צה"ל מגביל את צריכת הדלק
החל מהחודש מיישם צה"ל תכנית, במסגרתה תוגבל צריכת הדלק של אנשי קבע ושל יחידות המחזיקות ברכבים. יחידה או איש קבע, שיחרגו ממכסת הדלק שנקבעה להם, ישלמו את ההפרש ממשכורתם או מהתקציב השנתי שלהם
גם בצבא מנסים לחסוך. צה"ל השיק בתחילת אפריל תוכנית פיילוט לחיסכון בדלק, שתיושם החל בחודש אוקטובר באופן רוחבי בכל היחידות בצבא. במסגרת התוכנית תוגבל צריכת הדלק של כל אנשי הקבע, קצינים ונגדים, שברשותם מכונית. כמו כן תוגבל צריכת הדלק של כל יחידה בכלי הרכב שלה.
עוד בנושא:
כל קצין או נגד שיחרוג מצריכת הדלק שנקבעה לו מראש יחויב אוטומטית במשכורתו בסכום החורג. כלי רכב שאינם משויכים באופן אישי אלא נמצאים ברשות היחידות השונות יוגבלו, כאמור, אף הם בצריכת הדלק שלהם, ובכל חריגה תחויב היחידה בסכום שיופחת מתוך התקציב הכולל של אותה היחידה. לפי הערכות, התוכנית עתידה לחסוך לצה"ל כ-20 מיליון שקלים בשנה.
בצה"ל, בהוראת הרמטכ"ל רב־אלוף גבי אשכנזי, החלו בבדיקת התוכנית כבר לפני יותר מחצי שנה, כאשר הדלק התייקר ליותר מ־7 שקלים לליטר. בצבא החליטו ליישם את התכנית, למרות הירידה שנרשמה מאז במחירים. לפי הערכות, צה"ל מחזיק בצי של יותר מ־12 אלף כלי רכב שונים, בהם לפחות 8,000 מכוניות. לפי הערכות נוספות, צריכת הדלק הצבאית מגיעה ל־150 מיליון ליטר דלק בשנה לפחות.
בכך מצטרף הצבא מעט באיחור לתהליך שהחל בחברות אזרחיות שונות כבר לפני כמה חודשים. בחברות הייטק רבות, למשל, הוגבלה מכסת הקילומטרים המותרת ל־24 אלף קילומטרים; גם במשטרה החלו כבר בחודשי הקיץ לקדם מהלכים של חיסכון בדלק, והמפכ"ל אף הורה על התקנת מייצבי דלק בניידות, שגורמים לחיסכון של 3%–5% מצריכת הדלק של כל מכונית.
גם בחברות התעשייה הביטחונית ביקשו המנהלים לקצץ בחודשים האחרונים בהוצאות הדלק של עובדיהם. באלביט מערכות, לדוגמה, החליטו לצמצם בהוצאות התחבורה הציבורית שהחברה משלמת לעובדיה, ומספר האוטובוסים היוצאים מהמפעל ונכנסים אליו קוצץ תוך שינוי משמרות העובדים באופן שיתאים לקיצוץ. העובדים גם קיבלו שורה של הוראות לחיסכון בהוצאות דלק במהלך השימוש הסטנדרטי במכוניותיהם. גם בתעשייה האווירית התבקשו העובדים לחסוך בדלק, וכמה מהם אף הונחו לתדלק בתוך תחנת הדלק של התעשייה האווירית בלבד.
הרמטכ"ל גבי אשכנזי.הירוקים מקצצים בזהב השחור
צילום: דודי וקנין
מומלצים