שתף קטע נבחר

"איראן רוכשת ציוד גרעיני באמצעות חברות מסין"

תעשיין גרמני שמוכר ציוד המשמש לצנטריפוגות, הצביע על מגמה מדאיגה: טהרן משתמשת בחברות הסיניות - גם בלי ידיעתן - והאיצה לאחרונה את מאמצי הרכישה

אז איפה באמת עומד פרויקט הגרעין האיראני, ומי מסייע לו? תעשיין גרמני אמר אמש (יום ג') בוועידה בוושינגטון כי איראן האיצה בחצי שנה האחרונה באופן דרמטי את מאמציה לרכוש ציוד גרעיני - והיא עושה זאת לעתים קרובות באמצעות חברות סיניות. כך דיווח ה"גרדיאן" הבריטי.

 

"בחצי שנה האחרונה ראיתי עלייה משמעותית בנסיונות הרכישה אשר, כפי שאמרו לנו הרשויות הממשלתיות, הן עבור תוכנית הגרעין",

אמר רלף ווירץ, שבבעלותו חברה שמייצרת משאבות המשמשות צנטריפוגות להעשרת אורניום, למומחי גרעין שהשתתפו בכנס של מכון קארנגי לשלום עולמי.

 

לדבריו, איראן משתמשת באמצעים מתוחכמים כדי לרכוש ציוד לתוכנית הגרעין שלה. בין היתר, היא הגישה הצעות רכישה של ציוד רגיש באמצעות חברות הנדסה, שהשימוש שלהן בציוד לגיטימי. הוא נתן לדוגמה ניסיון לרכוש משאבות מהחברה שלו באמצעות חברת הנדסה סינית.

 

"הרשויות הממשלתיות באירופה יודעו על כך. אחת מהן למדה מממשלת סין שהמשאבות אכן הגיעו לאיראן", אמר. לדבריו, למרות שלא ברור למי בדיוק הגיעו המשאבות, ההערכה היא שהן משמשות את תוכנית הגרעין. לטענתו, השימוש בחברות סיניות למטרת רכישת ציוד רגיש הפך למגמה.

 

"הברחת הגרעין - כמו רשת חנויות" 

ווירץ הוסיף כי במקרה הזה, החברה הסינית ככל הנראה לא הייתה מודעת לכך שמשתמשים בה עבור תוכנית הגרעין האיראנית. במקרה אחר, הוגש אתמול בניו יורק כתב אישום נגד לי פאנג ווי, שהואשם כי עמד בראש רשת שהעבירה סיוע כלכלי מגדולי הבנקים בוול סטריט לתוכנית הגרעין והטילים של איראן.

 

לי הואשם כי הקים חברות קש על מנת לקבל סיוע כספי משישה בנקים אמריקנים גדולים - למרות שעמד בעצמו בראש שמונה חברות קש ושש חברות איראניות שהוכנסו לרשימה השחורה של משרד האוצר האמריקני.

 

על פי כתב האישום, במשך שנתיים העבירו בנקים בניו יורק כסף למימון רכישת כמויות גדולות של מוטות פלדה מחושלת לתוכנית הטילים ולצנטריפוגות של איראן. מדובר ברשת מפותלת של חברות קש, שפעלו להסוות את המעורבות של בנקים איראנים ומוסדות סיניים בעסקות.

 

בשנת 2004 הודה עבדול קאדיר חאן, מדען שהיה שותף בפיתוח תוכנית הגרעין הפקיסטנית, בניהול רשת שהבריחה טכנלוגיות גרעיניות למדינות כמו איראן, צפון קוריאה ולוב. בית משפט שיחרר אותו בפברואר ממעצר בית. מעטים בלבד מהשותפים ברשת ההברחה הועמדו לדין - ואף אחד מהם לא מרצה בימים אלו מאסר.

 

ווירץ השווה את מערכת ההברחה לרשת חנויות: "אם אתה סוגר כמה סניפים, הסניפים שנותרו ימשיכו לפעול. גם אם אתה סוגר את המטה של התאגיד, ייתכן שהחנויות ימשיכו לפעול".

 

הוא סיפר שאצל חברות שמייצרות ציוד דו-שימושי, גדל מספר הצעות הרכישה החשודות. אולם, במקרים רבים ובמיוחד בארה"ב, החברות הללו לא מעבירות את המידע לרשויות מחשש שיפתחו נגדן בחקירה או אפילו יעמידו אותן לדין.

 

"בכנות, גם אני הייתי סוגר את הפה שלי אם כל מה שהייתי מקבל בתמורה לאזרחות טובה זה בעיה עם הרשויות, בזמן שפושעים כמו אנשי רשת ההברחה של חאן מסתובבים חופשיים אחרי איזושהי תקופה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאמצי הרכישה הואצו. הכור בבושהר
צילום: איי פי
חאן. רשת הברחה בינלאומית
צילום: AP
מומלצים