הפועל ת"א מציגה: הכר את השכן
"ה'דיל' הוא מאוד פשוט, אתם תהיו שייכים לדבר הגדול הזה: הפועל תל אביב. תקבלו את הכדורגל, המדים, הטורנירים, את החלום להיות פעם שחקן בקבוצת הבוגרים. במקביל, נכניס לכם בדלת האחורית או הקדמית, חינוך לערכים, סובלנות, הגינות, הכרת האחר ותרומה לקהילה". הצצה לטורניר כדורגל קצת שונה
עכשיו זה לגמרי ברור, האביב כבר כאן, ו-800 ילדים ובני נוער קיבלו את פניו השבוע ב"טורניר האביב", טורניר כדורגל מיוחד של עמותת "מפעלות חינוך וחברה" של הפועל ת''א.
העמותה פועלת כבר 12 שנה ומפעילה תוכניות פידל" המקדמת ומשלבת בני-נוער יוצאי אתיופיה בחברה הישראלית הותיקה. "המטרה שלנו זה לשפר את השחקנים דרך המגרש מבחינה חינוכית", הוא מבהיר.
יות המשלבות בין פעילות ספורטיבית לבין לימודים ופעילות חברתית- חינוכית. את הפרויקטים מפעילים לאורך שנת הפעילות כ- 1,400 רכזים, מדריכים בשכר, סטודנטים ומתנדבים. "המטרה שלנו זה לא לקחת את השחקנים ולהגיע רחוק לנבחרת ישראל", מסביר אדם אבו לאבן (25) המאמן במסגרת "מפעלות" קבוצה של עשרים בני נוער, רובם יוצאי אתיופיה, כחלק משיתוף פעולה של "מפעלות" ועמותת "
"ה'דיל' הוא מאוד מאוד פשוט, אתם תהיו שייכים בעצם לדבר הגדול הזה, שבכותרת שלו זה הפועל תל אביב" פורט ערן גלבוע, מנהל אזור דרום ומרכז בעמותה את הקסם מאחורי הפעילות, "אתם תקבלו את הכדורגל ,המדים,הטורנירים, אולי את החלום הגדול להיות פעם שחקן בהפועל תל אביב", הוא מוסיף בחיוך. "במקביל, אנחנו נכניס לכם בדלת האחורית או הקדמית, את כל העניין של חינוך לערכים, סובלנות, הגינות, הכרת האחר ותרומה לקהילה חזרה".
פעמיים בשבוע מגיעים הצעירים למפגש, שעתיים מתוכו הם מתאמנים בכדורגל ושעה נוספת מוקדשת לנושא חברתי: קבוצתיות, אחריות, הוגנות, מנהיגות, כבוד הדדי, כלים לימודיים ועוד. "פתאום ילד לומד מה זה שיתוף פעולה, מה זה משמעת, חוקים, כללים, אלימות לא ראויה, מבוגר חיובי בחיים שלו", מסביר אברהם בורג יו"ר "מפעלות", "פתאום הדבר הנוסף שהוא הדבר העיקרי, הופך להיות נורא מכובד, כיפי וחיובי".
"זה לא חשוב אם הוא ערבי או גרוזיני, זה אותו דבר"
נראה שהנושא החינוכי בו מתמקדים החודש "הכר את השכן", כבר נלמד והופנם בקרב אבו- לאבן וקבוצתו, המגיעים כולם מרמלה, ומנהלים בשנה האחרונה מערכת יחסים חברתית חינוכית וספורטיבית, חרף המגזרים השונים מהם הם מגיעים.
"זה יותר מאשר מאמן ושחקנים, זה יותר אחים"
"הילדים מאוד אוהבים את אדם ומחכים לאימונים שלו" מספר גלבוע, "הוא בא עם איזשהו קשר בלתי אמצעי, יוצר איתם קשר מהר גם ברמה של הצחוק וגם ברמה של גבולות, ועם המון מקצועיות גם בתחום הכדורגל וגם בתחום החינוכי. הוא מביא את הכל, את כל הנשמה שלו לתוך הפעילות הזאת".
"זה יותר מאשר מאמן ושחקנים, זה יותר אחים", מסביר אבו לאבן את מהות הקשר המיוחד. "דבר ראשון הוא חבר קודם כל, אחר כך הוא מאמן" מוסיף עודד מלאש (15) מחברי הקבוצה, "זה לא חשוב אם הוא
ערבי אם הוא גרוזיני זה אותו דבר". פרט לכדורגל, טקטיקת משחק מסירות ובעיטות לשער, מעביר להם אבו-לאבן גם מסרים שיסייעו בתחומים נוספים בחיים "לומדים גם להיות חבר איך לעזור לזולת, הוא אומר לנו שקודם כל לא חשוב לשחק קודם כל חשוב הכבוד. לא לבכות אם מפסידים וכל זה, לא להתעצבן אחד על השני ולהיות מגובשים, ככה אנחנו נצליח", אומרים חברי הקבוצה.
"זה התחיל ב-1996-7 עם מוישיק תאומים, מוטי אורנשטיין וסמי סגול עם שלושים ילדים", שוקע בורג בנוסטלגיה, "מאז גדלנו וגדלנו וגדלנו והיום אנחנו 25
ילדים בלמעלה מ-400 מקומות ב ". במסגרת העמותה פעילים ילדים ובני נוער במסגרות שונות ובכללם יישובים ערבים ויהודים, בתי''ס יסודיים, מתנ''סים, פנימיות והוסטלים, מרכזי קליטה ואוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, כשהמכנה המשותף לכולם הוא החולצה האדומה והכדורגל.
"אין פה תחרותיות", מסביר גלבוע, "אם תעברו בין השחקנים תראו בסוף המשחק גם כיף וגם חיבוקים בין השחקנים היריבים. כולם מקום ראשון וכולם בסוף יקבלו את אתה תעודה ואותו גביע", הוא מסכם. "המטרה היא למזער את התחרותיות ולהביא יותר את הכיף, ההוויה והחוויה שיש בכדורגל".