פאני ופרדי מחלקות בונוסים ב-210 מיליון דולר
ענקיות המשכנתא האמריקניות מוטטו את הכלכלה העולמית, הולאמו וקיבלו מהממשל סיוע של 60 מיליארד דולר. כל זה לא מפריע להן לחלק בונוסים נדיבים. בתי המחוקקים ביטלו השבוע חוקים למיסוי כבד על הבונוסים, שחוקקו רק לפני שבועיים
ענקיות המשכנתאות האמריקניות, פאני מיי ופרדי מאק, מתכננות לשלם ל-7,600 העובדים שלהן בונוסים בהיקף כולל של יותר מ-210 מיליון דולר. כך נכתב במכתב ששלח הרגולטור הממשלתי האחראי עליהן, שנחשף בידי הסנטור צ'ארלס גרסליי ממדינת איווה, העומד בראש המיעוט הרפובליקני בוועדת הכספים של הסנאט.
לפי המכתב, משלמות שתי החברות לעובדיהן השנה בונוסים בהיקף של 51 מיליון דולר, ומתכוונות לשלם להם בשנת 2010 בונוסים בהיקף של 146 מיליון דולר נוספים. הנימוק לתשלום הבונוסים הוא "כדי לתת לעובדים תמריץ להישאר במקום עבודתם". פאני מיי דיווחה כי כל אחד מארבעת מנהליה הביכירים אמור לקבל בונוס של מיליון דולר, ואילו פרדי לא פירטה את התשלום למנהליה.
"קשה לראות היגיון כלשהו בהחלטה ניהולית לשלם מאות מיליוני דולרים לעובדים באירגון שמפסיד יותר מ-100 מיליארד דולר לשנה", אמר גרסליי, "וזה מקומם במיוחד כיוון שהתשלום נעשה מכספי משלם המסים".
שתי החברות לא הגיבו לידיעה.
פאני ופרדי, שהוקמו כחברות ממשלתיות והופרטו בשנות ה-60, הולאמו מחדש בספטמבר שעבר לאחר ששקעו בחובות של עשרות מיליארדי דולרים, ומתנהלות כיום תחת פיקוח פדרלי, עם מנכ"לים חדשים שמונו בידי הממשל. לקריסתן של שתי החברות, החולשות על יותר ממחצית משוק המשכנתאות האמריקני, היה חלק נכבד בפריצת המשבר הכלכלי הגלובלי. פאני קיבלה לאחרונה סיוע פדרלי של 15 מיליארד דולר ופרדי קיבלה סיוע של 45 מיליארד דולר.
תשלום הבונוסים צפוי לעורר סערה ציבורית בארה"ב, בדומה לזו שהתעוררה עם פרסום הבונוסים האדירים שמחלקת ענקית הביטוח AIG, שגם היא קרסה והולאמה. בתי הנבחרים של ארה"ב חוקקו לפני שבועיים, בלחץ הממשל ועל רקע סערת הבונוסים ב-AIG, חוק למיסוי של 90% על הבונוסים שמחלקות חברות המקבלות סיוע מהממשל, אך ביטלו אותו השבוע, וחוקקו במקומו חוק שיאפשר לממשל למנוע ממוסדות פיננסיים המקבלים סיוע ממשלתי לשלם בונוסים שהממשל יקבע כי הם "לא סבירים".