מה נשתנה? הישראלי פחות מלכלך השנה
אנשי רשות הטבע והגנים והקרן הקיימת לישראל מודים שהם מופתעים: המטייל הישראלי שנהג להשאיר אחריו הררי עטיפות, בקבוקים, אריזות ובדלים פיתח מודעות לשמירה על הסביבה ואוסף את הפסולת שהוא מייצר. "לומר שעם ישראל לא מלכלך זה רחוק מהאמת, אבל יש מגמת שיפור", אמר מנהל שמורת עין גדי
מה נשתנה הפסח הזה משנים קודמות? שלמרות מאות אלפי הישראלים שגודשים את אתרי הטבע, השמורות, היערות והגנים הלאומיים, השנה הם מלכלכים פחות.
ברשות הטבע והגנים אומרים כי הם מזהים בשנים האחרונות מגמה של שיפור בהתנהגות המטייל הישראלי, וכי השנה הדבר ניכר למדי. ברשות הופתעו לטובה מהמטיילים בסוף השבוע וימי חול המועד, שטרחו לאסוף את הפסולת שהותירו אחריהם באתרים השונים בהם טיילו.
מנהל שמורת עין גדי, דודי גרינבאום, אמר שהפקחים שלו עדיין מוציאים כמויות אדירות של אשפה מהמקום - "כמה עשרות שקיות זבל מדי יום" - אבל הוא ציין שבמסלולי הטיול הארוכים יש פחות בעיה של ליכלוך השנה. "לומר שעם ישראל לא מלכלך זה רחוק מהאמת", אמר גרינבאום, אך הוסיף כי בשנים האחרונות חל שיפור במודעות לניקיון סביבתי.
רביב שפירא, מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים אמר ל-ynet כי ישנו הבדל ממשי בין סוגי האוכלוסיות השונות המטיילות. "בסוף השבוע היתה אוכלוסיה גדולה מאוד של מטיילים אשר השאירו אחריהם אשפה, אבל בעיקר במקומות המיועדים לכך. סך הכל אנשים שומרים על ניקיון וממושמעים, אני מקווה שהתמונה לא תתהפך בחג השני ובסוף השבוע שאחריו. בינתיים אנחנו מופתעים לטובה".
שפירא אמר כי הוא צופה שהבעיה העיקרית של הפקחים בשמורות תהיה באתרי מים ויערות אליהם נוהרים 'המנגליטסים': "אני מעריך ששם יהיו רוב הצרות. באתרים המיועדים לטיול ובמסלולים הארוכים יותר למטיבי הלכת יש לנו פחות בעיה, מפני שמדובר באוכלוסיה אשר לא נוהגת לשבת במקום אחד במשך שעות ולייצר המון אשפה".
בשמורות ובגנים הלאומיים מחלקים למטיילים שקיות אשפה בכניסה לאתרים. גם בפארקים ובחורשות של הקרן הקיימת לישראל מחלקים הפקחים שקיות למבקרים ולמטיילים, ומבקשים מהם לרכז אותן בכניסה למקום על מנת שיאספו משם על ידי הפקחים לאחר יום הבילוי.
בקק"ל מציינים כי פרט ליערות הגליל המערבי בהם ניכרת החמרה בהתנהגות המטיילים, בשאר המקומות נמשכת המגמה של המודעות לניקיון ולשמירת ערכי טבע.
"משיחות עם פקחים ומביקורים שערכתי נראה שמרבית המטיילים הפנימו את חשיבות הניקיון", אמר ל-ynet עמרי גל איש הרשות. "במקרה שלנו זה מתחלק בין מקומות שהכניסה אליהם בתשלום - ובהם הפקחים אוספים את שקיות האשפה - ובין שמורות פתוחות, שם על המטייל מוטלת האחריות לפנות את שקיות האשפה.
"לצערי רבים חושבים שאיסוף השאריות בשקית מספיקה, אך הם טועים מאחר שחיות בר מגיעות בלילה חותכות את השקיות ומפזרות את השאריות בשטח. חשוב שבמקומות הפתוחים ללא תשלום, שם אין איסוף קבוע של האשפה, שהמטיילים יקחו איתם את השקיות וישליכו אותן בפחים ציבוריים או בפחים בתחנות הדלק באזור. עיקר האשפה בה נתקלנו עד כה היו שקיות של במבה ובדלי סיגריות", אמר גל.