זוכי הפוליצר: אליזבת סטראוט וסטיב רייך
הסופרת האמריקאית והמוזיקאי המוכשר זכו בפרס לצד המחזאית לין נוטאג', המשורר וויליאם סטנלי והסופר דגלאס א. בלקמון. ערכו הכספי של הפרס נאמד בסכום של 10,000 דולר
רשימת הזוכים בפרסי הפוליצר ל-2009 בקטגוריות השונות הוכרזה היום (ב') בטקס חגיגי שנערך בניו יורק, בארצות הברית. ערכו הכספי של כל אחד מהפרסים בקטגוריות השונות נאמד בסכום של 10,000 דולר. הפרסים מוענקים ב-14 קטגוריות בתחום העיתונות לצד שבעה פרסים נוספים בקטגוריות שונות בתחומי הספרות, הדרמה והמוזיקה.
פרס ליצירה ספרותית עלילתית שנכתבה על ידי סופר אמריקני ונוגעת בחיים באמריקה הוענק לאליזבת סטראוט על ספרה "אוליב קיטרידג'" שראה אור בארצות הברית בהוצאת רנדום האוס ובישראל בהוצאת "אופוס". הספר מורכב מאסופת סיפורים קצרים שמתרחשים כולם בעיירה קטנה במיין. "התוצאה המצטברת חובטת רגשית בזכות פרוזה מבריקה ובזכות אוליב, דמות מרכזית, בוטה, פגומה ומרתקת", נכתב בנימוקי השופטים למתן הפרס.
וויליאם סטנלי מרווין. אסופה מזהרת של שירים (צילום: רויטרס)
פרס למחזה האמריקני הטוב ביותר של השנה החולפת הוענק למחזאית לין נוטאג' על "Ruined", דרמה צורבת שכל כולה מחווה ל"אמא קוראז" של ברטולד ברכט, כשאת העלילה העתיקה המחברת לבר ובית זונות ברפובליקה השסועה של קונגו. המחזה עלה לראשונה על במת תיאטרון גודמן בשיקגו וזכה להצלחה אדירה. מאז עלה גם במועדון התיאטרון במנהטן. לפי השופטים: "המחזה מאלץ את הצופים להתמודד עם זוועות המלחמה, אונס וברוטאליות ולמרות זאת למצוא אישור לחיים של תקווה בחוסר התקווה".
את הפרס בקטגוריית ספרות עיונית המתעדת פרקים בהיסטוריה של ארצות הברית גרף השנה ספרה של אנט גורדון-ריד, "The Hemingses Of Monticello: An American Family", שראה אור בהוצאת נורטון ושות'. ספרה רחב היריעה של ההיסטוריונית והמשפטנית פרופסור גורדון ריד מספר את סיפורה של משפחת עבדים שקשרי הדם שלה עם הנשיא השלישי של ארצות הברית תומס ג'פרסון, נמחקו עד לאחרונה מדפי ההיסטוריה האמריקנית. בנימוקיהם למתן הפרס כתבו חברי הוועדה: "זהו מחקר מדוקדק, קפדני ורב דורי של משפחת עבדים אשר שופך אור חדש ופרובוקטיבי על מערך היחסים בין סאלי המינגס לאדונה, תומס ג'פרסון".
פרס לספר עיון ביוגרפי או אוטוביוגרפי הוענק לג'ון מיטצ'ם על "American Lion: Andrew Jackson In The White House" שראה אור בהוצאת רנדום האוס. "זהו פורטרט אמיץ של דמוקרט שלא תמיד היה נערץ, אשר נכתב כפרוזה מלאת חיים שמחזירה את הסגה של אנדרו ג'קסון לחיים".
סטיב רייך. מגרה את האוזן (צילומים: AP)
בתחום השירה הוענק השנה הפרס למשורר הניו יורקי, וויליאם סטנלי מרווין על אסופת שיריו "The Shadow Of Sirius" שראתה אור בהוצאת Copper Canyon Press. בנימוקיהם למתן הפרס הגדירו חברי הוועדה את הספר כאסופה מזהרת של שירים מעודנים שמתמקדים בכוח העמוק של הזיכרון.
פרס כללי לספרות עיונית שנכתבה על ידי סופר אמריקני שאינו מועמד בכל קטגוריה אחרת ניתן השנה לדגלאס א. בלקמון על ספרו "Slavery By Another Name: The Re-Enslavement Of Black Americans From The Civil War To World War II" שראה אור בהוצאת דאבלדיי. "זוהי יצירה מדויקת ורהוטה שבוחנת מערכת מכוונת של דיכוי גזעי ומצילה מחשיכה וירטואלית ערב רב של זוועות", כתבו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס.
הזוכה השנה בפרס פוליצר בתחום המוזיקה הוא סטיב רייך על יצירתו "Double Sextet" שהושמעה בבכורה עולמית ב-26 במרץ אשתקד בריצ'ונד וירג'יניה. "זוהי עבודה מאז'ורית שמציגה יכולת לתעל פרץ ראשוני של אנרגיה לאירוע מוזיקלי רחב היקף שבנוי ונשלט ביד אמן ובאופן קונסיסטנטי מגרה את האוזן", כתבו השופטים בנימוקיהם למתן הפרס.
לין נוטאג'. תקווה בחוסר תקווה
גם השנה את מרבית הפרסים המרכזיים בתחומי העיתונות גרפו עיתונאי "הניו יורק טיימס" האמריקני. פרס לסדרת כתבות מצולמות הוענק לדיימון וינטר מהניו יורק טיימס על תיעוד הקמפיין האלקטורלי של נשיא ארצות הברית הנבחר ברק אובמה. פרס לצילום חדשות הוענק לפטריק פארל מהיומון "מיאמי הראלד" על דימויים פרובוקטיביים וקומפוזיציה מושלמת של ייאוש בתיעוד תוצאותיו ההרסניות של ההוריקן אייק בהאייטי.
פרס פוליצר בתחום הביקורת הוענק להולנד קוטר מהניו יורק טיימס על ביקורות רחבות היקף בנושאי אמנות שמזוהות בזכות יכולת התבוננות מדוייקת, כתיבה מבריקה וכשרון סיפורי.
צוות כותבי הניו יורק טיימס גרף במקביל גם את הפרס על דיווח בשדה הבינלאומי וזאת על כיסוי הנוכחות הצבאית האמריקנית באפגניסטן ופקיסטן. פרס נוסף שהוענק למכלול הכותבים בניו יורק טיימס ניתן על דיווח חדשותי בזוכת שערוריית המין שהובילה להתפטרותו של אליוט ספיצר.