שתף קטע נבחר

 

בכיר אמריקני: לא שוכנענו שיש חלופה ל-2 מדינות

השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל ניהל מרתון פגישות עם הצמרת המדינית. "בניגוד לרושם שנוצר בישראל על-ידי הממשלה החדשה, הנשיא אובמה נחרץ להתקדם בתהליך המדיני מול הפלסטינים בזמן הקרוב", אמר גורם אמריקני בין פגישה לפגישה

המסר בתום היום המדיני העמוס של השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, נחרץ: ארה"ב תובעת מישראל להמשיך בתהליך מפת הדרכים, על-פי הבנות אנאפוליס, שמימושו בכינון מדינה פלסטינית שתחיה בשלום לצד המדינה היהודית. "יותר מההצהרות הברורות מאוד של הסנטור לשעבר מיטשל, אין טעם להוסיף. מי שלא הבין את זה, לא מבין מה אומר הנשיא ברק אובמה", הבהיר הלילה (יום ו') גורם אמריקני הבקיא בהכנת המסרים.

 

משיחות עם גורמים אמריקנים וישראלים שהיו מעורבים בפגישות שקיים מיטשל עם הצמרת המדינית הישראלית עולה, כי ארה"ב אינה מאמינה בשלום הכלכלי. הנוסחה שמציעים נתניהו, ליברמן וש"ס - אינה מקובלת על ארה"ב. מיטשל אמר זאת בברור בתום פגישתו עם שר החוץ ליברמן, כשהבהיר שהעניין הכלכלי הוא רק חלק מהדיאלוג מול הפלסטינים בגדה המערבית. המסר של הבית הלבן לראש הממשלה ברור: מוכנים לתמיכה כלכלית בינלאומית וישראלית בפלסטינים, אך אין זה תחליף לתהליך המדיני.


נתניהו ומיטשל בפתח פגישתם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) 

 

ברקע השיחות שהתקיימו בירושלים ובתל-אביב עם ראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון ועם יו"ר האופוזיציה, יש כמה מחלוקות נוספות שלא זכו להדגשה. האמריקנים לא חזרו בהם מתביעות נחרצות שעלו עוד בימי קונדוליזה רייס כמזכירת המדינה, להפסקת בנייה מוחלטת בהתנחלויות, כולל אלה של עוטף ירושלים. תביעה אחרת עוסקת במחויבות המיידית של ישראל להורדת המאחזים הבלתי חוקיים. תביעה שלישית היא הכרת ממשלת נתניהו במחויבותה להתנעה מחודשת מהירה של הדיאלוג מול אבו-מאזן וסאלם פיאד.

 

"בניגוד לרושם שנוצר בישראל על-ידי הממשלה החדשה", אמר גורם אמריקני בקיא בין פגישה אחת לאחרת, "הנשיא אובמה נחרץ להתקדם בתהליך המדיני מול הפלסטינים בזמן הקרוב. לא בכדי מגיע השליח מיטשל בפעם השלישית לירושלים, לא בכדי הוא עתיד לשכור כאן משרדים, לא בכדי מזומן הנשיא אבו-מאזן לבית הלבן, כמו גם את המלך הירדני. המדיניות של ארה"ב היא להביא להתקדמות על-פי מה שהושג עד כה: מפת הדרכים והצהרות ועידת אנאפוליס, כפי שאמר הנשיא אובמה בנאומו בפרלמנט הטורקי".

 

הלחץ האמריקני גרם לירושלים להזיע

מאידך, נתניהו, ליברמן וברק, מבקשים למשוך זמן. אתמול הם העלו בפגישותיהם עם מיטשל, כמו גם עם שר החוץ הספרדי, מיגל מורטינוס, וסגן שר החוץ הרוסי, אלכסנדר סלטנוב, תביעה לעיון מחדש בתהליך המדיני מול הפלסטינים. נתניהו הכתיב את התוכן: "אנו נמצאים במהלך של בחינה מחדש של התהליך ושל רעיונות חדשים". שריו החרו החזיקו אחריו, בניסיון לנער את הלחץ האמריקני הברור והמיידי. "גם הממשל בארה"ב עוד לא השלים את תכניותיו ומדיניותו, כבר שלושה חודשים מאז נכנס לבית הלבן. גם לממשלת ישראל מגיעים מספר שבועות לבחון את הנושא", אמר גורם מדיני בכיר בירושלים.

 

ואולם, הלחץ של מיטשל בביקורו המקדים לנסיעה אפשרית של נתניהו לפגישה עם אובמה בעוד שבועות אחדים, גרם לבכירי הממשלה החדשה בירושלים להזיע. לא בכדי, כשהועלתה על-ידי האמריקני שאלת ההכרה בסוגיית שתי המדינות לשני העמים, השיב נתניהו למיטשל כי על הפלסטינים להכיר קודם בישראל כמדינה יהודית. התביעה ישראלית המוצבת כתנאי להתקדמות, נועדה להשתחרר מהלחץ, כפי שמבהיר גורם בסביבתו: נתניהו העביר לפחות חלק מהאחריות אל הפלסטינים, שלא עמדו עד היום בהתחייבויות.

 

נתניהו, ליברמן וברק, הבהיר בכיר בירושלים, מאמינים באמת ובתמים שעוד ניתן להסיט את ארה"ב ממתווה אנאפוליס ושניתן להחזירה למתווה מפת הדרכים. כלומר, יש לבוא בתביעות לפלסטינים על-פי חזונו של הנשיא לשעבר, ג'ורג' בוש, ובכך למוסס את הוויתורים הכבדים שהציע אהוד אולמרט לנשיא הפלסטיני. ואולם, עם תום היום המדיני העמוס, ברור בלשכות ראש הממשלה, שר החוץ ושר הביטחון, שהדרך לעשות זאת קשה, עד בלתי אפשרית. כפי שאמר אמש גורם בפמליית מיטשל: "טרם שוכנענו שיש חלופה אמיתית למדיניות של ארה"ב הרשמית, שהפתרון לסכסוך הישראלי פלסטיני הוא בהקמת מדינה פלסטינית לצד המדינה היהודית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נפגש עם שר החוץ
צילום: AP
ועם שרת החוץ לשעבר
צילום: ישראל הדרי
מומלצים