שתף קטע נבחר

 

חשש ניצולי השואה: הממשלה תעביר התקציבים?

ממשלת אולמרט הפנתה משאבים לשיפור מצבם של הניצולים, אולם התהליכים שבהם החלה לא נגמרו, ובארגוני הניצולים מקווים שהממשלה החדשה לא תמוסס את הישגיהם. שר הרווחה הרצוג, שנותר בתפקידו, מרגיע: "נמשיך לתת את מענה"

ממשלתו של אהוד אולמרט התגאתה בכך שהיתה הראשונה בין ממשלות ישראל ששמה לב לכך שאלפי ניצולי שואה בישראל חיים בעוני, והחלה לפעול לשיפור מצבם. בין היתר הוקמה ועדת חקירה ממלכתית לבחינת התנהלות המדינה בנושא בראשות השופטת בדימוס דליה דורנר, ובעקבות המלצותיה קיבלו הניצולים תוספת לגמלה, והוקם גם מרכז מידע למענם. לאחר הפגנות שבהן השתתפו גם נכדיהם, שמחו הניצולים שסוף סוף מישהו מתייחס אליהם.

 

כעת, כשהממשלה התחלפה והמשבר הכלכלי מחריף, חוששים בארגוני ניצולי השואה מקריסה של הישגיהם ומאי העברת התקציב המלא לסיוע, דרך הקרן לרווחת ניצולי שואה. שר הרווחה יצחק הרצוג, שנותר בתפקידו גם בממשלה הנוכחית, מנסה להפיג את החששות. לדבריו, הוא רואה בנושא חשיבות עליונה, ומבטיח בשיחה עם ynet כי "משרד הרווחה ימשיך לפעול בכדי לתת את כל המענה הנדרש לניצולים".

 

אך יש בהחלט בסיס לחששות, שכן התקציב הנדרש לעניין רק הולך וגדל: על פי נתונים שנאספו עבור ynet, חל בשנה החולפת זינוק במספר הפניות לקבלת סיוע מהקרן לרווחת ניצולי שואה, המגישה סיוע לאלפי ניצולי שואה נזקקים, בשעות סיעוד, סיוע בתרופות וטיפולים רפואיים. בקרן מסבירים כי ילדי הניצולים, שמצבם הידרדר עקב המשבר הכלכלי, מתקשים להמשיך ולסייע להוריהם, וכך, בין אוגוסט 2008 לפברואר 2009 הוגשו 35 אלף בקשות לסיוע, לעומת 24 אלף בקשות בלבד בתקופה המקבילה אשתקד - עלייה של 46 אחוז.

 

בקרן מקווים שהמדינה תעביר בכל זאת את כל התקציב שלו התחייבה. "אנחנו רק מבקשים שלא לפגוע בתקציב שהובטח, כי לאנשים האלה אין מי שיעזור להם", אמר עו"ס גיא עפארי, משנה למנכ"ל הקרן. "אני מקווה שלמרות המיתון, הממשלה תדאג לניצולים ולא תקצץ. אסור לפגוע באוכלוסיה הזו".

 

בין "ניצולי שואה" ל"פליטי שואה"

לפני כמה חודשים הוקם מרכז מידע לניצולי שואה, שאליו יכול כל ניצול או בן משפחתו להתקשר ולברר אילו זכויות מגיעות לו. לדברי מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', מאז הקמתו הגיעו למשרד אלפי פניות, ובהן כ-500 ניצולים המוגדרים כמשתייכים למעגל הראשון (כאלה שהיו בגטאות או מחנות ריכוז) - וכלל לא היו מודעים לזכויותיהם. "מבצע כזה מעולם לא הופעל על ידי המדינה", הסביר ל-ynet. "אני מקווה שכך נוכל להגיע לכל ניצול".

 

איצקוביץ' חיבר דו"ח, שבו המליץ בין היתר שלא להבדיל בין "ניצולי שואה" ששהו במחנות ההשמדה ל"פליטי שואה", שנפגעו במה שמכונה "המעגל השני". "התייחסות לפליטי שואה צריכה להיות כאל אנשים מבוגרים שנזקקים לסיוע ממשלתי", אמר. "אני המלצתי שלא להבדיל בינם לבין ניצולי שואה אחרים, אך אי אפשר לצפות שיקבלו את כל ההמלצות".

 

לגבי המשך הטיפול הממשלתי, אמר איצקוביץ': "הממשלה החדשה תצטרך לא לפגוע בהחלטות של הממשלה הקודמת בעת קיצוצים בתקציב. חשוב לסייע לניצולים למצות את זכויותיהם. תפקידנו להגיש להם סיוע, ואני מקווה שאיש לא יפגע בחובנו המוסרי הזה".

 

שר הרווחה יצחק הרצוג סיפר כי משרדו משתף פעולה עם ועידת התביעות, ובמהלך השנה יחולקו סלי מזון ויוגשו ארוחות חמות בבתי תמחוי לניצולי שואה. עלות הפרויקט - 2.5 מיליון שקל. "משרד הרווחה, שהיה הגורם המניע להפעלת תוכנית הסיוע לניצולי השואה, ימשיך להעמיד את הנושא בעדיפות עיליונה, גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך", הוא אומר. "כבר נעשות פעולות להרחבת מרכז המידע ולשדרוגו, כדי לאפשר לניצולי שואה למצות את זכויותיהם בהקדם".

 

"צריך ארגון יציג"

עניין נוסף העומד לפתחה של הממשלה החדשה הוא מעמדו של מרכז הארגונים של ניצולי השואה, ארגון גג המאגד עשרות ארגונים של ניצולים. המרכז פועל כבר שנים רבות ברחבי העולם לשם השגת פיצויים, שילומים ותשלומים אחרים בעבור ניצולי שואה בישראל, והיה שותף להשגת הסדרים בנושא זה.

 

לפני פיזור הכנסת הקודמת הגיש המרכז, בשיתוף עם שר הגמלאים רפי איתן, הצעת חוק להכיר בו כארגון יציג בחוק, דבר שיאפשר את פעילותו השוטפת למען כרבע מליון ניצולי השואה החיים בישראל. אולם ועדת השרים לחקיקה לא הספיקה לאשר את החוק, והכנסת פוזרה.

 

יו"ר מרכז הארגונים, נח פלוג, מקווה שהממשלה החדשה תפעל נמרצות ותעביר את החוק. "בגלל הביורוקרטיה, יש מיליארדים שמסתובבים בעולם ולא מגיעים לניצולי שואה או לפעילות ההנצחה", אמר בשיחה עם ynet. "צריך ארגון יציג שיטפל בהחזרת הכספים. כך נוכל לסייע לא רק לניצולי שואה, אלא גם לארגונים שנמצאים בקשיים כלכליים או קורסים בגלל המשבר, כמו "יד ושם".

 

לדברי פלוג, "הממשלה הקודמת עשתה הרבה תיקונים עבור אנשים שעברו את השואה. אני מקווה שהממשלה הנכנסת תסייע לארגוני ניצולי השואה שקורסים, שתעביר את החוק בהקדם וגם תעביר את כל התקציבים הנדרשים לקרן לרווחת ניצולי שואה כדי לסייע לנזקקים. אני מקווה שבגלל המשבר הכלכלי הממשלה לא תפגע בניצולי השואה".

 

הח"כיות לא נבחרו, ועמן נעלמה השדולה

בכנסת הקודמת היתה גם שדולה למען ניצולי שואה, שחברים שבה היו חברות ח"כ קולט אביטל (עבודה) וח"כ שרה מרום-שלו (הגמלאים) - שתיהן מחוץ לכנסת כיום. בארגוני ניצולי שואה מודאגים מכך שאף חבר כנסת לא פנה אליהם מיוזמתו, והשדולה, שחשיבותה בכוחה לבדוק את יישום החלטות הממשלה, עדיין לא קמה. בימים אלו פונים נציגים של מרכז הארגונים לח"כים שונים בתקווה שהשדולה תקום מחדש.

 

השופטת בדימוס דליה דורנר, שעמדה בראש ועדת החקירה הממלכתית, שיבחה בשיחה עם ynet את פעילותה של הממשלה הקודמת: "זו הממשלה היחידה ה-60 השנים האחרונות שטיפלה בנושא, אך הטיפול רק התחיל. אני מצפה מהממשלה הנוכחית שתמשיך לקיים את המלצות דו"ח הוועדה ולבדוק האם יש פרוטות נוספות שאנחנו לא יכולנו להתייחס אליהן, וניתן להעבירן לניצולים. יש לבדוק שהארגונים והניצולים מקבלים את כל הכסף".

 

רענן דינור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה בממשלת אולמרט, שהיה אחראי על הנושא, אמר כי "כל ההחלטות בעניין ניצולי שואה התקבלו, כולל ההחלטות התקציביות. התחלנו תהליך משמעותי ונרחב של מיצוי זכויות של הניצולים. חשוב שהממשלה הנכנסת תעשה כל מאמץ, כדי שניצולי שואה יקבלו את כל הזכויות המגיעות להם בזמן הקצר ביותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולי השואה מפגינים בירושלים, מאי 2007
צילום: גיל יוחנן
צילום: דורון גולן
הרצוג. רואה חשיבות עליונה
צילום: דורון גולן
צילום: ישראל סאן
איצקוביץ'. להגיע לכל ניצול
צילום: ישראל סאן
צילום: ששון תירם
פלוג. לסייע גם לארגונים
צילום: ששון תירם
דורנר. שבחים לממשלה היוצאת
צילום: גיל יוחנן
דינור. כל ההחלטות כבר התקבלו
צילום: אבי אוחיון , לע"מ
מומלצים