מחפשים את הזוג המפורסם בהיסטוריה
זאחי אוואס, הארכיאולוג הראשי של מצרים, אוהב את התקשורת ואוהב סנסציות. המופע החדש שלו הוא מסע חיפושים אחר קברם של מרקוס אנטוניוס וקליאופטרה. אוואס טוען שבידיו הוכחות לכך שהזוג המפורסם נקבר במקדש ליד אלכסנדריה
"זו יכולה להיות התגלית החשובה ביותר של המאה ה-21" אמר זאחי אוואס לכתבים שנלוו אליו לסיור במקדש טפוסיריס מגנה (Taposiris Magna). "כולנו רוצים למצוא את קליאופטרה ואנטוניוס וזה המקום המושלם לחפש אותם".
הארכיאולוג הראשי של מצרים אוהב את המצלמות, והן אוהבות אותו. מצויד במרץ בלתי רגיל ובכובע סטייל אינדיאנה ג'ונס, זאחי אוואס יודע איך לייצר כותרות מארכיאולוגיה. הפרויקט החדש שלו, אחרי עיר המתים שנחשפה מדרום לקהיר בשבוע שעבר, הוא החיפוש אחר הקבר של אחד הזוגות המפורסמים והשנויים במחלוקת בכל ההיסטוריה.
מה לא נכתב על קליאופטרה ומרקוס אנטוניוס. שייקספיר כתב עליהם את המחזה המפורסם שלו "אנטוניוס וקליאופטרה", ריצ'רד ברטון וליז טיילור גילמו את דמויותיהם בסרט הוליוודי, ואגב כך התאהבו בעצמם זה בזו. על פי ההיסטוריון הרומאי פלוטרכוס, נקברו המצביא הרומי ומלכת מצרים זה לצד זו, אך עד היום, לא עלה בידי ארכיאולוגים למצוא את הקבר.
לפני כשלוש שנים החליטה קתלין מרטינס (Kathleen Martinez), ארכיאולוגית מהרפובליקה הדומיניקנית, לחפש אחר קברם של בני הזוג במקדש טפוסיריס מגנה. מקדש זה, שנבנה על ידי תלמי ה-2 במאה ה-3 לפנה"ס. שוכן כ-50 קילומטרים מערבית לאלכסנדריה ונבנה לכבוד אל המוות המצרי אוזיריס (Osiris).
החוקרים מהרפובליקה הדומיניקנית ערכו סריקות ברחבי המקדש באמצעות ראדר, וגילו שלושה תאים בעומק של 20 מטרים, שבהם עשויים היו להיקבר בני אדם. מחר (ג'), יחלו החפירות, במהלכן יחפשו החופרים כוכים שבהם נקברו זוגות, ושרידים של מדי קצין רומאי או כתר מלוכה, שירמזו על כך שהנקברים הם קליאופטרה ואנטוניוס.
למה חושבים החוקרים שהזוג קבור בטפוסיריס מגנה? אוואס הציג בפני הכתבים את הרמזים שבידיו: 22 מטבעות עם שמה של קליאופטרה, שנמצאו באתר. מסכת ברונזה שחורה, הנושאת את דמותו של מצביא רומי, אולי דמותו של אנטוניוס. 10 מומיות שנחנטו ונתמנו באתר, מה שמעיד על נוהג בתקופתה של קליאופטרה, להעניק לאצילי מצרים מנוחת עולם בין כתלי המקדש, ולבסוף, ראש עשוי בהט של בת אצילים מצרית. שוב - אולי קליאופטרה ואולי לא.
אוואס, כאמור, אוהב סיפורים כאלה. כמה מעמיתיו למקצוע נוהגים לזלזל בתחזיותיו ולהאשים אותו ברדיפה ללא לאות אחר תשומת לב ופירסום. בין אם מדובר בתגלית מדעית חשובה או בספין שנועד לקדם את התיירות במצרים ואת אוואס, דבר אחד בטוח - העניין הרב שמעוררות הטענות בעולם, מוכיח שקליאופטרה ואנטוניוס כבר לא איתנו בגוף, אך הם איתנו ברוח ולא תש כוחם לעורר רגשות עזים בקרבנו.