ספרד לא תתבע בכירים בממשל בוש על עינויים
רשויות התביעה בספרד החליטו שלא לחקור את הטענות להכשרת עינויים בגואנטנמו בידי בכירים בממשל הקודם בארה"ב. הנושא, כך נקבע, צריך להידון בארה"ב
הבכירים האמריקנים יוכלו לנשום לרווחה. רשויות התביעה בספרד הודיעו היום (ו') שלא לפתוח בחקירה נגד שורת בכירים בממשל בוש, בשל מעורבות לכאורה בחיפוי על מדיניות העינויים כלפי אסירים המוחזקים בגואנטנמו.
התובעים דחו את הדרישה לחקירה, בטענה כי מהלך שכזה צריך להתבצע בארצות הברית ולא בספרד. התובע הראשי בספרד אמר כבר אתמול כי לא יתמוך בעריכת חקירה במדינתו.
הטענה המקורית נגד הבכירים הייתה כי הם אלה שסיפקו את המסגרת המשפטית שהכשירה עינויי אסירים במתקן הכליאה שבקובה.
התיק, שהחל בתלונה של ארגונים לזכויות אדם בספרד, נשלח לעיונו של השופט החוקר בלטסר גרסון, שהביא בעבר להעמדתו לדין של הרודן הצ'יליאני, אוגוסטו פינושה.
ההחלטה בספרד פורסמה שעות אחדות לאחר שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אישר לפרסם פרטים אודות שיטות החקירה השנויות במחלקות שהיו נהוגות במהלך כהונת של קודמו. במזכרים של משרד המשפטים מפורט,
בין היתר, כיצד סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית חקרה 28 חשודים בחברות בארגון אל-קאעידה, במתקנים חשאיים, תוך שימוש באמצעים בלתי-מקובלים.
במסגרת אותן חקירות חשפו החוקרים את העצירים לחרקים עוקצים, הטביעו אותם במים והחזיקו אותם במשך 180 שעות ללא שינה.
בהודעה שפרסם הבית הלבן נכתב כי הטקטיקות, שאומצו על ידי הממשל הקודם במסגרת "המלחמה בטרור" לאחר פיגועי 11/9, "מכרסמות בסמכוּת המוסרית ואינן מועילות לביטחוננו".