שתף קטע נבחר

 

אובמה בטורקיה: דבק בהכרה ברצח העם הארמני

בביקורו הראשון באנקרה כנשיא, הבהיר ברק אובמה כי לא חל שינוי בתפיסתו, וכי הדברים שאמר במהלך מסע הבחירות - שבהם הכיר ברצח הארמנים בידי הטורקים כ"רצח עם" - עדיין משקפים את עמדתו. הוא הילל את הקשר בין אנקרה לוושינגטון, והביע תקווה שטורקיה תגשר בין האיסלאם למערב

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, קרא היום (ב') לטורקים ולארמנים לפתור את הסוגיות המעיבות על היחסים בין שני העמים - אך לא חזר בו מהטענה שהטורקים ביצעו רצח עם בארמניה.

 

במהלך מסע הבחירות לנשיאות ארה"ב, הביע אובמה תמיכה בהחלטת הסנאט להכיר בהרג הארמנים בידי הטורקים העות'מנים ב-1915 כרצח עם - למורת רוחה הרבה של טורקיה. "רצח העם הארמני אינו האשמה או דעה אישית - אלא עובדה שתועדה היטב ונתמכת בידי גוף ראיות נרחב", טען אובמה בהודעה שפרסם בינואר 2008 באתר מסע הבחירות שלו. "לאמריקה מגיע מנהיג המדבר אמת על רצח העם הארמני ומגיב בתקיפות לכל רצח עם. אני מתכוון להיות נשיא שכזה", כתב אובמה אשתקד.

 

אף כי לא הזכיר את המונח "רצח עם", הבהיר הנשיא האמריקני המבקר בטורקיה כי עמדותיו לא השתנו. "עמדותי בנושא תועדו כבר, ולא חל בהם כל שינוי", אמר אובמה במסיבת עיתונאים באנקרה, עומד לצידו של מקבילו עבדוללה גול.

 

היסטוריונים מעריכים כי כ-1.5 מיליון ארמנים נטבחו בידי הטורקים בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה - אירוע שנתפס בעיני חוקרים רבים כרצח העם הראשון של המאה העשרים. עם זאת, טורקיה מכחישה כי ההרג היה שיטתי והיווה משום רצח עם - וטוענת כי מספר ההרוגים נופח, וכי הנספים מתו במלחמה.


גול ואובמה היום באנקרה. אין שינוי בעמדותיו (צילום: רויטרס)

 

אובמה ציין כי הוא מעודד לנוכח המשא ומתן שמקיימות טורקיה וארמניה. במסיבת עיתונאים משותפת שכינסו אובמה וגול באנקרה, אמר הנשיא האמריקני כי הוא מעוניין שהמגעים בין שתי היריבות - שנועדו לכנן מחדש יחסים דיפלומטיים בין אנקרה לירוואן - יניבו פירות.  

 

הנשיא האמריקני אף הביע תנחומים לעם האיטלקי על רעידת האדמה הקשה, שגבתה עד כה את חייהם של עשרות בני אדם. גם מקבילו הטורקי אמר כי ארצו משתתפת בצערה של איטליה.

 

ביקורו של אובמה במדינה המוסלמית-ברובה עוררו את התקווה שארה"ב תחזק את בריתה עם אנקרה, בת בריתה ארוכת השנים של וושינגטון החברה בארגון הברית הצפון-אטלנטית (נאט"ו). אובמה זקוק לסיועה של טורקיה בהסגת הכוחות האמריקנים המתוכננת מעיראק, וכן בבלימת התחזקות הטליבאן באפגניסטן ובניסיון לעצור את תוכנית הגרעין האיראנית.

 

המנהיג האמריקני הביע תקווה כי טורקיה תוכל לגשר בין המערב לעולם המוסלמי. "אני מעוניין לחזק את היסודות החזקים

ממילא של יחסינו עם טורקיה", הדגיש הנשיא והוסיף כי הוא מקווה שהיחסים בין שתי המדינות לא יתמקדו רק בתחום שיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני - אלא גם בנושאים נוספים, כגון המשבר הכלכלי העולמי.

 

שני המנהיגים אף התייחסו לטרור הכורדי שמכה בטורקיה, ואובמה הבהיר כי הוא רואה עין בעין עם עמיתו, והשניים סבורים "כי טרור לא יתקבל על הדעת ולא משנות הנסיבות". הוא ציין כי טורקיה וארה"ב יכולות ליצור "שותפות למופת", בין מדינה נוצרית ברובה - למדינה מוסלמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה עם גול, היום באנקרה
צילום: רויטרס
מומלצים