מזכ"ל האו"ם: מצטער על החרם על "דרבן 2"
"עכשיו הזמן להיאבק בגזענות - ובכלל זה באנטישמיות ובאיסלאמופוביה", הכריז מזכ"ל האו"ם באן קי-מון בפתח ועידת "דרבן 2", ונזף במדינות שהחליטו להיעדר ממנה. במקביל, הצטרפה מדינה נוספת לרשימת המדינות המחרימות את הכינוס - פולין
מזכ"ל האו"ם באן קי-מון הגן היום (ב') על זכות הקיום של כינוס האו"ם בז'נבה למאבק בגזענות - לאחר החלטתן של מדינות מערביות בולטות להחרימו בשל חששן שהוועידה תהפוך לבמה להשלחויות נגד ישראל.
חוזרים ל"דרבן" - עדכונים אחרונים ב-ynet:
- צרפת: נעזוב הוועידה אם איראן תסית
- רה"מ: לא כולם למדו את לקח השואה
- בגלל נשיא איראן: השגריר בשווייץ הוחזר
- גרמניה תיעדר, האיחוד האירופי מתלבט
"עכשיו הזמן להיאבק בגזענות", הכריז מזכ"ל האו"ם בפתח הוועידה - וקרא להיאבק בכל ביטוייה של התופעה, בכלל זה אנטישמיות ואיסלאמופוביה. "אני מצטער מאוד על כך שכמה מדינות בחרו לעמוד בצד. אני מקווה שהן לא יעשו זאת למשך זמן רב", אמר באן בפתח הוועידה, שבה צפוי נשיא איראן מחמוד אחמדי-נג'אד לשאת דברים מאוחר יותר היום.
מזכ"ל האו"ם אף הגן על נוסח ההצהרה הסופית השנוי במחלוקת וטען כי הוא "מאוזן היטב". הוא הוסיף כי הכינוס בז'נבה נחוץ כדי לדון במתיחות הגואה בין קבוצות אתניות ודתיות בעולם, שעלולה לגרום לאלימות ולאי שקט חברתי, וכי העולם חייב להתאגד נגד אי הסובלנות - שגאתה בעקבות המשבר הכלכלי.
מזכ"ל האו"ם נואם בז'נבה, מול שולחן המשלחת הגרמנית הנטוש (צילום: AP)
"אני חושש שהמשבר הכלכלי של ימינו - אם לא יטופל כראוי - יהפוך למשבר פוליטי מלא, הכולל גם אי-שקט חברתי, ממשלות חלשות וציבור נזעם שאיבד אמון במנהיגיו ובעתידם", אמר מזכ"ל האו"ם בפתח הכינוס. "בנסיבות שכאלה, ההשלכות על קהילות שכבר עתה נפגעו מאפלייה עלולות להיות מבהילות".
שעה קלה לפני שמזכ"ל האו"ם נשא את דבריו הודיעה מדינה נוספת כי היא מתכוונת להחרים את הוועידה - פולין. בכך עלה לשמונה מספרן של המדינות שהחליטו להיעדר מהוועידה לאור החששות שהכינוס יהפוך לבמה למה שכינה נשיא ארצות הברית ברק אובמה "אנטגוניזם צבוע ובלתי פרודוקטיבי" נגד ישראל. את ההודעה מסר שר החוץ הפולני רדוסלב סיקורסקי לשגרירות ישראל בוורשה. מלבד פולין וישראל, מחרימות את הוועידה ארה"ב, אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה, איטליה, הולנד וגרמניה.
בריטניה, צ'כיה, שבדיה וצרפת החליטו להשתתף בוועידה - אך שיגרו אליה נציגים בדרג דיפלומטי נמוך. למרות זאת, הבהיר שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר כי נציג צרפת - ושני הנציגים האחרים - יעזוב את הוועידה "לאלתר" אם הופעתו של נשיא
איראן בכינוס תהפוך אותו לבמה להשמעת אמירות גזעניות נגד ישראל.
"זה ברור מאוד: לא נסבול כל הידרדרות. אם הנשיא אחמדי-נג'אד רוצה לפתוח מחדש לדיון את נוסח הסיכום של הוועידה - או אם יישא האשמות גזעניות או אנטישמיות - נעזוב מיד את האולם", אמר קושנר בראיון שהעניק הבוקר לתחנת רדיו צרפתית. "אם הנשיא האיראני חכם, הוא לא יגיד דברים כאלה באולם. אך אם יעשה זאת - כל השגרירים יקומו ויעזבו", הוסיף.
בתום דבריו בפתח הוועידה, נפגש מזכ"ל האו"ם עם נשיא איראן. לא נמסרו פרטים על תוכן הפגישה, אך דוברת מטעם האו"ם, מרי הויז, אישרה כי התקיימה.