שתף קטע נבחר

רבבות איבדו את בתיהם: הכאב לא יישכח לעולם

כמאה אלף תושבים במרכז איטליה נותרו ללא קורת גג בעקבות רעש האדמה העז, שהרג לפחות 179 בני אדם ופצע 1,500. החיפוש אחר ניצולים נמשך, ומעת לעת נרשמות הצלחות, אך לכולם ברור שמניין הקורבנות עוד יעלה. באזור ל'אקווילה ההררי, על כפריו הציוריים מימי הביניים, מתקשים לעכל את ממדי האסון

איטליה מתמודדת עם רעש האדמה הקשה ביותר מזה 30 שנה: כוחות החילוץ המשיכו אמש (יום ב') במרוץ נגד הזמן לחילוץ לכודים מבין ההריסות, על רקע רעשי משנה תכופים, וברוב המקרים, בלי שימוש במכשירים כבדים. בין 34 הנעדרים, הישראלי חוסיין חמדה מהכפר כאבול שבצפון. במקביל ניסו הרשויות לסייע לעשרות האלפים שנותרו חסרי קורת גג כתוצאה מהרעש העז, שהרג לפחות 179 בני אדם, ופצע יותר מ-1,500.

 

מדי פעם נרשמו הצלחות. אמש, 15 שעות אחרי הרעש בעוצמה 6.3 דרגות בסולם ריכטר שטילטל באמצע הלילה את מרכז מדינת המגף - חולצו שישה סטודנטים מבין הריסות המעונות בעיירה ל'אקווילה, בירת מחוז אברוצו, מזרחית לרומא. בסך הכל חולצו 60 ניצולים, אך איש לא יודע כמה אנשים עדיין לכודים מתחת לשאר ההריסות באזור. בטרם עזבו נציגי שגרירות ישראל את העיירה, אישרו במשרד החוץ כי הנעדר הישראלי אינו בין המחולצים. 

 

איטליה רעדה - כל הדיווחים ב-ynet:

 

הרעש פגע ב-26 עיירות וכפרים באזור ל'אקווילה, עיירה ציורית שנבנתה בימי הביניים אשר שוכנת בעמק בין הרים מושלגים. יישובים שלמים נהרסו כמעט לגמרי, בהם אוניו וקסטלנואובו, שבתים רבים בהם שוטחו. כ-15 אלף בתים ניזוקו באופן חמור ולא ניתנים לאיכלוס. ראש העיר ל'אקווילה, מאסימו צ'לנטה, העריך כי כמאה אלף איש נותרו ללא קורת גג.

 

במשך כל היום נשמעו בעיירה סירנות אמבולנסים, וברחובות מלאי ההריסות פסעו כבאים עם כלבים, בחיפוש קדחתני אחר לכודים בבניינים ההרוסים. מחוץ לאוניברסיטת ל'אקווילה התגודדו צעירים אבלים מוכי הלם, עטופים בשמיכות, חלקם עוד בנעלי הבית שעמם נמלטו מחדריהם באישון ליל.

 

"שמעתי את הבניין קורס סביבי"

"הצלחנו לרדת למטה עם שאר הסטודנטים אך נאלצנו לצאת דרך חור שנפער בחדר המדרגות אחרי שכל הרצפה קרסה", סיפר הסטודנט לואיג'י אלפונסי, בן 22. "הייתי במיטה, חשבתי שזה לא ייגמר אף פעם כששמעתי את חלקי הבניין קורסים סביבי. מים זרמו מהצינורות שנשברו, והדרך למסדרון שהוביל למדרגות הייתה חסומה באופן חלקי על-ידי קיר שנפל", שיחזר הצעיר בעיניים דומעות וידיים רועדות.

 

מפונים מכל קצות אזור האסון התכנסו במגרש ספורט בפאתי ל'אקווילה, שם הוקם למענם מאהל מאולתר. אנשי המשמר האזרחי חילקו לחם ומים לתושבים ששכבו על הדשא סמוך לערימות הרכוש האישי שהביאו עמם. "זה אסון והלם אדיר", אמר התושב רנאטו די-סטפנו, שבא למחנה ביחד עם בני משפחתו ליתר זהירות, אף שביתו לא נהרס. "זה פגע בלב העיר, הכאב הזה לא יישכח לעולם".

 

צילום: AP

 

הרעש גבה מחיר כבד גם מבחינת המורשת האדריכלית בעיר. נזק כבד נגרם למבנים רבים שנבנו בסגנון רומנסקי, גותי ובתקופת הרנסנס. נזק למבנים היסטוריים נרשם גם ברומא, הרחוקה כמאה קילומטרים ממוקד הרעש. שם הופיעו סדקים על אמבטיות תרמיות שנבנו במאה ה-3 לספירה על-ידי הקיסר קרקאלה. ואולם, לא מדובר בנזק חמור לעומת זה שנגרם לכנסיות עתיקות ומבצרים באזור ל'אקווילה, שחלקם נהרסו כליל.

 

ראש הממשלה, סילביו ברלוסקוני, הכריז אתמול על מצב חירום ובכך שיחרר כספים פדראליים להתמודדות עם האסון. הוא גם ביטל ביקור מתוכנן ברוסיה ובמקום זאת יצא לסייר באזור שנפגע. "בסיור מהאוויר ראיתי שבכל מקום שבו יש הרס, יש מי שמספק עזרה. אני יכול להבטיח שאף אחד לא יישאר לבד", אמר ברלוסקוני. תנחומים הגיעו מרחבי העולם. בין היתר מהנשיא ברק אובמה, האפיפיור בנדיקטוס ה-16 והנשיא הטורקי עבדאללה גול.

 

האם היה ניתן למנוע את האסון?

רעידת האדמה היא הקטלנית ביותר שספגה איטליה מאז 23 בנובמבר 1980, אז הכה רעש בעוצמה 6.9 ריכטר בדרום המדינה, שיטח כפרים וגרם לכ-3,000 הרוגים. הרעש החזק האחרון שהורגש באיטליה, עד היום, טילטל את דרום-מרכז המדינה ב-31 באוקטובר 2002. ברעש ההוא, שעוצמתו הייתה 5.4 ריכטר, נהרגו 28 בני אדם, בהם 27 ילדים שבית ספרם קרס עליהם.


מבט מהאוויר על החורבן בל'אקווילה (צילום: AP)

 

אתמול בצהריים נטען כי היה מי שהזהיר מפני האסון המתקרב, אך איש לא היה מוכן להקשיב לו. לפי הדיווחים באיטליה, הסיסמולוג ג'ואקינו ג'וליאני הזהיר כבר בינואר את הרשויות מפני התחזקות הרעשים באזור וטען כי מדובר בהתרעה לקראת רעידת אדמה עזה. הוא נעצר והואשם בזריעת בהלה ונציגי הממשל בעיירה הרגיעו בשבוע שעבר את התושבים כי לא נשקפת להם סכנה.

 

הרשויות התעלמו בשנים האחרונות משורה של אזהרות מצד גאולוגים ואדריכלים, שקראו לחזק מבנים רעועים באזורים המועדים לפורענות. תושבת הכפר פצופאנה, אמרה כי רבים היו שאננים בשל הרעשים החלשים שהורגשו בלילות האחרונים באזור. "בהתחשב במה שאירע, דאגה קצת גדולה יותר, ועוד קצת תשומת לב, היו יכולים להציל חיים", אמרה. ואולם ראש המשמר האזרחי, גוידו ברטולזו דחה את הטענות: "אין שום דרך לחזות רעשי אדמה. זו עובדה בקרב הקהילה המדעית".


פורסם לראשונה 06/04/2009 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולים עטופים בשמיכות בל'אקווילה
צילום: AP
האיצטדיון הפך למחנה פליטים
צילום: AP
ארונות קבורה בגנים
צילום: רויטרס
העיירה ל'אקווילה. מבט מלמעלה
צילום: AP
מפת אזור האסון
מומלצים