שתף קטע נבחר

 

מה אפשר לעשות כדי להתגבר על הכעס?

שאלה:

 

כעסתי בראש השנה, ומאז כל יום עובר אצלי עם כעסים גדולים; מה אפשר לעשות? (הודיה, רמת-גן)

 

תשובה:

 

הודיה שלום,

 

מצער מאד שאת כועסת הרבה. חכמים גינו מאד את מידת הכעס ואמרו: "כל אדם שכועס, אם חכם הוא - חכמתו מסתלקת ממנו, אם נביא הוא - נבואתו מסתלקת ממנו". (מסכת פסחים דף סו), ואמרו:"כָּל הַכּוֹעֵס כְּאִלּוּ עוֹבֵד עֲבוֹדָה זָרָה" (מסכת שבת דף קה).

 

הרמב"ם מדריך בהנהגת המידות, לבחור במידה בינונית (דרך האמצע, או שביל הזהב), אולם ביחס למידת הכעס הוא כותב: "הכעס מדה רעה היא עד למאד, וראוי לאדם שיתרחק ממנה עד הקצה האחר, וילמד עצמו שלא יכעוס ואפילו על דבר שראוי לכעוס עליו" (הלכות דעות פרק ב, ג).

 

חז"ל אמנם אמרו כי בראש השנה צריך לעשות מעשים חיוביים (כמו הסימנים שאנו אוכלים לסימן ברכה, ) ולהתרחק ממעשים שליליים. אף על פי כן, איני יודע אם הכעסים שלך הם תוצאה של הכעס בראש השנה.

 

בכל מקרה, צריך להתגבר על הכעס ולאמץ מידות אחרות, "ובעלי כעס אין חייהם חיים". (רמב"ם, שם)

 

כיצד מתגברים על רגשות כעס 

אומר לך שתי עצות: האחת מספר התניא: הכותב כי אדם מאמין, אינו כועס "כי אילו היה מאמין שמאת ה' הייתה זאת לו - לא היה בכעס כלל". (אגרת הקודש, פרק כה). כוונתו, כי האדם המאמין, יודע שיש השגחה פרטית על כל החיים, ולכן, אין מה לכעוס על דברים המתרחשים. צריך לראות כיצד הדברים ה"מרגיזים", יכולים להועיל בחיים.

 

העצה השנייה לקוחה מדברי הרב קוק, וקשורה בעיקר להתנהגותם ה"מרגיזה" של אנשים. וכך כותב הוא: "עבודה גדולה ומאירה היא להסיר את הכעס מן הלב לגמרי, להביט על הכל בעין יפה. בחמלה של חסד, שאין לה גבול גם על מה שעושים הרשעים, גם על הרעים היותר מוחלטים ברשעות, לחמול על היותם נשקעים בבוץ הרשעה, ולמצוא את הצד הטוב שבהם" (מוסר הקודש שכו), כלומר, במקום לכעוס על ההתנהגות השלילית, אפשר לרחם על הנוהגים כך, שאינם מסוגלים להשתחרר ממעשיהם השליליים. מחשבה כזו, מביאה לרחמים, ומסלקת את הכעס.

 

בנוסף, תמיד כדאי להתפלל על הצלחה במשימה זו, כי התפילה עוזרת לכל קושי. כל טוב ובהצלחה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים