שתף קטע נבחר

קלינטון ספקנית: שמענו הרבה הערכות על איראן

נשיא איראן הכריז שארצו נכנסה לשלב הסופי בייצור דלק גרעיני, אבל בארה"ב מטילים ספק. בישראל לא מתנגדים לשיחות בין וושינגטון לטהרן "כל עוד הן לא ינוצלו לרעה על-ידי איראן"

ארה"ב מטילה ספק בהתקדמות תוכנית הגרעין שהציג נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, שחנך מתקן חדש לייצור דלק גרעיני. מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה אמש (יום ה'): "שמענו הרבה הערכות סותרות במשך השנים, איננו יודעים במה להאמין בנוגע לתוכנית הגרעין".

 

ארה"ב, כך השתמע מדבריה, נחושה לפתור את הסוגיה בדרכים דיפלומטיות. "איננו מייחסים משמעות מסוימת להצהרה הזאת, ביחס למגוון הנושאים שברצוננו לטפל בהם מול האיראנים", אמרה בהתייחסה לדבריו של הנשיא אחמדי-נג'אד.

 

גורם מדיני בכיר בירושלים אמר אמש כי "ישראל אינה מתנגדת לדיאלוג הרב-צדדי שבו צפויה ארה"ב להשתתף מול איראן מכיוון שמטרתו היא הפסקת תוכנית הגרעין האיראנית. ישראל לא תתנגד לדיאלוג זה, כל עוד הוא לא ינוצל לרעה על-ידי איראן. נושא הגרעין האיראני יעמוד במרכז שיחותיו של ראש הממשלה עם הנשיא ברק אובמה בבית הלבן, ובשיחות עם צמרת הממשל האמריקנית בנסיעתו הצפויה בחודש הבא, זאת לצד הנושא הפלסטיני".

 

הוא הוסיף: "על הקהילה הבינלאומית לפעול בנחישות למנוע מאיראן נשק גרעיני. ישראל מצפה לפעולה כזה, מכיוון שהמשך תהליך ההתגרענות האיראני עלול לערער את היציבות באזור". 


נשיא איראן מקבל הסברים במפעל החדש (צילום: AP) 

 

דובר מחלקת המדינה בוושינגטון, רוברט ווד, הביע ספק בהצהרת אחמדי-נג'אד:  "אני חושב שאנחנו בהחלט צריכים להתייחס לזה בספקנות. גם בעבר איראן הודיעה שהיא מריצה מספר מסויים של צנטריפוגות וזה לא תאם את ההערכה של הסוכנות לאנרגיה אטומית. זה לא ברור. מה שברור הוא שאיראן צריכה לעמוד בהתחייבויות שעליה למלא ואנחנו ממשיכים באסטרטגיה דו-מסלולית. יש לנו חבילת הטבות על השולחן ואנחנו חושבים שהיא טובה. איראן זקוקה לנצל את ההזדמנות ולקחת את החבילה הזו".

 

הדובר הבהיר שארה"ב מעוניינת מאוד לפתוח בהדברות ישירה עם איראן, יחד עם רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה, כדי לבחון את ההתייחסות של טהרן לחבילת התמריצים שהוצעו לאיראן כדי לוותר על הגרעין: "כמו שאתם יודעים, אנחנו מוכנים לפגוש את האיראנים בלא תנאים מוקדמים, אבל יש כמה התחייבויות שיש לאיראן. איראן זכאית לתוכנית גרעין אזרחית, אבל עם התוכנית יש מחויבויות. יש הרבה שאלות מסביב לפעילות הגרעין האיראנית וככל שאיראן תתייחס אליהן מוקדם כן ייטב".

 

שינוי דרמטי מעמדת בוש

ארה"ב הודיעה על רצונה להצטרף לשיחות של חמש חברות מועצת הבטחון וגרמניה עם איראן. זה שינוי דרמטי לעומת המדיניות

של ממשל בוש, שהתנה את הצטרפותה של ארה"ב לשיחות ישירות בהשעיית העשרת האורניום.

 

גם דיפלומט המקורב לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית הטיל ספק בהתקדמות תוכנית הגרעין האיראנית: "לא נראה שיש שינוי דרמטי בהתקדמות התוכנית, מלבד כמה צנטריפוגות נוספות שהותקנו".

 

מלשכת שר הביטחון, אהוד ברק, נמסר כי "במערכת הביטחון עוקבים מקרוב אחר ההתפתחויות הגרעיניות באיראן. חניכת המפעל החדש מוכיחה ומחזקת את הצורך העולמי לעקוב בערנות אחר פרויקט הגרעין האיראני". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש על מה לדבר. קלינטון
צילום: AP
חנך מפעל דלק גרעיני
צילום: AP
הנשיא אחמדי-נג'אד במפעל החדש
צילום: AFP
מומלצים