ראש ממשלת סין: המצב הכלכלי משתפר
לטענת ראש הממשלה וון ג'יאבאו, חלקים מהכלכלה רושמים התאוששות הדרגתית בעקבות הפעלת תוכנית התמריצים בהיקף של 586 מיליארד דולר, ונרשמת התואששות בשוק האשראי, בביקוש לחומרי גלם, בצריכה הפרטית ובהשקעות
ראש ממשלת סין וון ג'יאבאו טען כי כלכלת המדינה מראה "שינוי חיובי", אך קרא להגברת מאמצי המאבק בהשפעת המשבר הפיננסי הגלובלי. כך דיווחה היום (א') התקשורת הסינית הממשלתית. לפי הדיווחים, ראש הממשלה אמר כי הכלכלה הסינית הראתה "שינויים חיוביים טובים מהצפוי ברבעון הראשון", תודות לתוכנית התמריצים שמפעילה הממשלה.
- הבנק העולמי קיצץ את תחזית הצמיחה של סין
וון דיבר בפסגה של מדינות אסיה שמתקיימת בימים אלו בתאילנד. הוא אמר כי הנתונים מראים שיפור בהשקעות, בצריכה הפרטית ובסחר. לדבריו, חלקים בכלכלה נמצאים בתהליך של "התאוששות הדרגתית". עם זאת, ראש הממשלה לא מסר תחזית לגבי הצמיחה ברבעון הראשון, נתון שאמור להתפרסם בהמשך השבוע הנוכחי.
לדברי אנליסטים, אכן נרשמת התאוששות בכלכלה הסינית, בעקבות תוכנית תמריצים בהיקף של 586 מיליארד דולר, שהובילה להתאוששות בשוק האשראי וכן להתאוששות בביקוש לפלדה וחומרים נוספים. עם זאת, אנליסטים מזהירים כי הסימנים החיוביים מעידים בעיקר על השפעת הגדלת ההוצאות הממשלתיות, ואינם מהווים סימן מוצק להתאוששות בצריכה הפרטית ובהשקעות.
כלכלת סין צפויה לצמוח בלפחות 5% ב-2009, הקצב המהיר ביותר מכל הכלכלות הגדולות, אם כי נמוך משמעותית משיעור הצמיחה של 9% שנרשם ב-2008, ומשיעור צמיחה של 13% שנרשם ב-2007. ההאטה הורגשה כבר ברבעון הרביעי של השנה שעברה, אז נרשם קצב צמיחה של 6.8%. הבנקים בסין לא היו חלק מהסערה שהיכתה במערכות הפיננסיות המערביות.
ביום שישי דווח כי הייצוא הסיני צנח במרס ב-17%, צניחה חדה פחות מירידה של 25.7% שנרשמה בפברואר. סקר של חברות שפורסם לפני שבועיים הראה שהייצור הסיני התרחב קלות במרס, אחרי התכווצות של כמה חודשים שהובילה לפיטורים של כ-20 מיליון עובדים.
חוששים מאי שקט חברתי
וון קרא להמשך העירנות והפעילות. לדבריו, "מכיוון שהמשבר עוד לא הגיע לתחתית, קשה לומר שכלכלת סין לבדה יצאה ממנו. מה שאנחנו צריכים לעשות זה להפעיל את כל המאמצים כדי לצמצם את השפעת המשבר".
ממשלת סין הקומוניסטית חוששת במיוחד מאי שקט חברתי, על רקע גל הפיטורים הגדול. וון נשאל האם בייג'ין תשיק חבילות תמריצים נוספות, ואמר כי הממשלה מתכוונת להאיץ את יישום התוכנית הנוכחית, ואם תידרש לכך, במקרה של החרפת המשבר, תפעיל הממשלה תוכניות חילוץ נוספות.
"חיוני לעקוב מקרוב אחר המצב הכלכלי המשתנה בבית ומחוצה לו, ולהפעיל במהירות תוכניות תגובה נוספות כל אימת שיידרשו", אמר וון.