים".
בסביבת ראש הממשלה החדש מיהרו להעניק גיבוי לליברמן ובכיר בלשכת נתניהו הסביר כי "אנאפוליס זה רק שם שאפילו ממשל אובמה אינו אוחז בו יותר, כי הוא יציר ממשל בוש". עוד אמר הבכיר כי "מדיניות יכולה להשתנות".
בוושינגטון לא מתכוונים, כך נראה, ליישר קו עם שינוי שכזה. אמש אמר דובר מחלקת המדינה, רוברט ווד, כי ארצות הברית הברית תפעל נמרצות לקידום הקמת מדינה פלסטינית - למרות הממשלה הימנית בישראל. "אנחנו הולכים לעבוד קשה כדי לראות מה אפשר לעשות על מנת לקדם את התהליך. אבל אין לנו אשליות, לא הולך להיות קל", אמר ווד.
היוזמה הסעודית התקבלה בפסגה הערבית בביירות ב-2003 ומאז היא מוכרת כיוזמת השלום הערבית. על פי ההצעה, ייכון שלום מלא כולל קשרים
דיפלומטיים מלאים בין מדינת ישראל לכלל מדינות העולם הערבי והאיסלאמי - תמורת סיום הכיבוש.
ביוזמה קוראים הערבים לנסיגה ישראלית מלאה מכל השטחים שנכבשו ביוני 1967 תוך יישום של החלטת מועצת הביטחון 242 ו-338 שאושרו מחדש בוועידת מדריד ב-1991 ולהסכמתה של ישראל למדינה פלסטינית עצמאית עם מזרח ירושלים כבירתה בתמורה לכינון יחסים נורמליים בהקשר של שלום כולל עם ישראל. מתוך שכנוע של מדינות ערב כי פיתרון צבאי לסכסוך לא יביא לשלום, לא יספק ביטחן לצדדים.