שתף קטע נבחר

כיצד עורכים את ליל הסדר?

שאלה:

 

כיצד עורכים את ליל הסדר?

 

תשובה:

 

א. בערב זה יש מצוות רבות: חלקן מן התורה, וחלקן תקנות חכמים. צריך וראוי לקיים את כולן כראוי.

 

ב. מצווה מן התורה להזכיר את יציאת מצרים ולהגידהּ לבנים. מצווה זו חלה על כולם, גם על הנשים והילדים. לכן רצוי שכולם יהיו שותפים באמירת ההגדה, ולא לקוראה בלחש ובמהירות.

 

מכיוון שעיקר מצוות ההגדה מוטלת על ההורים - "והגדת לבנך", רצוי שאחר אמירת הקושיות, יאמר כל אב לילדיו את עיקר סיפור יציאת מצרים, בלשון קצרה ומובנת לילד, כי לפעמים הילדים אינם מבינים את לשון ההגדה.

 

ג. חובה לאכול מצה בליל הסדר. יש לקיים את המצווה במצות מיוחדות - "מצות שמורות". כל אחד צריך לאכול לפחות כזית אחד, ובמשך הסדר ארבעה זיתים. שיעור ה"זית" הוא נפח של כ-30 סמ"ק, שהם כשליש מצת מכונה. לכן, לאחר ברכות "המוציא" ו"על אכילת מצה", שאז צריך לאכול כשני זיתים, צריך כל אחד לאכול כשני שלישים של המצה, ללא הפסקה בדיבור בתוך כ-4 דקות.

 

צריך להכין מראש מצות שמורות נוספות, כי ב"קערה" יש שלוש מצות בלבד, ואין בהן די לחלק לכל בני הבית.

 

ד. אכילת מרור גם היא צריכה להיות בשיעור "כזית", שהוא כעלה חסה אחד גדול. חובה לדאוג שהחסה תהיה נקייה מתולעים. יש נוהגים באכילת ה"כורך" להניח בין שתי המצות חזרת (חריין). גם במקרה זה צריך להוסיף חסה, משום שקשה מאוד לאכול שיעור כזית מהחזרת.

 

ה. שתיית ארבע כוסות גם היא חובה על כל בני הבית. כל כוס שיעורה "רביעית", שהוא נפח של 86 סמ"ק (כחצי גביע לבן). כדי שאפשר יהיה לשתות שיעור זה, רבים מעדיפים מיץ ענבים.

 

ו. יש להסב בשעת אכילת המצה ושתיית הכוסות, ויש מהדרין גם בזמן הארוחה. לכן צריך להכין מראש מושבים שאפשר להסב בהם. רצוי לסדרם כך שהישיבה בהם תהא נוחה ולא תגרום צער ועינוי. (משיב: הרב שמואל שפירא, כוכב יאיר)

 

יש לכם שאלה?רבני צהר עונים לשאלותיכם בפרוייקט החדשו"ת של ynet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים