שתף קטע נבחר
 

יש תקווה: התגלו קופי אורנג-אוטן נדירים בבורניאו

חוקרי טבע גילו אוכלוסיה משוערת של כאלף קופי אורנג-אוטן ביערות עצומים בבורניאו לפני חמישה חודשים. כיום נותרו פחות מ-55 אלף קופי אורנג-אוטן באינדונזיה, אך הדרישה לשמן דקלים וביו-דלק מאיימת להכחידם."זו תגלית שמעניקה תקווה למין הנדיר", אומרים החוקרים ל-ynet

תגלית חשובה ומשמחת באי בורניאו, באינדונזיה. חוקרים של ארגון לשמירת טבע מארה"ב (Nature Conservancy) הפועלים ברחבי העולם למען בעלי חיים ושימור חיי הטבע, גילו בדצמבר בשנה שעברה אוכלוסיה חדשה וגדולה של אורנג-אוטן מתת-מין המצוי רק באזור בורניאו.

 

התגלית שנחשפה החודש על ידי חוקרי הארגון מעלה תקווה מחודשת להצלת המין מהכחדה בטבע. לא היה קל ליצור קשר עם נציג הארגון באינדונזיה, אריק מהיארד. התקשורת הקווית במדינה מתרסקת באופן תדיר וגם משלוח קבצים באמצעות רשת האינטרנט נראה לעיתים כמשימה תובענית ואיטית.

 

"במשך שבועיים חרשנו את היערות במזרח הרי קלימנטאן, במקומות בהם בני אדם כמעט ולא הגיעו אליהם", מספר מהיארד בראיון טלפוני מיוחד ל-ynet. "הבחנו ב-219 קינים של אורנג-אוטן, המשתרעים לאורך רצועה של כשמונה קילומטר. כשהמשכנו בחיפושים, אז נתקלנו במספר קופים על העצים".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פחות מ-55 אלף אורנג-אוטן נותרו בבורניאו

הארגון פועל כבר מתחילת שנות ה-90 באזור ומהיארד מודה כי השמועות על קיומן של אוכלוסיות מבודדות באזורים שעדיין לא נחקרו, מגיעות מעת לעת מתושבים מקומיים. בשנת 2003 נשלחה משלחת של חוקרים לחלק המערבי בהרי קלימנטאן, אזור וגילו עדויות לקיומן של אורנג-אוטן, אך לא שיערו למצוא אוכלוסיות נוספות במזרח.

 

האוכלוסיה הגדולה ביותר בעולם של קופי אורנג-אוטן בטבע מצויה כיום באי בורניאו שבאינדונזיה ומונה בין 40 ל-55 אלף קופים בלבד, המפוזרים בעשרות אזורים מבודדים.

 

אך מנגד, ריפיון של השלטונות במדינה מאפשר לחברות מסחריות להשתלט על שטחי יערות גשם, לברא אותם ולשתול במקומם דקלים מהם מפיקים שמן. השמן משמש לתעשיית המזון וגם להפקת ביו-דלק, שאינו מזהם את האוויר.

 

מומחי שימור מעריכים כי מגמת הגידול בשתילת מטעי דקלים תעמיד תוך שלוש שנים את אוכלוסיית קופי האורנג-אוטן בפני סכנת הכחדה. בקרן הטבע העולמית (WWF) ציינו כי הסכנה הגדולה ביותר מרחפת מעל קופי האורנג-אוטן הסומטריים, שמספרם צנח לכ-7,500 בלבד. הם נחשבים לתושבים נדירים במיוחד באי סומטרה ובבורניאו.

 

המרכז להגנת האורנג-אוטן מדווח כי נותרו כ-20 אלף פרטים בלבד ביערות העד בקלימנטאן, לעומת 31,300 בשנת 2004. מאז אותה שנה נהרגו, על פי הערכות כ-5,000 פרטים כתוצאה מאובדן של שטחי מחייה. להערכת מהיארד, עם המשך הגידול באוכלוסייה אנושית, התרחבות שטחי חקלאות, ציד בלתי חוקי של קופים למטרות מזון וסחר בחיות בר, ימשיכו להוות איום גדול על הקופים הנדירים.

 


 

(צילום: WWF / Canon)

 

"האורנג-אוטן הופתעו לראות בני אדם ביערות"

למרות שהחוקרים מודים כי אינם יכולים לקבוע את הכמות המדוייקת של הקופים החיים באזור, לפי חישוב של כמות הקינים, ניתוח הצמחייה המצויה באזור, הם מעריכים כי מדובר במספר מאות. "יתכן וישנם יותר מאלף אורנג-אוטן ולכן בכוונתנו לשלוח משלחות מחקר נוספות במהלך השנה כדי לאמת זאת. זו תגלית שמעניקה תקווה למין הנדיר".

 


 

הזכר שבר ענפי עצים באגרסיביות (צילום: Nardiyono / TNC)

 

החוקרים הנרגשים שמרו על מרחק ביטחון מהקופים, שנראו מופתעים למדי מנוכחותם של בני אדם ביער. "במקום נצפו שלושה אורנג-אוטן פעילים ונמרצים. נקבה שהחזיקה בגור צעיר ובזכר בוגר, שלא חיבב אותנו במיוחד ודאג להראות לנו את זה בקולניות", מגלה מהיארד. "הם היו עסוקים בשלהם, אך לא התרגשו מאיתנו יותר מדי. הם אכלו פירות מהעצים הגבוהים והזכר החליט בסופו של דבר לשבור מעלינו ענפים באגרסיביות והשליך אותם מטה".

 

לדבריו, האורנג-אוטן משתייכים למרבה הצער למספר הולך וגדל של פרימטים הנחשבים לנדירים ביותר בעולם עם השנים. וכלוסיותן יורדת בשיעורים גדולים בשנים האחרונות כתוצאה מלחצים עצומים המופעלים על אזורי המחייה הטבעיים שלהם ביערות. כעת מקווים החוקרים כי בעזרת שיתוף פעולה בין הקהילות המקומיות באזור לרשויות הממשלה, ניתן יהיה להגן על האזורים החדשים שהתגלו כדי למנוע פגיעה בקופים הנדירים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גור אורנג-אוטן שאימו נאכלה על ידי ציידים בבורניאו
צילום: WWF-Canon
אריק מהיארד וחוקר נוסף צופים בקופים ביערות
צילום: Nardiyono / TNC
מומלצים