שתף קטע נבחר

 

התצפיתנים הפגינו בביהמ"ש: הפיטורים גזעניים

עניין פיטורי תצפיתני הרכבת הערבים, שנחשף ב-ynet, נידון בבית הדין לעבודה בתל-אביב. השופטת הציעה לצדדים להגיע לפשרה, וברכבת הציעו לערוך בחינות לעובדים - הצעה שנדחתה על-ידי המפוטרים. תצפיתן: מנענו תאונות והצלנו חיים בעבודה

בזמן שבית הדין לעבודה בתל-אביב הציע להגיע לפשרה בעניינם של תצפיתני הרכבת הערבים אשר פוטרו, נערכה הפגנה מחוץ לבית המשפט. עשרות מפגינים נשאו בצהריים (יום א') שלטים, עליהם נכתב בין היתר: "במקום מפגש רכבת - מפגש שנאה" ו"לא שירתנו בצבא - שירתנו ברכבת ישראל". בתום הדיון, הוארך צו המניעה המבטל זמנית את פיטוריהם של עשרות העובדים בשבוע. בזמן זה יגישו הצדדים נימוקיהם לבית הדין.

 

לפני כחודש נחשף ב-ynet כי ערבים המועסקים בפרויקט "מפגשי רכבת" של רכבת ישראל יידרשו מעתה להציג תעודת שחרור מצה"ל כתנאי להעסקתם. כמה ימים לאחר החשיפה קיבלו עשרות מעובדי חברת "השמירה" המועסקים בפרויקט מפגשי הרכבות, מכתבים המודיעים על הפסקת עבודתם. "עבודתך בפרויקט תסתיים ב-1 באפריל", נכתב לעובדים. הם עתרו לבית הדין לעבודה שהוציא צו מניעה, המבטל זמנית את הודעות הפסקת העבודה.


המפגינים קיבלו חיזוק מאחמד טיבי (צילום: ירון ברנר)

 

בדיון היום הציעה השופטת אהובה עציון לצדדים להגיע לפשרה, בשל ה"משמעויות של התיק".

 ברכבת הציעו להשאיר את העובדים בתנאי שיעברו הדרכה ובחינות, אולם נציגי העובדים טענו כי הנהלת הרכבת משתמשת בבחינות כדי להכשיל את הנבחנים הערבים, המתקשים בכתיבה ובקריאה בעברית.

 

אחד מעובדי הרכבת, קאדי עבד אל-כרים בן 28 מקלאנסווה, סיפר כי הוא עובד ברכבת כשנתיים וחצי כסייר באזור השרון. על פיטוריו הוא סיפר: "זאת הרגשה מאוד קשה ומאכזבת. העבודה שלנו קשורה לבטיחות ובכלל לא לביטחון. אני יודע שאני ועוד אנשים מנענו תאונות והצלנו חיים בעבודה הזאת".

 

גם ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) הגיע להפגין: "ברור שמדובר בפיטורים על רקע גזעני לעובדים מסורים, שהצליחו בעבודתם במשך שלוש שנים. כעת מפטרים אותם בטענה שיש לעודד את יוצאי הצבא. אז טענו כי הרקע הוא ביטחוני ואחר כך אמרו שמדובר בעובדים לא מקצועיים. איך יכול להיות שבמשך שלוש שנים הם היו טובים ועכשיו הם כבר לא טובים? ההחלטה הזו הופכת את רכבת ישראל לרכבת ישראל ביתנו, זה מיקרוקוסמוס לחברה אשר הגזענות גואה בה".

 

יואל מרשק, מרכז המטה למאבק בגזענות בתנועה הקיבוצית, היה בוטה יותר: "מדובר פה בהחלטה גזענית נטו. סיימנו עכשיו לחגוג את חג החירות ואיך זה יכול להיות שפה מקבלים החלטה כמו שקיבלנו נגדנו הנאצים?

 זה מזכיר משטרים אפלים בדרום אפריקה ואנחנו רואים בבית המשפט את מי שאחראי על הסדר והחוק, אנחנו רוצים לחיות במדינה דמוקרטית ולא במדינה פאשיסטית".

 

מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "הדיון במקרה זה איננו דיון על הפליה, כי אם על נושא שמירת בטיחותם של נוסעי הרכבת. תפקיד התצפיתנים הוא תפקיד בטיחותי-ביטחוני לכל דבר. הניסיון מלמד שבמקרה בו מדובר בתפקידי פיקוח הכוללים עבודה המאפיינת יחידה צבאית - אין תחליף לניסיון הצבאי הקודם. הרכבת מאמינה כי דרישת השירות הצבאי במקרה זה היא דרישה עניינית, הכרחית ומתבקשת אשר נובעת משיקולים מקצועיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנה מול בית המשפט
צילום: ירון ברנר
מפגש רכבת. ערבים יפקחו?
צילום: צביקה בורג
מומלצים