אתר אוניברסיטת ת"א: אבודים בקמפוס
האתר המשרת את גולשי ובאי אוניברסיטת תל-אביב, נקרע בין הרצון לשרת במקביל אוכלוסיות שונות. התוצאה הסופית היא כאוס עיצובי ושימושי. בואו איתנו לאיבוד
אז מה אפשר למצוא באתר של אוניברסיטה? אתר אוניברסיטת תל אביב משרת מתעניינים שונים ללימודים, מספק שירותים לסטודנטים ולסגל, נותן מידע לקהל הרחב לגבי הרצאות מסויימות , מכיל מידע לבוגרים, לתורמים ועוד. אתר שמיועד לפלחים כה שונים של אוכלוסיה ושירותים כה רבים, דורש מחשבה רבה ותכנון מוקפד.
אתר אוניברסיטת תל אביב נפתח במהירות, אך בעיצוב ישן במקצת. האתר "מתנפל" עליך עם כמה וכמה תפריטים, ללא היגיון וסדר מאחוריהם. מדוע בתפריט אחד יש: אודות, יחידות אקדמיות,מחקר, רישום וקבלה, ידידים ובוגרים ובתפריט אחר: סטודנטים, מועמדים, סגל, אורחים, בוגרים. החלוקה בין התפריטים העליונים, התחתונים מלפני ומאחורי לא נתחוורה עד לרגע הזה.
לאן הולכים מכאן?
החלטנו לבחון את האתר הרחב מאוד של האוניברסיטה, בתסריט אחד פשוט: רישום ללימודי תואר שני בהנדסה. בחירה בפריט רישום וקבלה מביאה אותנו לאתר מיוחד וססגוני שמראה תמונה צבעונית שעליה מוזכר היום הפתוח. מצד ימין יש רשימת סיבות ללמוד באוניברסיטת תל אביב. ניתן לשים לב שלאתר זה יש כתובת מקוצרת והדבר נראה שימושי.
שתי כותרות שונות אומרות "סמנו לאן תרצו להגיע" וזה מבלבל. מה לסמן? אין פה פקד שניתן לסמן. אם לוחצים על הכפתור "סמנו לאן תרצו להגיע" מגיעים לצפיה בסרט. לא, לא לשם רצינו להגיע. ואגב, הסרט לא פועל ואין הנחיות טכניות לסיוע. יש אמנם מימין למעלה כפתור באנגלית (מדוע? לא בחרתי באנגלית) אבל החלטנו לא להסתכן. הוראות פשוטות או הסבר היו מתאימים כאן.
ובשלב זה, ליתר ביטחון ,החלטנו לשוב על עקבותינו, מנסים את הכפתור שרשום עליו "תואר שני" .
לבלבול וחזרה
למרות שמדובר שוב באתר הרשמה ללימודים, העיצוב כאן נראה שונה, אך לראשונה, נתקלנו בתוכן רלוונטי. מצד שמאל יש סרגל שנראה שימושי ומציג אינפורמציה רלוונטית. בחלק העליון ישנו סרגל שאמור להיות תפריט או מעין מפת אתר.
בחלק במרכזי יש תפריט צבעוני שיש בו פריט אחד. ריק. ישנה שוב הפניה לסרט שלא עולה, הודעה כי נפתחה ההרשמה, מידע על תוכניות לימוד חדשות ואפשרות לשמור על קשר. שוב, חלוקת התפריטים אינה ברורה, עם חזרה מיותרת על נושאים מסויימים שגורמת לבילבול.
הצעד הרלונטי נראה ללחוץ על "תמצית תהליך ההרשמה" אכן רלוונטי: רשימה עקבית ומסודרת של נושאים עיקריים עם פירוט קצר וקולע על כל אחד מהם. היה קל יותר לקבל את המידע באותו עמוד כך שנפתח חלון קטן בכל לחיצה.
משם טבעי להתקדם ל"מידע ויעוץ". שם יש חוברת מידע למועמדים. נשמע נהדר. חבל רק שמגיעים שוב לדף ארוך מאד שחציו ויותר לא רלוונטי - מידע על תואר ראשון, שלישי ולתלמידי יב'. בערימת השחת ישנה שורה: "תהליך הרישום והקבלה לתואר שני וללימודי תעודה".
התואר שאינו נגמר
אפשר לבחור בין שני פורמטים להורדת הטפסים: וורד ו-PDF. כשמעמיקים מגלים כי המידע הכלול פה הוא עבור כל התארים באשר הם, ולא רק עבור תואר שני. אם כך, מדוע הוא תחת תואר שני? בחוברת מפורטים אישורים שונים וכלליים שיש להביא בפירוט רב (אם שינית שם, יש להביא את צילום הספח של תעודת הזהות) וטלפונים של המזכירות. לא כל כך מעניין בשלב זה.
כשחוזרים אחורה ניתן לראות כי בתפריט הקודם יש אפשרות לשאלות נפוצות. לחיצה על הקישור מביאה את המשתמש לאתר כללי שיש לבחור ממנו תואר שני, והוא, שוב, בעיצוב שונה לגמרי. באתר הזה יש אפשרות לחזור, אם לוחצים מגיעים למקום לא צפוי: אתר אחר לגמרי עם עיצוב חדש,שלא ראינו עד כה. בתפריט מצד ימין כתוב "מידע לתואר שני" אם נלחץ יפתח ללא אזהרה, קובץ וורד עם הטלפונים של הפקולטות. המסמך נפתח בעמוד של שעות היעוץ למועמדים לתואר ראשון.
בנקודה זו כבר היה לנו דחף לסגור את הדפדפן ולקבל יחס אישי. כשחוזרים בעזרת ההיסטוריה לדף "מידע ויעוץ", שם נכתב שניתן לפנות ישירות ליועצים אקדמיים. כשבוחרים באופציה זו מגיעים לרשימה מסודרת עם שעות קבלה ודואר אלקטרוני.
אם אתם מרגישים אבודים, אז אתם שותפים להרגשה שלנו כשגלשנו באתר אוניברסיטת תל-אביב.
כרטיס ניקוד
מראה כללי: חלק מכללי העיצוב המקובלים היום הם מינימליזם. האתר מינימליסטי למדי, אם כי אין אחידות בעיצוב – מה שמשדר חוסר רצינות.
תוכן: ממבט ראשון נראה כי האתר עמוס בתוכן, אך במחשבה נוספת קשה להתרשם. בשל הבעייתיות הרבה בשימוש, מגיעים למצבים של חוסר בתוכן מול עודף מידע. במצב זה לא קל לדעת האם קיים כל התוכן הרלוונטי באתר.
שימושיות: האתר עולה בזריזות, אינו דורש התקנת תוספים מיוחדים ותומך בכמה סוגי דפדפנים. עם זאת , הניווט בו מסורבל, ישנם סרגלים רבים ושונים זה מזה, תוכן לא רלוונטי מבלבל, כותרות לא ברורות וההתמצאות מתישה. לא סביר שמשתמש יזכור כיצד להגיע למקום שכבר ביקר בו. הסירבול גורם לרצות לקבל מידע באופן אחר מהאתר והתועלתיות נמוכה.
טלי גלור היא מהנדסת תוכנה ומערכות מידע המתמחה בממשק משתמש וחברת ארגון UPA ישראל