סין: הצמיחה הרבעונית הנמוכה ביותר זה עשור
הצמיחה ברבעון הראשון של 2009 תאמה את תחזיות האנליסטים, ועמדה על 6.1%. כלכלנים מעריכים שלמרות הנתונים, הכלכלה הסינית מתחילה להתאושש
התמ"ג של סין צמח ברבעון הראשון ב-6.1% לעומת התקופה המקבילה אשתקד - הצמיחה הנמוכה ביותר בעשור האחרון - על רקע האטה חדה בייצוא וצניחה בהשקעות הזרות במדינה. מדד המחירים לצרכן ירד ב-1.2%, ירידה חדה פחות מזו שנרשמה בפברואר.
- ההשקעות הזרות בסין ירדו במרס ב-9.5%
משרד הסטטיסטיקה הסיני פירסם הבוקר (ה') את הנתונים, שתאמו את תחזיות האנליסטים. הצמיחה ירדה באופן משמעותי לעומת הרבעון האחרון של 2008, אז נרשמה צמיחה של 6.8%. עם זאת, כלכלנים רבים סבורים שהכלכלה הסינית כבר מתחילה להתאושש, וכי הרבעון הראשון של 2009 מסמן את נקודת השפל, שממנה צפויות עליות. עצירת הירידות במדד מקטינה את החשש הקודם שסין תיכנס לתקופה של דפלציה.
"התמריצים הפיסקליים והמוניטריים שמובילה הממשלה מהווים את הדחיפה העיקרית להתאוששות. ההשפעה המלאה שלהם תבוא לידי ביטוי בחודשים הקרובים", אמרה וואנג טאו, כלכלנית ניירות ערך ב-UBS, לעיתון "וול סטריט ג'ורנל". וואנג צופה צמיחה של 12% ברבעון השני.
האופטימיים שבין הכלכלנים מסתמכים על כמה נתונים חיוביים שהתפרסמו לאחרונה: התפוקה התעשייתית גדלה ב-8.3% במרץ לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לעומת צמיחה של 3.8% בלבד בינואר ובפברואר; מדד ההוצאות ההוניות זינק ביותר מ-30% במרץ; וההשקעות הזרות במדינה רשמו ירידה מתונה יותר מאשר בחודשים הקודמים.
תוכנית התמריצים: היענות גדולה, אך גם ביקורת
תכנית התמריצים ניכרת בכל מקום בסין: ממשלות מקומיות ממהרות להיענות לקריאת המימשל המרכזי בבייג'ינג ומתניעות פרויקטים ענקיים של תשתיות חשמל, מים, פסי רכבת וכבישים. גם בבייג'ינג עצמה ההתערבות הממשלתית בולטת לעין, ועבודות ציבוריות שמתמקדות בשיפור השכונות הישנות של העיר מספקות עבודה למפוטרים ממפעלי הייצוא וממגזר הנדל"ן.
למרות זאת, לא מעטים בסין מותחים ביקורת על תכנית התמריצים בהיקף של 586 מיליארד דולר שהוצגה בנובמבר על ידי ראש ממשלת סין, וון ג'יה-באו. קבוצות של אינטלקטואלים סינים ואנשי מימשל קראו לחקיקה שתאפשר פיקוח על ההוצאות של ממשלות מקומיות, כדי למנוע בזבוז ושחיתות בטיפול בכספי ציבור בהיקף גדול כל כך.
מבקרים אחרים טוענים שחלק מהפרויקטים הם בלתי נחוצים, וכי לא נעשה מהפך מחשבתי שיוביל להקצאת יותר כספים להשקעות באנרגיה מתחדשת או בהגברת יעילות הייצור בסין.