חג החירות: דיה שהתחשמלה שבה לטבע
סכנות רבות אורבות לעופות הנודדים מעל שמי ישראל, ציידים, הרעלות וגם מפגש עם קווי מתח גבוהים. דיה שחורה בוגרת, דורס בגודל בינוני, נמצאה מוטלת על הקרקע לפני כשלושה שבועות באזור מזרע, לאחר שהתחשמלה.
למזלה, אייל מילר, פקח רשות הטבע והגנים הבחין בה והבהיל אותה לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי בר"ג.
"למרבה הצער, אנחנו מקבלים דיות רבות מחושמלות וכשהיא הגיעה אלינו, הבחנו בפציעה ברורה באצבע השנייה ברגל, שהיתה מפוייחת", אומרת ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים. "זהו אחד הסימנים המחשידים להתחשמלות, למרות שלא ראינו נקודת כניסה ויציאה של החשמל ברגל".
ללא אצבע תקינה תתקשה הדיה לעמוד, ללכוד טרף ולהגן על עצמה. בימים הראשונים קיבלה הדיה טיפול אנטיביוטי, תרופות לשיכוך כאבים ובעיקר טיפול ממוקד באצבע שנפגעה.
"אחרי התחשמלות, ישנה פגיעה בזרימת הדם בריקמה, מתחיל תהליך של בצקת מסביב שעשוי לגרום להרעה במצב הרגל והסיכוי לתמותת הרקמה הוא גבוה", מציינת רוזנצוויג. "אחרי מספר ימים, היא הגיבה היטב לטיפול והחומרים שקיבלה עזרו להחלים במהירות".
הבדלים ברורים בין האצבע הפגועה לאחרות (צילום: רועי גזית)
שומרות על נקיון הטבע, אך חשופות להרעלות
רגע לאחר שהדיה מוצאת מכלוב האישפוז ומובלת אחר כבוד אל שולחן הטיפולים במרפאה, קשה שלא להחמיץ את הפלסטר הגדול שהודבק על ראשה. לנדאו ורוזנצוויג מסבירים כי הדבר נועד להגן על הראש של הדורס מפני פגיעה, בזמן שהוא נמצא בכלוב בתקופת האישפוז. "הם עשויים לפצוע את עצמם באופן קשה בראש והפלסטר פשוט עושה את העבודה".
רגע לפני השיחרור (צילום: רועי גזית)
הדיות השחורות, השייכות למשפחת הניצייים, אוכלות כמעט כל מה שזז. חרקים, זוחלים, ציפורים וגם יונקים קטנים. בדומה למיני דורסים אחרים, היא מותאמת לדרוס מזון חי, אך לא בוחלת לנבור בפגרים, באזורים בהם יש אשפה רבה או בסמוך לבריכות דגים.
הדיות מסייעות אומנם לניקיון הטבע, אך הדבר גם חושף אותן לסכנת הרעלה. עד שנות ה-50 אוכלוסיות גדולות של דיות שחורות קיננו בישראל, אך בעקבות מכת הרעלות קשה שפגעה במיני דורסים רבים, המין נכחד כמקנן בישראל.
"מאז היתה ירידה חדה ביותר במספרן ונוצר מצב, שכמעט ולא הגיעו דיות לארץ, אלא רק מאות בודדות", אומר שמוליק לנדאו, מטפל בחיות בבית החולים. "כיום, בעקבות פעולות של שימור טבע , ישנן מושבות לינה גדולות של דיות, אך המין עצמו נפגע, לא הצליח להתאושש למימדים קודמים או שב לקנן".
לאחר 14 יום באישפוז בבית החולים, נבדקה הדיה והוחלט לשחררה בחזרה לטבע. להערכת המטפלים, היא תנדוד כעת לאיזור אירופה כדי לקנן. רגע לאחר שהובאה בסמוך לאגם בגן הלאומי אפק, הדיה פרשה כנפיים והמריאה אל-על.
רוצים עוד? בואו לבקר בבלוג - "בית חולים לחיות בר"
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322
התאוששה במהירות
צילום: רועי גזית
תוכל לצוד שוב בכוחות עצמה
צילום: רועי גזית
מומלצים