נשיא איראן: גיבשנו חבילת הצעות חדשה למערב
בנאום בפני אלפי בני אדם חשף מחמוד אחמדי-נג'אד כי גיבש חבילת הצעות בניסיון לפתור את משבר הגרעין מול הקהילה הבינלאומית, וזו תובא בפניה בקרוב. עם זאת, הבהיר כי לא ייתן לארה"ב ובנות בריתה לכפות את רצונן על איראן
"גיבשנו חבילה שיכולה לשמש בסיס כדי לפתור את בעיית הגרעין של איראן, והיא תוצג למערב בקרוב". כך אמר היום (ד') נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, בניסיון לפתור את המחלוקת סביב תוכנית הגרעין שלה.
בנאום שנשא בפני אלפי בני אדם בקרמן שבדרום המדינה אמר נשיא איראן כי טהרן לא תאפשר לארצות הברית ובנות בריתה לכפות את רצונן עליה. הוא הודיע כי איראן מקדמת בברכה דיאלוג עם המעצמות, בתנאי שהדבר ייעשה על בסיס של צדק וכבוד.
אחמדי-נג'אד לא סיפק פרטים על מערך ההצעות החדש, אך אמר כי "לא ניתן לשלוט בעולם בעזרת כוח", והוסיף: "חבילת ההצעות הזו תבטיח שלום וצדק בעולם. היא מכבדת את זכויותיהן של כל אומותיו".
הנשיא האיראני התייחס גם לשינויים שהתחוללו בשנה האחרונה, ובהם סיום כהונתו של נשיא ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש. "האומה האיראנית היא אומה נדיבה. היא מסוגלת לשכוח מהעבר ולהתחיל עידן חדש, אבל כל מדינה שתדבר בצורה אנוכית תקבל את אותה התגובה שהציגה איראן לג'ורג' בוש", אמר.
אחמדי-נג'אד הבהיר כי "הנסיבות השתנו", כשככל הנראה כוונתו לא רק לבחירתו של ברק אובמה לנשיא ארה"ב, אלא גם להתקדמות שרשמה איראן בתוכנית הגרעין שלה.
דרישה להשעייה מיידית של העשרת האורניום
אמש הכחיש ממשל אובמה דיווחים לפיהם עמדתו כלפי איראן התרככה: דובר מחלקת המדינה, רוברט ווד, טען כי אין ממש בפרסום בעיתון "ניו יורק טיימס", לפיו ארה"ב מוכנה להיכנס למשא ומתן עם איראן בלי שתשעה מייד את העשרת האורניום.
במחלקת המדינה אומרים כי ארה"ב אכן מוכנה להיכנס לדיאלוג ישיר עם איראן בלי תנאים מוקדמים, אך "הפסקת העשרת האורניום היא תנאי בינלאומי, לא אמריקני".
לדברי ווד, שש המעצמות "הצהירו בשבוע שעבר שאנחנו נכונים לפתור את הדאגות שלנו לגבי הגרעין האיראני באמצעות משא ומתן דיפלומטי ישיר. שום דבר לא השתנה. השעיה היא עדיין המטרה שלנו". האמריקנים מבהירים שעל השולחן מונחת חבילת תמריצים ו"אנחנו מעודדים את איראן לקחת אותה".
רק בסוף השבוע שעבר חנך אחמדי-נג'אד מפעל לייצור דלק גרעיני ביום הגרעין הלאומי של איראן, והצהיר כי מדובר ב"הישג של כניסה
לשלב הסופי במעגל ייצור הדלק הגרעיני". יום קודם לכן נועדו בלונדון נציגי שש המעצמות - בריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה וארצות הברית - ובתום המפגש הזמינו את איראן לסבב שיחות חדש על תוכניתה הגרעינית.
בעקבות זאת אישרה מחלקת המדינה האמריקאית כי גם ארה"ב תשתתף בשיחות, בצעד נוסף המעיד על שינוי המדיניות כלפי איראן ביחס לממשל הקודם.