שתף קטע נבחר
 

חיפה כימיקלים משביתה קווים ומאשימה את כיל

כיום מועסקים 800 עובדים בקווי הייצור לדשן, וכולם נשלחו לביתם - אך יקבלו את שתי המשכורות הבאות. המנכ"ל לעובדים: "כיל לא הסכימה למכור לנו אשלג במחיר בו קיימת כדאיות כלכלית להמשך הייצור והשיווק של תוצרתנו"

חיפה כימיקלים משביתה את קווי ייצור הדשן בחיפה ובמישור רותם - בהם מועסקים כיום כ-800 עובדים. כך עולה ממכתב ששלח מנכ"ל החברה, נדב שחר, לעובדים, והגיע לידי "כלכליסט". הסיבה להשבתת הייצור: מחירי האשלג, הנקבעים על ידי קבוצת כי"ל של האחים עופר.

 

מבדיקת ynet עולה כי העובדים, שהפסיקו לעבוד ונשלחו לביתם ימשיכו לקבל את משכורתם לחודשים אפריל וכנראה גם לחודש מאי, ועדיין לא ברור מה יעלה בגורלם לאחר מכן.

 

לדברי שחר, "בחודשים האחרונים ניהלנו מגעים אינטנסיביים עם הנהלת מפעלי ים-המלח על מנת להגיע להסכם רכישה לאשלג. לצערי, למרות העובדה שבתקופה זו נערמו ערמות עצומות בגודלן (למעלה משני מיליון טון) בסדום ואין כל מגבלה לזמינות האשלג, לא הסכימה כי"ל למכור לנו אשלג במחיר סביר בו קיימת כדאיות כלכלית להמשך הייצור והשיווק של תוצרתנו.

 

חיפה כימיקלים: כי"ל היא מונופול בלתי מוסרי

"אני תקווה כי גורמי השלטון בישראל יפעלו במהרה מתוקף סמכותם כדי לכפות על מונופול האשלג להוריד את מחירו כפי שנעשה במדינות אחרות בעולם (לדוגמא: מחיר האשלג ברוסיה היום הינו 140 דולר בלבד), כך שמוצרינו יחזרו להיות תחרותיים בשווקי העולם בהם אנו פועלים, וייפסק המצב הבלתי נתפס והבלתי מוסרי שבו החברה ועובדיה הרבים אינם זכאים ליהנות ממשאבי הטבע של ישראל כיוון שמונופול פרטי מונע זאת מהם". 

 

שחר מאשים את כי"ל בהעלאה בלתי פוסקת של מחיר האשלג. שחר כותב לעובדי החברה: "כידוע לך, עלות האשלג הינה מרכיב מהותי בעלויות הייצור של מוצרי החברה. בחמש השנים האחרונות עלו מחירי האשלג מ-94 דולר לטון ללמעלה מ-600 דולר לטון – עליה של למעלה מ-600%! עיקר העלייה התרחשה בשנה האחרונה כאשר רק בינואר 2009 הוכפל מחירו. עליה זו במחירי האשלג שחקה את יכולת התחרות של החברה וכמובן שאינה מאפשרת לנו לצמוח ואף לא לשמור על הקיים וכל זאת על רקע המשבר הכלכלי החמור המתרחש בעולם.  

 

"ממשלת ישראל נתנה לחברת מפעלי ים-המלח מקבוצת כי"ל (חברה בשליטה פרטית של משפחת עופר) זכויות כרייה בלעדיות לאשלג (יצרן יחיד, במסגרת חוק זיכיון ים המלח) והפכה אותה למונופול. למרות זאת, בשנת 2006 החליטה הממשלה על הסרת הפיקוח על מחירי האשלג דבר שאפשר לכי"ל בשלוש השנים האחרונות להעלות את מחירו לתעשייה בכ-400%".

 

מפעלי ים המלח: טענות פופוליסטיות

 במפעלי ים המלח - מקבוצת כי"ל - דוחים על הסף את הטענות של גורמים בחיפה כימיקלים ואומרים כי טענות אלו פופוליסטיות ומנותקות מהמציאות. ממפעלי ים המלח נמסר בתגובה: "מפעלי ים המלח מספקת לחיפה כימיקלים אשלג מזה עשרות שנים בהתאם לנוסחת חישוב קבועה המבוססת על מחיר האשלג בשווקים העולמיים ובהתאם למגמתם. בעבר, היה גם מקרה בו חיפה כימיקלים חלקה על המחיר שנקבע על פי הנוסחה ובורר נייטרלי קבע שמפעלי ים המלח צודקת.

 

"מגעים בין החברות שהתקיימו בשבועות האחרונים לא הבשילו לכלל סיכום, בשל הדרישה החריגה של חיפה כימיקלים לקבל הנחות בשיעורים שאינם מתקבלים על הדעת. בשנת 2008 נהנתה חיפה כימיקלים מיתרון מסחרי עצום עקב המחיר שנגזר מנוסחה זו. המחיר שהוצע לחברת חיפה כימיקלים לרבעון השני כלל אף הנחה נוספת, אך חיפה כימיקלים משיקוליה היא, החליטה לדחות את ההצעה. במפעלי ים המלח הביעו פליאה על הדרך הצינית של חיפה כימיקלים להשתמש בציבור העובדים כמנוף לעניין זה".


פורסם לראשונה 19/04/2009 14:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיפה כימיקלים: משביתים בגלל כי"ל
מומלצים